GÜNDEM

KFC Kimin? Hangi Ülkenin? KFC Ne Demek? Açılımı Nedir?

Dünyaca ünlü fast food zinciri KFC kimin sorusunu yanıtladık. Kurucusuyla birlikte şu anki sahibine değindik. Detaylar haberimizin devamında yer alıyor.

Abone Ol

Dünyanın neredeyse her yerinde çeşitli fast food zincirleri faaliyet göstermektedir. Bunlardan bazıları kuruldukları zamandan bu yana devleşerek bir dünya markası haline gelebiliyor. Bunlardan biri de KFC’dir diyebiliriz. 

Büyük bir fast food zinciri olan KFC kime ait olduğu da ayrı bir merak konusu olmaya devam ediyor. 

KFC kimin malı olduğunu sizler için ayrıntıları ile beraber ele aldık. İşte, detaylar…

KFC Kimin?

Dünya genelinde 140’tan fazla ülkede 24.000’den fazla restoran ile faaliyet gösteren KFC kimin markası sorusu son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla arattığı sorulardan biri oldu.

Bir benzin istasyonunda başlayan KFC markasının hikayesi, tüm dünyaya yayılarak büyümüştür. Bugün ise KFC kimin olduğu merak ediliyor. 

Kurucusu Albay Harland Sanders olan KFC’nin tek bir sahibi yoktur. Şirket, Yum! Brands adında global bir fast food şirketi tarafından yönetilmektedir. Yum! Brands, Pizza Hut, Taco Bell ve The Habit Burger Grill gibi diğer birçok fast food zincirinin de sahibidir.

KFC marka kimin sorusunu detayları ile beraber ele aldıktan sonra marka hakkında diğer merak edilenlere de yer verelim…

KFC Hikayesi Nedir? Harland Sanders Kimdir?

KFC kimin sorusu ile beraber markanın kuruluş hikayesi de oldukça merak ediliyor. 

KFC kurucu Harland David Sanders, 1890 yılında Indiana, Henryville’de dünyaya gelmiştir. Çocukluk yıllarında ailesi ekonomik zorluklar yaşamıştır. Babasının ölümü üzerine ise annesi çalışmak zorunda kalmıştır ve Harland, kardeşlerine bakmak için yemek yapmayı öğrenmiştir. 

10 yaşında iş hayatına atılan Sanders, hayatı boyunca birçok farklı işte çalışmıştır. Daha sonra 1930 yılında Kentucky eyaletinin Corbin şehrinde bir benzin istasyonu, kafe ve motel satın alarak kendi işini kurmuştur. Benzin almaya gelen müşterilere de yemek servisi yapmaya başlayan Sanders, özel tarifiyle hazırladığı kızarmış tavuklar sayesinde kısa sürede ün kazanmıştır. 

Harland Sanders 1940 yılında, 11 farklı baharat ve ot kullanarak geliştirdiği gizli tarifi, KFC’nin bugün bile kullanılan tarifini oluşturmaktadır. Ayrıca KFC, kovada tavuk yeme geleneğini de ortaya çıkaran ilk markadır.

1952 yılında ise, Utah’da bir restoran sahibi olan Pete Harman, Sanders’in tarifini kullanarak ilk KFC franchise’ını açmıştır. “Kentucky Fried Chicken” ismiyle markalaşmış ve giderek büyümüştür. Sanders, Amerika genelinde de birçok franchise açarak KFC’nin yayılmasını sağlamıştır.

Beyaz takım elbisesi, siyah papyonu ve bastonuyla ikonik bir figür haline gelen Sanders, 1980 yılında 90 yaşındayken vefat etmiştir. Ardından, 1986 yılında KFC, PepsiCo tarafından satın alınmıştır. 1997 yılında ise KFC, Pizza Hut ve Taco Bell gibi markalarla birlikte Yum! Brands çatısı altında birleşmiştir.

Sıkça Sorulan Sorular

KFC kimin ile ilgili diğer merak edilen sorular aşağıdaki gibidir:

KFC Türkiye Kimin?

Türkiye’de KFC, İş Gıda bünyesinde faaliyet göstermektedir. İş Gıda, 2020 yılında KFC Türkiye’yi satın alarak şirketi bünyesine katmıştır.

KFC Hangi Ülkenin?

KFC, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kentucky eyaletinde kurulmuştur.

KFC Ne Demek?

KFC açılımı Kentucky Fried Chicken (Kentucky Kızarmış Tavuk) şeklindedir. 

KFC Kime Satıldı?

KFC 1964 yılında kurucusu Albay Harland Sanders tarafından, John Y. Brown Jr.’a satmıştır. 1986 yılında ise John Y. Brown Jr., KFC’yi PepsiCo şirketine satmıştır.