Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'de yasalaştı.

Yeni kanun, Sermaye Piyasası Kanunu'na kripto varlıklarla ilgili tanımlar ekliyor. Kripto cüzdanlar, bu varlıkların transfer edilmesini ve saklanmasını sağlayan yazılım ve donanımlar olarak tanımlandı. Kripto varlıklar ise dijital ağlarda elektronik olarak oluşturulan, dağıtılan ve değer ifade eden varlıklar olarak tanımlandı.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, platformlar ve kripto varlık saklama hizmeti veren kuruluşlar olarak belirlendi. Bu hizmet sağlayıcıların kurulması ve faaliyete geçmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin almaları gerekecek. Ayrıca, bu sağlayıcıların bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları TÜBİTAK kriterlerine uygun olmalı.

Platformlar, kripto varlıkların alım-satım, ilk satış, takas, transfer ve saklama işlemlerini gerçekleştiren kuruluşlar olarak tanımlandı. Bu platformlar üzerindeki işlemler serbest piyasa koşullarında gerçekleşecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterileri ile yaptıkları sözleşmeleri yazılı veya elektronik ortamda yapabilecek. Müşteri kimliği doğrulanacak ve işlem kayıtları güvenli bir şekilde tutulacak.

SPK, kripto varlıklarla ilgili düzenlemeleri yapma ve denetleme yetkisine sahip olacak. Bankalarla ilgili düzenlemeler için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) görüşü alınacak.

Bu kanunla, kripto varlıkların güvenli ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi amaçlanıyor. Kripto varlıkların alım-satımı, transferi ve saklanmasına ilişkin tüm işlemler, ilgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirilecek.