Kuzey ve Doğu Suriye’de 11 Haziran’da yapılması planlanan ve Türkiye'nin karşı çıktığı ve ABD'nin onaylamadığı belediye seçimleri ertelendi.

Kuzey Doğu Suriye Seçim Komisyonu adına yapılan açıklamada, 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler, yapılan başvurular üzerine Ağustos ayına ertelendiği açıklandı.

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Söz konusu ülkemizin toprak bütünlüğü ve milletimizin güvenliği olunca kimseyi dinlemeyiz, hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Oldubittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten çekinmeyiz" demişti. 

ABD'DEN 'KOŞULLAR UYGUN DEĞİL' AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Suriye'de "herhangi bir" seçim için koşulların uygun olmadığını, bu mesajı bölgedeki aktörlere ilettiklerini söylemişti.

KDP'YE BAĞLI GRUPLAR KARŞI ÇIKMIŞTI

Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı gruplar karşı çıkmıştı. Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) seçimleri boykot edeceğini duyurmuştu. ENKS çatısı altında yer alan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Genel Sekreteri Muhammed İsmail, “Bu tek parti seçimi. Seçimlere katılmıyoruz ve bize göre meşru da değil. Bir parti kendi başına askeri güçleriyle seçim yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.

KAYYIMLARA GEREKÇE OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

Ankara kulislerinde Kuzey ve Doğu Suriye’de seçim kararının, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atama kararı alınmasında etkili olduğu iddia edilmişti.