Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame doğrultusunda açılan davanın ilk duruşması, 24 Ocak Cuma günü Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Aralarında AKP eski İl Başkan Yardımcısı K.Ç.'in de bulunduğu 17 sanık, “Resmi Belgede Sahtecilik”, “Biyogüvenlik Kanunu’na Muhalefet”, “Dolandırıcılık” ve “Kişilerin Sağlığını Tehlikeye Sokmak” gibi suçlardan yargılanıyor. Mahkeme, sanıkların yurt dışına çıkış yasaklarının devamına ve bilirkişi atanmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Nisan 2025 tarihine ertelendi.
İddianameye göre; 40 bin 511 ton 541 kilo mısır ve kanolanın toplam 11 gemi ile Tekirdağ Limanından sahte evraklarla ülkeye girişi yapıldı. 7’sinde GDO’lu mısır ve kanola tespit edilirken, 2 gemideki ürünler piyasada tüketildiği için tespiti yapılamadı. 3 gemide ise insan sağlığını tehdit eden Okratoksin A, Zearalenon ve Aflatoksin maddeleri tespit edildi.
GDO’lu ürünlerin yurda sokulmasının Biyogüvenlik Kanunu’na ve Gıda Kanunu’na aykırı olduğu belirtilen iddianamede, ithalatta kullanılan uygunluk belgelerinin sahte olduğu ve gümrük vergilerinden haksız kazanç sağlandığı, 3 dakika ile 2 saat arasındaki hızlı onay süreçleriyle analiz ve denetim yapılmadan ürünlerin yurda girişini sağladıkları iddia edildi.
10.30’da başlayan duruşma, 20.30’da sona erdi.
Duruşmaya, 14 sanık avukatıyla katıldı. İki sanık ise Ankara ve Gaziantep’ten segbis üzerinden katılırken, bir kişi ise mahkemeye gelmeden ifade verdi.
İddiaları reddeden sanık firma yetkilileri, Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin uygun koşullarda numune almadığını ileri sürerek, bulaş ihtimali olabileceğini dile getirdiler.
Suçlamaları kabul etmeyen gümrük müşavirliği sorumluları da belgelerin kanunlara ve yönetmeliklere uygun şekilde düzenlendiğini belirtti.
Mahkeme, sanıkların yurt dışı yasağı ve adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına ve bilirkişi atanmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Nisan 2025 tarihinde görülecek.
Olay:
İddianameye göre, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalışan C.E.11 adet ithalat işlemini başka memurlara ait şifre ve kullanıcı adları üzerinden analiz yapılmış gibi göstererek ve sahte uygunluk belgesi düzenleyerek onay işlemini gerçekleştirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nda sistem görevlisi olarak çalışan Fatih Cihan, parola sıfırlama seçeneği ve VPN kullanımıyla diğer çalışanların şifrelerini ele geçirmesini sağladı.
Firmaların ithalat başvuruları da 3 dakika ile 2 saat arasındaki süre içerisinde onaylandı.
Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bünyesindeki bir personelin durumu bildirmesi üzerine, 14 Mayıs 2024’te Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Rusya ve Ukrayna’dan gelen mısır, kanola ve kolza yüklü ticaret gemileriyle yapılan ithalat işlemlerine ilişkin ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı, kurum içinde de inceleme başlattı.
Suç duyurusunda, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’nde bir çalışanın pasif halde bulunan kullanıcı hesabının aktifleştirilerek ve başka kullanıcıların da bilgisi olmadan ithalat işlemlerinin gerçekleştirildiği, İthalat işlemini gerçekleştiren firmaların AKP eski İl Başkan Yardımcısı K.Ç.'nin sahibi olduğu C.T.Ü. Madencilik, Nakliyat, İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi, B.A. Tarım ve Hayvancılık, Sanayi, Dış Ticaret Limited Şirketi, İ. A. Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. A. N. Sanayi ve Ticaret A.Ş., Soylu Yem Tarım, Sanayi ve Ticaret A.Ş. T. Gıda, Dış Ticaret A.Ş. olduğu ve 11 adet ithalat işlemi için çalışanların bilgilerinin kullanıldığı bildirildi. Suç duyurusunun ardından Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Suç duyurusunun ardından Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.