Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde yer alan Ceyport Limanı, "Geçici Ürün Depolama Tesisi Projesi" kapsamında 20 depolama tankını faaliyete geçirmeyi planlıyor. Projeye 2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmiş, ancak 2022’de Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Buna rağmen proje için yeniden ÇED süreci başlatıldı.

Sıvılaştırılmış doğal gaz(LNG) gibi tehlikeli kimyasalların depolanacağı belirtilen ve LNG’nin -162 santigrat derece sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yetkilileri, kimyasal tankların temizlenmesi sırasında solvent bazlı, alkali ve asidik temizleyicilerin kullanılacağını, bunun da bölge için ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

Peojeye itiraz eden TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu, projeyle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe sunarak, kimyasal depolamanın çevre ve insan sağlığı açısından büyük riskler taşıdığı uyarısında bulundu.

"Anayasa'ya ve Eylem Planına Aykırı"

TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu adına Hasan Ali Yücel Meydanı’nda açıklama yapan Cemal Polat, projenin Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’na ve Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.

Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi’nin daha önce verdiği “yürütmenin durdurulması” kararına aykırı olarak ÇED sürecinin yeniden başlatıldığını söyleyen Polat, 12 Ekim 2022 tarihli karara göre itiraz yolu kapalı olmasına rağmen projeye onay verilmesinin hukuka aykırı olduğunu dile getirdi.

Polat, 2020 yılında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamaya dikkat çekerek, kimyasal maddelerin yoğun olarak depolandığı alanların ne kadar büyük bir tehlike yaratabileceğini vurguladı.

Halkın Bilgilendirilmemesi Yasalara Aykırı

Proje alanına ilişkin gerçekçi ve bilimsel niteliğe uygun jeolojik – jeoteknik rapor alınmadığını belirten Polat, halkın katılımı ilkesine de uyulmadığını ifade etti.

Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmeleri’ne göre, halkın istemediği hiçbir projeye izin verilemeyeceğini hatırlatan Polat, proje hakkında halkın bilgilendirilmemesinin ÇED yönetmeliğine ve hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Projenin gerçekleştirileceği alanın 1. Derece Deprem Bölgesi olduğunu dile getiren Polat, 2013 Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre burada dolgulu liman yapılamayacağını ve son deprem yönetmeliğine aykırılık teşkil ettiğini ifade etti.

Polat, ayrıca proje dosyasında; şehir trafiğinde yaratacağı yoğunluk ve karayolu trafik yükü hakkında yeterli önlem sunulma, artan deniz trafiğinin de çevre ve insan sağlığı açısından riskler taşıdığı, proje sahasının binlerce konut alanı, resmi kurumlar, eğitim, spor ve sağlık tesisleriyle iç içe olması nedeniyle halk sağlığını tehdit ettiği, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Çevre Düzeni Planı’na, 1/25.000 ölçekli Tekirdağ Çevre Düzeni Planı’na ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na açıkça aykırı olduğunu aktardı.

Kamu Yararı Yok, Büyük Riskler Var

Kimyasal depolama tesisinin kamu yararına uygun olmadığını ve uzun vadede büyük çevresel ve sağlık sorunlarına yol açacağını, ÇED olumlu kararı verilmesinin kamu zararına neden olacağını ve projenin derhal iptal edilmesi gerektiğini belirtti