Haber: Ümit İşbakan
Ordu’nun Ulubey ilçesi Yeni Sayaca, Çatallı mahallelerini kapsayan bentonit madeni işletmeciliğiyle ormanlarını ve tarım arazilerini savunan halk tepkilerini sürdürüyor.
Fındık hasat dönemi olmasına karşın toplantılarına ve tepkilerini sürdüren Yeni Sayaca ve Çatallı halkı Sayaca Çevre Platformu ve Yeni Sayaca Köyü Derneği öncülüğünde Yeni Sayaca Mahallesi Sosyal Tesislerinde bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda neler yapılacağı, Ordu Çevre Derneği ile birlikte açılan dava süreci hakkında değerlendirmeler yapıldı.
Birlik beraberlik önemli
Toplantıda İstanbul’a giden köylülerin kurduğu Yeni Sayaca Köyü Dernek Başkanı Muaammer Özcan, “Bizler bu mücadeleye başlarken bir şeyi kendimize pusula yaptık. Birlik ve beraberlik içerisinde adım adım ilerledik. İstanbul’dan köyümüze kurulan bu gönül köprüsünde dün olduğu gibi bugün de üzerimize düşen ne varsa yapmaya ant içtik ve gereğini yerine getirmek için harekete geçtik. Mahkeme ve diğer süreçler için arkadaşlarımız gerekli bilgileri vereceklerdir ancak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki gurbetteki bir köylümüzün yüreği de kalbi de her an burada atmaktadır ve atmaya devam edecektir. Bizler bu yola çıkarken verdiğimiz sözün büyüklüğüne uygun bir mücadele veriyoruz, karşımıza çıkacak her türlü engeli aşacak imkan ve inanç bizlerde mevcuttur.” dedi.
Bilirkişi heyetini bekliyoruz
Platform Sözcüleri Resul Ses ve Emre Ayaz da madene karşı mücadelede gelinen süreç hakkında bilgi vererek şunları anlattılar, “Artık toplantılarımızı düzenli olarak yapıyoruz. Toplantılarımıza halkımızın katılımı olduğu için herkes süreci yakından öğrendi, bilgi sahibi oldu. Dava süreci devam ediyor. Bilirkişi heyetini bekliyoruz. Bilirkişi Heyeti ücretine eve eve katkı sağlandı. Bu da birliğimizin en güzel göstergesi oldu. Bilirkişi Heyeti geldiğinde de bu birliğimizi göstereceğiz. Bu zamana kadar imza topladık, Ulubey meydanında basın açıklaması, yürüyüş yaptık. Mahalle mahale toplantılar yaptık. Bentonit madeninin vereceği zararları ve ÇED dosyasındaki usulsüzlükleri Ordu Çevre Derneği’nin katkılarıyla belirledik ve davamızı açtık. Son olarak şunu da söylemek isterim ki köyde muazzam bir istihbarat ağı oluşturduk. Kazancı’da yaprak oynasa Bolhayır’da duyuyoruz. Bolhayır’da dal kırılsa Sayacabaşı’nda görüyoruz. Şimdi ne alaka diyeceksiniz, şöyle açıklayayım hangi araba hangi kapıda frene basıyor onu bile biliyoruz.” diyerek şirketin köye sondaj için geldiğinde neler yapılacağı konusunda da bilgi verdiler.
Pankart sayısı 100 olacak
Ethem Çağlar da, “Köyümüzün maalesef içinde bulunduğu bu hukuksuz durumda bizler her anlamda sahaya çıkmak için kimseden bir hareket beklemedik. Her zaman söylediğimiz gibi köyümüz bizim cennetimiz. Bu cennet vatanı kimsenin talan etmesine müsaade etmeyeceğiz. İstanbul ve köy olarak koordineli bir çalışma içerisindeyiz. İki günlüğüne geldiğimiz bu süreci çok iyi değerlendirmeye çalıştık. Kapı kapı gezdik anlattık, köyün muhtelif yerlerine kendi projemiz olan yirmiden fazla pankartları astık. Gördük ki bu çalışma ciddi anlamda memnuniyet oluşturdu pankart sayısını yüze çıkarma kararı aldık. Bilgilendirmemiz her anlamda ve her alanda devam edecektir.” dedi.