MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, İstanbul’da seçimlerin bıçak sırtı olduğunu söyledi. Kulat, seçimin kaderinde söz hakkı olabilecek üç önemli faktöre dikkat çekti.

Gerçek Gündem’e konuşan MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, DEM ve İyi Parti’nin seçime kendi adaylarıyla girme kararının etkilerini değerlendirdi. DEM Parti’den AKP’ye oy gitmediğini belirten Kulat, “Genel seçimlerde İstanbul’da yüzde 10 bandında oy alması muhtemel olan DEM Parti’nin, görünen o ki -seçmenin davranışı- itibariyle diyelim; şu an her üç seçmeninden ikisi sayın Ekrem İmamoğlu’na, biri DEM Parti’ye oy veriyor. DEM’den AK Parti’ye, Murat Kurum’a giden bir oy yok” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti’nin oylarının üçte ikisinin İmamoğlu’na gittiğine dikkat çeken Kulat, şunları söyledi:

“Normalde İYİ Parti’nin de genel seçim anlamında 7-8 bandında bir oyu var İstanbul’da. Bu seçmenin de yaklaşık olarak üçte ikilik bir bölümü, ‘yarısından biraz fazla’ diyelim doğru olan cümle o, şu anda Ekrem İmamoğlu’na oy veriyor ve Buğra Kavuncu’ya oy vermiyor. ‘Yarısı’ diyelim genel anlamda, ona yakın bir rakam çünkü. Buğra Kavuncu’nun aldığı bütün oylar, geçen seçimde Ekrem İmamoğlu’na giden oylar. Bu da önemli bir durum. Buğra Kavuncu, 5 ve üstü oy alırsa Ekrem İmamoğlu’na ciddi bir zarar vermiş olur.”

‘YENİDEN REFAH, 5 PUAN VE ÜSTÜ ALIRSA…’

Yeniden Refah Partisi’nin etkisine de işaret eden Kulat, şu ifadeleri kullandı:

“Şu ana kadar İstanbul’da çok yüksek bir oranda oy alamıyor Yeniden Refah Partisi. Türkiye’nin diğer bazı illerinde, güneydoğu taraflarında bir etkisi var. Şanlıurfa’da var, Elazığ’da var, Malatya’da var. Buralarda bazı yerlerde başa güreşiyor, bazı yerlerde ikinci parti, üçüncü parti oluyor. Ama İstanbul’da böyle bir etkiyi en azından şu düzeyde görmüyoruz. Eğer Yeniden Refah Partisi de örneğin beş puan ve üstü oy alırsa, seçimi Ekrem İmamoğlu’nun kazanması çok kolay olabilir, diğer belirleyicilerle birlikte söylüyorum. Yani seçimin kaderinde söz hakkı olabilecek üç tane önemli yapı var.”