Haber: Ahmet ÜNSAL/Manisa

Manisa imalat sanayisinin küresel ölçekte rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak küçük işletme, orta büyüklükteki işletme ve büyük ölçekli işletme sınıfındaki işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerinin desteklenmesini amaçlayan MUSTD kapsamında 11 firmayla sözleşme imzalandı. Firmalara eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirilecek. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Çok Amaçlı Salonda düzenlenen imza törenine Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser, firma temsilcileri katıldı.


Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için yeşil dönüşümün önemli olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Bugün burada, ülkemizin ve dünyanın en kritik gündem maddelerinden biri olan yeşil dönüşüm konusunu ele almak ve Manisa sanayisinin bu dönüşüme nasıl uyum sağlayabileceğini değerlendirmek için toplandık. İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yeşil dönüşüm, sadece çevresel bir zorunluluk değil; aynı zamanda ekonomik büyüme ve rekabetçilik için stratejik bir öncelik haline gelmiştir. Manisa, Türkiye’nin en güçlü sanayi şehirlerinden biridir. Şehrimizdeki imalat sanayisi, 10 milyar dolarlık ihracat hacmiyle ülkemizin dış ticaretine önemli katkılar sunmaktadır. Ancak bu başarıyı sürdürülebilir kılmak ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmak için yeşil dönüşüm konusunda kararlı adımlar atmamız gerekiyor. Avrupa Birliği’nin yeşil mutabakatı (european green deal) çerçevesinde ortaya koyduğu standartlar ve karbon sınır düzenlemeleri, bu dönüşümün hızla gerçekleşmesi gerektiğini bize göstermektedir” diye konuştu.


Yılmaz, “Manisa TSO olarak, sanayicilerimizin bu sürece adapte olabilmeleri için üzerimize düşeni yapıyoruz. Özellikle karbon emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliği, döngüsel ekonomi uygulamaları ve yenilenebilir enerji kullanımı gibi alanlarda üyelerimize rehberlik ediyoruz. Geçtiğimiz yıl başlattığımız projelerle: 70’den fazla işletmemize enerji verimliliği ve sürdürülebilir üretim eğitimleri verdik. Organize sanayi bölgelerimizde yeşil enerji yatırımları teşvik edildi ve toplamda 150 mw’lik yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşıldı. Ayrıca, karbon ayak izini azaltmaya yönelik projelere yüzde 40’a varan maliyet tasarrufu sağlayacak teknik destekler sunduk. Bizler, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak inanıyoruz ki; yeşil dönüşüm iş birliğini ve kararlılığı gerektiriyor. Hem kamu hem de özel sektörün bu süreçte el ele vermesi büyük önem taşıyor. Üyelerimizin bu dönüşüm sürecinde yalnız olmadıklarını ve ihtiyaç duydukları tüm desteği alacaklarını bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Son olarak, bu önemli programa katkı sunan tüm paydaşlara, özellikle Zafer Kalkınma Ajansı’na ve ilgili kamu kurumlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Manisa, sadece üreten değil, aynı zamanda sürdürülebilir üretim ile geleceği inşa eden bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” diye konuştu.


Manisa Valisi Vahdettin Özkan, geleceğe güvenle bakmak adına yeşil dönüşüm noktasında çalışılması gerektiğini kaydetti. Vali Özkan bütün sektörlerin, bütün dünyanın birbiriyle ilintili olduğunu vurgulayarak, bu ekosistem içerisinde rekabet gücünü artıracak programların önem kazandığını söyledi. Özkan, “Kalkınma Ajansımız rekabet edebilmek amacıyla yeşil dönüşümü, AR-GE ve inovasyonu ele alıyor. Bunlara rehberlik etmesi önemli” diye konuştu.


Vali Özkan, “Kalkınma ajansları sadece kamuda değil özel sektöre de esas birbirine yardımcı olmak, birliğine rehberlik etmek üzere nitelikli uzmanlardan müteşekkir kalkınma ajansımızın özellikle dünyada rekabet gücümüzü arttıracak yeşil dostu Ar-Ge ve İnovasyonu odağını almış olan rekabetçi bir sürdürülebilir yapı firmalarda burada bir aktör olarak rehberlik yapması, teknik destek vermesi daha da kıymetli bizim açımızdan. Gerçekten yeşil dönüşüm artık hem çevresel, hem de firma olarak ayakta durmamızın, rekabet gücümüzü arttırmanın da önemli bir parametresidir. Bu teknik desteklerle inşallah bu konuda da nitelikli bir katkı sunmuş olacağız. Şu anda Kalkınma Ajansları vasıtasıyla özellikle yerelde sadece kamu değil özel sektör, özellikle özel sektörün öncülüğüne esas alarak bütün paydaşlarla mahalle mahalle, şehir şehir, sektör, sektör o istişareleri yaparak onların çıktılarını ulusal düzeydeki üretilmesi gereken stratejiler olarak kullanıyoruz. Bu şu açıdan önemli tutarlı, iş bünyesi sağlam özellikle yeni gelişmelere duyarlı, çevreye duyarlı dünyadaki rekabet gücümüzü besleyecek parametreleri içeren bir süreçtir esas itibariyle. Yani yerelde insanlarımızın ihtiyacı nedir? Onları nasıl gidereceğiz kalkınacak ve bu kalkınma sürecinde mahallemizde, şehrimizde, ülkemizde ve dünyada en önemli aktör haline gelmek için neler yapmamız gerekiyor? Sektörün tecrübeleri önemli. Sözleşme imzalayan firmaları tebrik ediyorum. Bu rekabet gücünü artıracak, diğer firmalara örnek olacak” diye konuştu. Zafer Kalkınma Ajansı Manisa İl Temsilcisi program hakkında sunum gerçekleştirdi.