Emekli öğretmen Metin Lokumcu, Artvin’in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesi yapılan protestolarda polisin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşmıştı. Hastaneye kaldırılan Metin Lokumcu, 31 Mayıs 2011’de hayatını kaybetmişti.

Lokumcu'nun adı, Hopa Meydanı'na yapılan anıt yazıda yer aldı. Anıtın açılışında; Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan'ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem ve yurttaşlar yer aldı.

"Buradayım/ Metin Lokumcu / 31.05.2011" yazısının yer aldığı anıt ile Metin Lokumcu'nun adı Hopa'nın sokaklarında yaşatılmaya devam edecek.

"Metin Lokumcu Hopa Sokaklarında, Burada!"

Hopa Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

"Değerli öğretmenimiz Metin Lokumcu’nun hayattan koparıldığı yerde; O’nun anısı ve mücadelesi Hopa sokaklarından hiç silinmesin diye anıt yazımızı meydanımıza işledik. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem ve Hopa halkıyla birlikte anıt yazımızı meydanımıza kazandırdık. Metin Lokumcu Hopa sokaklarında, burada!"

Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, "Buraya gelen herkes Metin Lokumcu'nun mücadelesini öğrensin ve yeni mücadelelere ışık olsun istedik" diye konuştu.

Anıt yazı fikrinin sahibi olan Hopa Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Bıyıklı ise açıklamada, “Özgürlük ve bağımsızlık için hayatını kaybeden Metin Bey için ne yapsam azdır, saygıyla anıyorum” diye konuştu.

"İnsana Saygının Sembolü Metin Lokumcu"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, “Dünyada ranta, talana, sömürüye karşı oluşan bir duyarlılığın da sembol ismi Metin Lokumcu. Hopa halkının tamamı da bence onu şahsında hayat bulmuş bir kent. Kent de insanlarla özdeşleşir. Bir bilinç kuşaktan kuşağa aktarılacak. Gelecekte insanlar bu mücadelede yaşamını yitirmiş olanları saygıyla anacaklar. Doğa ve çevre dostu, kendi coğrafyasına, kültürüne ve insanına saygının sembolü Lokumcu. Anıtının önümde saygıyla eğiliyorum” dedi.