SİYASET

MHP de AYM’nin Can Atalay kararını tanımadı: Senin yetkinde değil

MHP'li Feti Yıldız, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin bireysel başvuruya konu olamayacağını ve AYM'nin yetkisi dışında olduğunu iddia etti.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi’nin Gezi tutuklusu Can Atalay’ın milletvekilliğinin TBMM tarafından düşürülmesini yok sayan kararına AKP ve MHP cephesinden tepkiler geliyor. MHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, milletvekilliğinin düşürülmesinin AYM’nin yetkisi dışında olduğunu iddia etti.

Feti Yıldız, “Anayasa m.84/2 uyarınca kararın Genel Kurulda okunmasına bağlı olarak Milletvekilliğinin düşürülmesi bireysel başvuruya konu edilecek bir işlem değildir. Anayasanın 84/2 fıkrası hükmü uyarınca kesin hüküm giyme veya kısıtlanma sebebine dayanan ve bu konudaki kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa Mahkemesinin inceleme yetkisinin dışındadır” dedi.

Yıldız’ın açıklaması şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir.

AYM’nin, Yargıtay 3.Ceza Dairesi incelemesinden geçerek kesinleşmiş mahkumiyet hükmüne rağmen , Milletvekilliğinin düşürülmesi için ortada“kesin hüküm yoktur” tesbiti ve buna bağlı gerekçesi doğru değildir.

Burada ,Yargıtayın adliye mahkemelerince verilen karar ve hükümlerin son inceleme mercii olduğunu hatırlatmakla yetinelim.

Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesinleşmiş mahkeme kararının genel kurula bildirilmesi ile olur .

TBMM’nin kesinleşmiş mahkumiyet kararının okunmasına bağlı işlemi sadece ilan edici nitelikte olup, Meclis kararı veya tasarrufu değildir.

Anayasa m.84/2 uyarınca kararın Genel Kurulda okunmasına bağlı olarak Milletvekilliğinin düşürülmesi bireysel başvuruya konu edilecek bir işlem değildir.

Anayasanın 84/2 fıkrası hükmü uyarınca kesin hüküm giyme veya kısıtlanma sebebine dayanan ve bu konudaki kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa Mahkemesinin inceleme yetkisinin dışındadır.”