Gaziantep’ten Suriye’ye ihracat yapan birçok firmanın mallarının sınırda beklediğini söyleyen Meriç, “Sanayicilerimiz binbir emekle ürettikleri ürünleri göndermek için büyük maliyetlere katlanıyor. Ancak, Suriye’nin keyfi gümrük uygulamaları nedeniyle mallar sınırda çürümeye terk ediliyor. Şoförlerimiz ise kış aylarında temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumda. Bu kabul edilemez bir tablo. Hükümet derhal diplomatik ve ticari çözümler üretmelidir!” ifadelerini kullandı.
“Bakanlar Sınırda Beklesin de Görsün!”
Sınırda bekleyen TIR şoförlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak imkanlardan yoksun olduğunu vurgulayan Meriç, iktidarı eleştirerek şöyle konuştu: “Bir haftadır Öncüpınar Sınır Kapısı’nda bekleyen şoförlerimiz, yemek, içme suyu ve lavabo gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. İktidar mensupları, göstermelik fotoğraflar vermek yerine, gelip sınırda 9 gün boyunca bu kış aylarında beklesin de halimizi görsün. Şoförlerimiz bu mağduriyeti hak etmiyor!”
"Suriye’nin keyfi düzenlemeleri Türk sanayisini zorluyor"
Milletvekili Meriç, bölgede yaptığı incelemeler sonucu şu tespitlerde bulundu: "Burada yaşanan sorunların en büyüğü, Suriye’nin keyfi olarak vergi oranlarını artırması. Maalesef bu yapı sadece Türkiye'ye uygulanıyor. Arap ülkelerine herhangi bir vergi zammı yok. Eskiden, bu vergileri Kilis Valiliği belirliyordu ve karşı tarafla yapılan görüşmeler sonucunda bir denge sağlanıyordu. Ancak şu an gelen zamla birlikte sanayicilerimiz büyük sıkıntı çekiyor."
Bunun yanı sıra, giriş çıkışlarda uygulanan kotanın işleri daha da zorlaştırdığını ifade eden Meriç, "Suriye'de işlemlerin çok yavaş ilerlemesi nedeniyle, sınırdan geçen tır sayısı sınırlandırılmış durumda. 210 tırın üzerinde gelen araçlara geçiş izni verilmiyor. Bir tırın sınırdan geçip geri dönmesi yaklaşık 3 günü buluyor. Bu da sanayimizi ciddi şekilde zorluyor. Cami halısı yaptırmak elbette önemli, ama kendi ticaretimizi de unutamayız!" dedi.
“Sorunun Çözülmesini Bekliyoruz!”
Meriç, bu tür sorunların Türk ekonomisine zarar verdiğini vurgulayarak; “Türkiye'nin ihracatçıları, plansız dış politika ve basiretsiz yönetim nedeniyle zor durumda. Artan vergiler ve bekletilen mallar nedeniyle sadece sanayiciler değil, bölgedeki birçok sektör ekonomik kriz yaşıyor. Hükümet bir an önce harekete geçerek bu sorunu çözmelidir!” dedi.