Av. Elifsu Dilek Şen

Arkeoloji, Mitoloji ve Eski Çağ Tarihi ile uğraşan amatör ve profesyonel herkese hitap eden bir sözlüktür Murat Karatağ’ın Arkeoloji Sözlüğü. Sözlükler, yazan ve okuyan herkes için elzemdir.

photo1700108176

Arkeoloji, geçmişin bilimidir. Arkeoloji esasen insanlık tarihinin kültürel geçmişini, kültürel değişimi ve onların birbirleriyle olan ilişkilerini konu alır ve doğru anlamak ve anlatmak ve anlamı bilinmeyen kelimeleri açıklamak için sözlük kullanımı önemlidir. Tek tek konulara göre sözlükler oluşturulup zamanla bunların bir araya getirilerek geniş kapsamlı sözlükler hazırlandığı, bu süreçte sözlük hazırlanmasında alfabetik yöntem gibi farklı yöntemlerin de uygulandığı anlaşılmaktadır.

Arkeoloji alanında çalışanların sıklıkla kullandığı bir Arkeoloji sözlüğüdür Murat karatağ’ın kitabı.

Bilimsel yolun en büyük belirtilerinden birisi de bilgi birikimi ile ilerliyor olmasıdır. Arkeoloji biliminin tarihsel stratigrafisine baktığımızda bu iyi bir şekilde görülür.

Sözlük hazırlama fikrinin doğuşu çok eski tarihlere gider. Karatağ’ın Arkeoloji sözlüğü incelendiğinde başvuru eseri olarak hazırlanmadan önce pek çok aşamadan geçtiği görülecektir.

Günümüzdeki teknolojik aletler bir kenara bırakılırsa kalan nesneler, meslek grupları, kavramlar, mimari anlayışlar ve yönetim biçimleri Yunan-Roma uygarlıklarında insan hayatının bir parçası olarak vardı.
 
Bunların tamamını eksiksiz olarak tarif etmek mümkün olmasa da kitapta söz konusu maddelerin hemen hepsi ile ilgili tatmin edici cevaplar bulunabilecektir. Yunan-Roma festivalleri ve bayramları kısa maddeler halinde yer almıştır.
 
Yunan-Roma kronolojileri, Atina arkhon listesi, kral listeleri, kronolojik yapı listesi, Yunan-Roma ağırlık, hacim ve uzunluk ölçüleri, takvimler ve Roma konsüllerinin tam listesi kitabın sonundaki ekler kısmında yer almaktadir.

İletişim hâlindeki toplumların Arkeolojiyi anlama isteği ve bu iletişimin imkânlarından yararlanma düşüncesine ışık tutacaktır Murat Karatağ’ın kitabı.