Yüzlerce polis tarafından ablukaya alınan Marmara Üniversitesi'nde Marmara Üniversitesi Öğrencileri, kampüs içinden sloganlarla kampüs önüne yürüdü.

"Soykırıma, İsrail Akademisine Hizmet Eden Hayfa Üniversitesi ile Antlaşmayı Kes!" pankartının açıldığı basın açıklamasını Marmara Üniversitesi Öğrencileri adına Eda Koçak okudu.

Açıklamada yer alan satır başları şöyle;

"7 Ekim 2023’ten bu yana Siyonist İsrail devleti, başta Filistin halkı olmak üzere bölge halkları üzerinde büyük bir savaş siyaseti izleyerek insanlık suçu işliyor. Bu soykırım öyle bir düzeye vardı ki yaklaşık bir yıl içerisinde 50 binin üzerinde insan İsrail devleti tarafından tüm dünyanın gözü önünde katledildi. Gazze’de bir tane bile üniversite kalmadı, hastaneler bombalandı. 70 yıldır süren Siyonist işgal, son bir yıl içerisinde halklar üzerinde büyük bir soykırıma dönüştü.

Bu sürecin başından beri İsrail devletinin, siyonizmin, işgalin savunucuları/işbirlikçileri ise soykırımın en büyük suç ortağı oldu. Emperyalistlerin İsrail’e yönelik destek açıklamalarının yanı sıra İsrail’e sunulan maddi yardımlar ve ticaret, bunun en büyük kanıtıdır. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin 8.7 milyar dolarlık askeri yardım açıklaması bunun en yakından göstergesidir. Bizler, üniversite öğrencileri olarak geçmişten bugüne her zaman direnen halkların meşru haklarını, en basitinden yaşama hakkını savunduk, savunuyoruz. Sadece Filistin’den işgalci İsrail’in gitmesini değil, tüm işgalcilerin ve emperyalistlerin Orta Doğu’dan gitmesini istiyoruz. Bu yüzden bir kez daha Katil ABD, Katil İsrail Orta Doğu’dan Defol diyoruz.

Bugün Filistin’i, Gazze’yi ablukaya alan emperyalist savaş, Filistin’den Lübnan’a sıçramış durumdadır. Lübnan’da 3 hafta içerisinde binlerce kişi İsrail askerleri tarafından katledildi. 250 bin kişi Lübnan’dan Suriye’ye göç etti. İsrail, Siyonist çıkarları uğruna tüm Orta Doğu coğrafyası üzerinde bir terör dönemi başlatıyor. Filistin’de tanklara karşı taşla direnen çocukların, Lübnan’da direnenlerin yanındayız. Filistin’den Lübnan’a direnenlerin mutlaka kazanacağının farkındayız.

Geride bıraktığımız bir yıl boyunca, Filistin’de ve Orta Doğu’da yaşananlara karşı AKP iktidarının ve Türkiye’deki pek çok üniversitenin açıklamaları, İsrail’in saldırılarını kınar Filistin halkının mücadelesini selamlar şekilde görünüyordu. Ancak söz ve gerçek uyuşmadı. Filistin yanındayız diyen AKP, İsrail’le ticareti uzun bir süre kesmedi. Türkiye’deki belli başlı üniversiteler ise İsrail akademisi ile işbirliği yapmaya devam etti.

Buradan duyuruyoruz:

Koç Üniversitesi Erasmus+ Worldwide kapsamında, işgalci İsrail devletinin akademileri Tel Aviv Üniversitesi ve Reichman Üniversitesi ile işbirliği yapmaktadır.

Özyeğin Üniversitesi, Hadassah Academic College Jerusalem ile işbirliği yapmaktadır.,

Marmara Üniversitesi; 2022’de işgale, soykırıma, katil İsrail devletine hizmet eden Hayfa Üniversitesi ile 2027’ye dek sürecek işbirliği anlaşması imzalamıştır. Marmara Üniversitesi Kayyum Yönetiminin Hayfa Üniversitesi ile yaptığı teknoloji anlaşması; Filistin’de halkı katleden teknolojiyi besliyor. İsrail’in saldırılarını kınayan Marmara Üniversitesi, işgalcilerin akademisi Hayfa Üniversitesi ile anlaşmaya devam etmektedir.  İkiyüzlü bir tavır sergilemektedir.

Bizler, Marmara Üniversitesi öğrencileri olarak direnişin yanında, Filistin’in, Portakallar Ülkesi’nin safındayız. Sözde Filistin’i destekleyip özde İsrail’in dostlarıyla anlaşmayacağız. Marmara Üniversitesi’ni Hayfa Üniversitesi ile anlaşmayı feshetmeye çağırıyoruz. Bizler;

Bu Suça Ortak Olmayacağız

Bu Suça Ortak Olmayacağız

Bu Suça Ortak Olmayacağız

Hayfa Üniversitesi ile anlaşmayı kes!"