Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ)'nun çağrısıyla bir araya gelen işçiler, bugün Ankara Tandoğan Meydanı'nda "Zordayız, Geçinemiyoruz" mitingi gerçekleştirdi.

Yoksulluğa, ekonomik sıkıntılarla dolu bir yaşam şekline ve vergi adaletsizliğine karşı duran on binlerce işçi, Tandoğan Meydanı'nda buluştu.

Mitinge Türk-İş'e bağlı sendikaların yanı sıra CHP Milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Gamze Taşcıer; EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve milletvekilleri İskender Bayhan, Sevda Karaca, Ankara İl Örgütü, TİP ve Kaldıraç katıldı. 

Sendika Başkanlarına Protesto

Miting sırasında işçiler, sendika başkanlarına da tepki gösterdi. Sahneden atılan “İşte başkan işte sendika” sloganını protesto eden işçiler tarafından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan istifaya çağrıldı. İstifa sloganlarına karşı kürsüden uyarı yapıldı.

"Çözüm Bekliyoruz, Laf Beklemiyoruz"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay kürsü konuşması sırasında, "Bu alana kulak verin. Vergiyle ilgili işçilerin sıkıntılarını giderin. Asgari ücret seviyesine düştü kamu işçilerinin ücretleri. Bununla ilgili düzenleme yapılmalı. İş yerlerinde huzurumuz yok. Bu ücretle bir hafta geçinemezsiniz. Sorunları Meclis çözecek, hükümet çözecek. Sesimizi duyurana kadar alanlarda olmaya devam edeceğiz. Taşeron çalıştırmaya devam ediyorlar. Bunlarla ilgili çözüm bekliyoruz, laf beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bu Ücretlerle 15 Gün Geçiremeyiz"

Asgari ücret görüşmelerine de değinen Atalay, "Ne kadar diyorlarsa harfiyen ona uyacağız. 18 olsun dediler, aynısını ülkeyi yönetenlerin önüne koyduk. Aynısını bu sene de yapacağız. 4 aydır eylemler devam ediyor. Diğer konfederasyonları çağırdık. Onlar da eylemler yaptılar. Ankara Ankara olalı böyle kalabalık görmedi" derken, "Örgütlendiğimiz zaman kapının önüne koyuyorlar. Bizi işverenlerin merhametine bırakmayın. Bizi duyun, biz buradayız, bizi yok saymayın diye buradayız. Geçinmek mecburiyetindeyiz. Bu ücretlerle 15 gün geçiremeyiz. Bize bir çözüm bulun" ifadelerine yer verdi.

"Her Defasında Size Oy Vermek Zorunda Değiliz"

Bakan Mehmet Şimşek ile farklı bir dünyaya sahip olduklarını belirten Atalay, işçilerin ülkenin yüzde 60'ını oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle yok sayılmak istemediklerini kaydeden Atalay, "Biz sizin oy makineniz değiliz. Ayağınızı denk alın. Biz her defasında sandığa gidip size oy vermek zorunda değiliz. Dikkatli olun, bu alanın sesine kulak verin. Yarın geç kalırsınız" dedi.

Ayrıca Atalay, "Enflasyonu düşüreceksiniz diye bizi küçültmeye hakkınız yok. Meclise 'Bu adaletsiz vergi sistemini değiştirin' diyeceğiz. Değişene kadar alanlarda haykırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"Bizi Yok Sayanlar Bedelini Öder"

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın yanı sıra asgari ücretle çalışan, taşeron, emekli, kadın çalışan ve vergi mağdurları adına temsilciler de sahnede yerini aldı. Konuşmaların sık sık "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla bölündüğü buluşmada, 2025 yılının hem çalışanlar hem de işverenler için zor bir dönem olacağı vurgulandı.

İşçilerin mitingdeki mesajı ise, "Bizi yok sayanlar bedelini öderler" oldu. Ortak taleplerden biri de vergi adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasıydı.

Mitinge katılan işçiler, ellerinde "Geçinemiyoruz", "Vergide adalet istiyoruz", "Vatan bekçisi savunma işçisi geçinemiyor" gibi çok sayıda döviz taşıdı.

Sendikadan Mitinge Dair Açıklama

Türk-İş tarafından miting örgütlenme süreci sosyal medyadan şu ifadelerle aktarıldı:

"TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun 06 Ağustos 2024 tarihinde aldığı 'Zordayız, Geçinemiyoruz' eylem kararları doğrultusunda düzenlenen TÜRK-İŞ İl Temsilcileri ve Şube Başkanları Toplantıları, Sosyal Medya Kampanyaları, 81 İlde Kitlesel Basın Açıklamaları, Çerkezköy ve Zonguldak’ta gerçekleştirilen mitinglerin ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı önündeki basın açıklamasının ardından 20.10.2024 Pazar günü (bugün) yüz binlerce üyemiz 'Zordayız Geçinemiyoruz' Emek Buluşması için Ankara Anadolu (Tandoğan) Meydanı'nda toplandı."