Haber: Ümit İşbakan

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, 5 Haziran Dünya Günü nedeniyle açtığımız fotoğraf sergimize hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında, “5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlamıyor, doğa katliamını halkımıza anımsatıyoruz. Ordu’nun yüzde 74’ü maden sahası olarak ruhsatlandırılmış durumda. HES, GES, RES projeleri bu ruhsatlandırmanın dışında kalıyor. Ünye’den başlayan Gülyalı’ya kadar devam eden kıyı ve deniz dolguları doğamızın katledilmesinin göstergeleridir.” dedi.

ORÇEV Fotoğraf Sergisi

Doğa yok ediliyor

 Gönül, projeler hakkında da bilgi vererek, “Denizlerimiz, göllerimiz ve akarsularımız yok ediliyor. Yaylalarımız maden ve enerji üretimi altında yok pahasına katlediliyor. Derelerimizde sular yok oluyor. Denizlerimiz kirleniyor, balıklar yok oluyor. Ormanlarımız maden, HES, RES şirketlerine peşkeş çekiliyor.

 Şirketler rahat çalışsın diye orman ve maden yasaları onlarca defa değiştirildi. Melet Irmağı üzerinde 11 HES, 1 adet baraj varken 3 HES projesi daha yapıldı. Yaz aylarında Melet Irmağı kuruma noktasına geliyor. Şehrimizde içecek su sıkıntısı çekiliyor. Maden işletmeleri sularımızı kirletiyor, bizleri ölüme terk ediyorlar.

 Bizlerin doğaya gereksinimimiz var, doğanın insanlara gereksinimi yok. Hiçbir hayvanın, bitkinin; suyun, derenin bize gereksinimi yok. Bizim doğaya gereksinimiz olduğu halde doğayı yok etmek için yarışan şirketler ve iktidarlar var. Rant için, bir avuç sermaye için yok ediliyor.” dedi.

 Bu memlekette yasalar ve mahkeme kararları yok sayılıyor. Ordu Çevre Derneği olarak açtığımız davaları kazanmamıza rağmen mahkeme kararları yok sayılıyor. Doğa katliamı devam ediyor.

 Bugün burada 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlamıyor, çevre katliamlarının boyutunu göstermek için buradayız. Fotoğraflarımızla yaşanan felaketi belgeliyoruz.

 Dileğimiz, mücadelemiz 5 Haziran Dünya Günü’nü kutlayacak günlere ulaşmaktır.

 Doğa varsa varız. Yoksa bizler de yok olacağız.