EKOLOJİ-ÇEVRE

Orman yağmasına doymayan zihniyet: Şimdi de ormanlarda "lüks kamping" tesislerine imza atılıyor

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle ormanlık alanlarda 'lüks kamping’ tesisleri kuruluyor. "Doğada lüks ve konforlu konaklama imkanı" olarak belirtilen yönetmeliğe göre tesislerde resepsiyon, yeme-içme mekanları, konteyner, ahşap veya bungalovdan yapılma mutfak bulunacak. Ekoloji uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı ise yönetmelik değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek bunun bir ‘yağma’ projesi olduğunu söyledi.

Ormanlık alanlarda konaklamaya dair Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği” Resmi Gazete’nin 23 Eylül tarihli sayısında yayımlanmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yasal zemini sağlamak için ‘lüks kamping’ yapılarını inşa eden kurumlara 'turizm belgesi' verecek.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Kantarcı bu hamlenin ne kadar tehlikeli olduğunu Diken'den Ayşegül Kasap'a anlattı.

Kantarcı yönetmelik değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizerek bunun bir ‘yağma’ projesi olduğunu söyledi:

'ORMANLAR REZİL RÜSVA OLACAK'

Yönetmelikte yapılan değişiklik sonucunda ormanların ormanlıktan çıkacağını belirten Kantarcı şunları söyledi:

“Birileri para kazanacak. Ormanlar rezil rüsva olacak. Orman içinde çukur kazarken kökler önlerine çıkacak ve kesecekler. Kesilen köklerden ağaçlar su ve besin maddesi alamayacak. Dolayısıyla kuruyacaklar. Kanunen mümkün değil. Anayasa madde 169, 3’üncü fıkrasında ormanlara zarar verecek bir çalışmanın yapılamayacağı yazar. Bunlar ne Anayasa ne kanun dinliyor. Hiçbir şey dinledikleri yok. Türkiye’nin yağmalanması peşindeler."

"OTEL DE BUNDAN FAYDALANIR"

Kantarcı, otel işletmecelerinin de bu yönetmeliği ‘fırsata’ çevirip, ormanlara doğru ‘yayılabileceği’ ihtimaline de değinerek, "Otel de bundan faydalanır. Kıyılara inen ormanlarda da tatil köyü kurarlar. Ama kanunen bunu yapamazlar. Çünkü bu ormana zarar verir" dedi.

Kantarcı, lüks çadırın diğer çadırlardan daha farklı olduğunu vurgulayarak, "Toprağın üstüne değil ahşap ya da beton bir zemine kuruluyor. Söz konusu alana elektrik de çekiliyor. Çamaşırhane de yapılıyor. Çadırların içinde tuvalet, banyo, küvet ve şömine de oluyor" bilgisini paylaştı.

'AĞAÇLARIN KÖKLERİNİ KESECEKLER'

Tüm bunların yapılırken ağaçların kesilebileceğine’ de dikkat çeken Kantarcı son olarak şunlara değindi:

“Diyelim ki kesmediler. Tüm bunları orman içindeki küçük boşluklara yapsalar dahi, bunların temellerini oluşturmak veya foseptik çukurlarını yapmak için ağaçların köklerini kesecekler. Orman içinde çukur kazarken kökler önlerine çıkacak ve kesecekler. Peki onların üzerindeki bakteriler ve mantarlar ne olacak? Kesilen köklerden ağaçlar su ve besin maddesi alamayacak. Dolayısıyla kuruyacaklar. Bütün bunlardan dolayı ortaya çıkacak olan zararın boyutunu düşünüyorlar mı? Böyle bir maskaralık olamaz.”

NE OLMUŞTU?

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 28 Mayıs 2022’de Orman Parkları Yönetmeliği yayınlamıştı. Buna göre mevcut orman parkları ve yeni tesis edilecek park alanları 20 yıllığına kiraya verilerek, çadır, lüks çadır ve karavan alanları oluşturulabilecek. OGM’nin bu yönetmeliği yayınlamasından dört ay sonra, yani 23 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘lüks çadır’ yönetmeliği çıkarmıştı. Tüm bu gelişmelerden sonra 10 Ocak’ta Resmi Gazete’de Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Değişikliği yayımlamıştı. Lüks çadır tesisleriyle kamplara ‘turizm belgesi’ düzenlenebileceği belirtilmişti.