Oruç: 30 Günlük İbadetten Daha Fazlası

Farsçada rûze, Arapçada savm ve sıyâm anlamına gelen oruç, İslam dininde önemli bir yeri olan sabır konusunun en iyi anlatıldığı bir ibadet şeklidir. Ülkemizde özellikle Ramazan ayında tutulan oruç, birlik ve beraberlik duygusunu geliştirir, toplumun güzel ahlakını ortaya çıkarır. Müslümanlara farz olan oruç eğer yaşlılık, hastalık gibi nedenlerle tutulamazsa kazası yapılır. Oruç borcu ödenmesi gereken bir ibadettir.

Oruç kazası gelecek günler içinde kişinin istediği bir zamanda yapılabilir. Herhangi bir nedenden dolayı kazası yapılamadığında oruç fidyesi ödenir. Oruç fidyesi bir kişiyi doyuracak miktardaki para olarak belirlenir. Kişinin maddi gücü yok ise oruç tutamadığı için Allah’tan af diler. Bu miktar Ramazan ayının başında ya da sonunda toplu olarak ödenebildiği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak da ödenebilir.

Bu yazımızda oruç nedir  ve oruç nasıl tutulur sorularını sizler için yanıtladık. Peki, oruç çeşitleri nelerdir, ramazan ayı dışında ne tür oruçlar tutulur? En önemlisi de oruç neden tutulur ve kimlere farzdır, kimler oruç tutmalı? Oruç açmak nedir? Oruç bozulması nedir? Merak edilen tüm yanıtlar maddeler halinde alt başlıklarımızda sizleri bekliyor!

Oruç ile ilgili bilgiler en sağlıklı olarak Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı müftülükler ve imamlardan alınabilir.

Oruç Nedir?

  • İmsak vaktinden başlayarak iftar vaktine kadar, kişinin bilinçli olarak bir amaç uğruna yemek yeme, içecek tüketme ve cinsel ilişkiden kendini uzak tutma hali oruç olarak tanımlanır.
  • Oruç açmak ne demek sorusunun cevabı da oruç süresi bittikten sonra yani iftar vakti geldiğinde tekrar yemek yemeye başlamaktır.
  • Orucun en belirli amacı Allah rızası için tutuluyor olmasıdır.
  • Oruç niyeti bilinçli olarak İslam’ın şartını yerine getirmektir. Diyet yapmak, zindelik kazanmak gibi nedenlerden dolayı oruç tutmak İslami açıdan bir değere sahip değildir.