Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu, LinkedIn üzerinden küflü çikolata paylaşımı yapan bir tüketiciyi tehdit etmişti. Tunaoğlu, tüketiciye dava açmakla tehdit ederek, "Karşında dev Migros ve biz varız" ifadesini kullandı. Olay, sosyal medyada büyük tepki çekti.

Öte yandan Tunaoğlu, daha sonra birkaç mesaj daha yazıp sildi ve sonunda şirketin hesabından bir özür mesajı yayımlanarak konu kapanmış oldu.

Patiswiss patronunun bu tavrı sosyal medyada “o fabrikada işçilerin neler yaşadığını düşünmek istemiyorum” şeklinde yorumlarla karşılandı.

Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan Patiswiss işçileri azarlanarak, tehdit edilerek, sefalet ücretleriyle çalışırken sendikalaştıkları için işten çıkarılmış, ardından direnişe geçmişti. İşçiler ancak direnişin ardından bir nebze nefes aldıklarını dile getirmişti.

Neler yaşandı? Önce tehdit ve ardından gelen özür mesajı...

Bir Linkedin kullanıcısı, satın aldığı Patiswiss marka çikolatanın küflenmiş olduğuna dair bir paylaşım yaptı.

Ürünün son tüketim tarihinin geçmediğini belirten kullanıcı, "Muhtemelen tedarik zinciri sürecinde muhafaza koşullarında bir problem var" yorumunu yaptı, ürünün fotoğraflarını paylaştı ve paylaşımına ürünü aldığı Migros’un ve Patisswiss’in hesaplarını da ekledi.

Patiswiss

Patiswiss patronu Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu ise yaptığı yorumda, paylaşımı yapan tüketiciyi tehdit etti.

Ürünlerinin küflenmeyeceğini iddia eden Tunaoğlu, "Hadi doğru diyelim. Sen bence acil şekilde evindeki nem oranına falan baya bir bakmalısın.. Bir de linkedinde paylaşacak hiç başka içeriğinin olmaması ne acı" dedi.

"Haklısın pirim yapmak için bize baya ihtiyacı var herkesin. Baksana aşağıya 'çöp' falan yazanlara" ifadelerini kullanan Tunaoğlu, "marka karalama" ve "marka değeri düşürme" iddiasıyla dava açma tehdidinde bulunarak, "Bizim avukatların marka karalama, marka değeri düşürme vs'den neler isteyeceğinden herkes habersiz" dedi.

Tunaoğlu, tehdidini şu ifadelerle sürdürdü:

"Ayrıca!!!! Bize böyle bir durum olsa söyler telafisini istersin! Karşında senin dev MIGROS ve biz varız. Herkes ürünün öyle arkasındaki!

Haydi size kolay gelsin. Avukatlarımız iletişime geçecektir sizinle ama ben kendi işimi kendim çözmeyi severim..”

Patiswiss patronu Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu

Tunaoğlu, tehdidine yönelik tepkilerin ardından paylaşımını sildi.

Ancak Tunaoğlu durmadı bu kez yazım yanlışlarıyla dolu metni için “özür dileyen” bir paylaşım daha yaptı:

ÖSS 2004’te 45/45 yapmış biri olarak ayrıca sürekli kitap okuyan birisi de olarak hayatı hızlı yaşamam ‘zorunda’ olmaktan yazdığım imla hatası yüzünden (iPhone’ da İng klavye olduğu için:( uyarı vermemiş) siz değerli takipçilerimden özür dilerim.”

Tunaoğlu, bu paylaşımı da kısa sürede sildi ve daha sonra bu kez “yanlış anlaşılma” olduğunu ileri sürdüğü yeni bir paylaşım yaptı.

Tunaoğlu’nun yazdığı metinlerdeki “imla ve yazım” yanlışları için özür dilediği yeni mesajında “sosyal medya uzananlarımın mesai saatleri dışında çalıştırmak istemiyorum” ifadelerini kullanması dikkat çekti. 

Tunaoğlu paylaşımında şunları yazdı:

Valla büyük yanlış anlaşılma mı oldu, ben mi yanlış anlattım bilmiyorum. Ama çok özür dilerim sizi de meşgul ettiğim için. Beni biliyorsunuzdur bence. Tek demek istediğim ürünün herkes arkasında bize gönderseniz çözerdik, markaya zarar verecek bir posta gerek yoktu derken… İmla bilgimin gücü de eklenince ben vermişim gibi duruyor. Neyse bizim avukatlar benim içinde bir şeyler düşünecektir. Sonuçta yönetim kurulu ile yönetiyoruz şirketi Razıyım sorun yok. Tek derdim en iyi ürün en iyi fiyat. Son nefesime kadar vazgeçmeyeceğim. Gıda dışı markalarım, girişimlerim dahil. Sevgilerimle.

Şimdiden imla ve yazım yanlışlarım için özür dilerim, sosyal medya uzananlarımın mesai saatleri dışında çalıştırmak istemiyorum:( Zaten olanlara eminim çok üzüldüler. Düzelteceklere, bana koşulsuz, ücretsiz eğitim vereceklere de teşekkür ediyorum.”

Patiswiss-1

Tüm bunların ardından Patiswiss’in resmi sosyal medya hesabından bir özür mesajı yayımlandı.

4-47

İşçiler şikayet etmişti

Ocak ayı sonunda TELE1’e konuşan iki işçi firma hakkında açıklamada bulunmuştu.

İki kadın işçinin şikayetlerinin en başında bağırıp çağırma ve azarlamalar yer alıyordu. İşçiler arasında birlik olmadığı için bu davranışlara güçlü bir karşılık sergilenemediğini anlattı.

Üzerlerinde sürekli bir baskıyla, çok düşük ücretlerle, sürekli daha fazla çalışmaya zorlanan işçiler “Amirlerimiz sürekli ensemizde. Patronumuz Elif Hanım egosu çok yüksek bir insan. Bunu anlamak için fabrikada çalışmaya gerek yok. İnternete biraz bakan biri bile anlar. Zamanında üretim alanına gelip işçilere bağırıp çağırdığına, azarladığına bizzat şahit oldum” dedi.

Maaşlarının ancak kredi kartı borçlarını ödemeye yettiğini dile getiren işçiler “Elif Hanım eşitlikten bahsetmeyi çok seviyor ama böyle bir eşitlik olmaz. O lüks bir hayat yaşıyor ve bunu paylaşmaktan çekinmiyor. Bizim böyle bir isteğimiz yok ancak emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Firma hakkında "vergi" iddiası

Öte yandan Patiswiss adlı çikolata markasının son 3 buçuk yılda 250 milyon dolar ciroya ulaştığı ancak neredeyse hiç vergi ödemediği öne sürüldü.

Günlerdir gündemi meşgul eden ve şirkette kriz yaratan #patiswiss olayı sonrası Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevini bıraktığını açıkladı.

İstifa ettiğini duyurdu: "Samimi özrümün bir yansıması olarak..."

Günlerdir gündemi meşgul eden ve şirkette kriz yaratan #patiswiss olayı sonrası Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevini bıraktığını açıkladı.

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir?

Elif Aslı Yıldız, elektrik elektronik mühendisliği mezunu bir girişimci olarak Ankara'da başladığı iş hayatını, Patiswiss Çikolata markasıyla uluslararası alana taşıdı. Yıldız, Ankara'da 200 metrekarelik bir pastane alarak kurduğu Patiswiss ile şimdi 35 ülkeye çikolata ihraç ediyor. ABD, Rusya ve İngiltere, başta olmak üzere birçok ülkeye ürün satan şirket, yerli ve yabancı pazarlarda büyümesini sürdürüyor. Patiswiss, şu anda 12 ana kategoride 450'den fazla ürün çeşidiyle tüketicilere geniş bir yelpazede çikolatalar sunuyor.

Elif Aslı Yıldız'ın eşi Sinan Tunaoğlu ise Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.