Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaşanan depremin ardından CNN TÜRK yayınında değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Ersoy, "Ben Hataylıyım şu anda enkazda yakınlarımda var. 20 gün önce ben Hatay'da deprem konusunda bir konferans vermiştim. Buranın büyük bir depreme gebe olduğunu, tarihsel süreçlerin bunu söylediğini anlatmıştım. Sabah yetkililerle görüştüğümde 'haklıymışsın' dediler. Keşke haksız olsaydım.

"BU DEPREME KAHRAMANMARAŞ-HATAY DEPREMİ DENİLEBİLİR"

Ama bu bölgenin yüksek bir potansiyeli var. Bu deprem 600 km'lik fay kırığının batı ucunda meydana geldi. Bu fay zonunun en büyük depremini yaşadık. Kapasitesi bu zaten. Bu depreme Kahramanmaraş-Hatay depremi denilebilir. Çünkü Hatay'da büyük yıkımlar var. Beklediğimizden daha büyük bir deprem meydana geldi." açıklamasında bulundu.

‘ANTAKYA’DA KIRIKHAN’DA BÜYÜK HASARLAR VAR’

Antakya’da Kırıkhan’da çok büyük hasarlar var. Doğu Anadolu fayının Hatay içindeki devamında da kırıklar var. Ben orada görüntüler aldım yer kabuğunda hasarlar var. Antakya’da, Hatay Havalimanı’nda hasarlar var. 

Buradaki alüvyon etkisi depremin şiddetini artırıyor. Adana’da, Osmaniye’de, Gaziantep’te, Şanlıurfa’da Diyarbakır’a kadar geniş bir alanda yıkımlar yaşandı.

Adana’da Çukuvova düzlüğü var. 1998’de deprem yaşandı. Bunun kadar büyük olmamasına rağmen büyük can kayıpları oldu. Sadece depremin büyüklüğü değil zemin faktörünün de dikkate alınması gerekir.

Türkiye’nin yüzde 100’ü deprem bölgesi, depremden etkilenmeyecek yer yok.

KIRILAN FAY RAHATLADI MI? DİĞER FAYLARI TETİKLER Mİ?

Kuzey Anadolu fayı dediğimiz fayzonunu tetiklemesi mümkün değil. 2019’da Elazığ depremi meydana gelmişti ve yıkım yaşanmıştı. Bu bölgede yakında deprem olabileceği konusunda açıklamalarım vardı. O depremden sonra bölge rahatladı demiştik. Aynı zamanda zaten Hatay’ın depremselliğini yıllardan beri vurguluyorum.

Domino taşı etkisi bir anlamda doğru. İstanbul’da 99 depremini yaşadıktan 3 ay sonra aynı yerden kaldığı yerden devam etti Düzce depremi oluştu. Elazığ depreminin olduğu yerden sonra biz bu tarafta deprem olacağını söylüyordu. Kahramanmaraş olarak veriyoruz ama sürekli Hatay’da artçılar oluyor. 

Kırılmayan fay parçaları var. Hatay ve Kahramanmaraş’tan sonra Erkenek diye bir fayzonu var. O bölgede gelecekte bu anında tetikleyecek anlamında değil teorik olarak gelecekte olabileceğini söylüyoruz.

Şu anda 100’ün üzerinde deprem var. Artçılar en az 1 yıl kadar devam edecek. 6’ya yaklaşan her deprem hasarlı yapılarda yeniden hasar verebilir, yıkıma neden olabilir. Ana şok atlattık evimize girelim düşüncesi yanlış. Bir uzmanın gelip taşıyıcı sistemlerde hasar var mı diye kontrol etmesinden sonra eve girilmesi gerekir."