GÜNDEM

Rehberler İçin Adalet Platformu: 19 ay geçti ama acımız hâlâ ilk günkü gibi taze

6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. 16 saniyede kum yığınına dönüşen Yaşam üçgeni oluşturacak tek bir kolonun ayakta kalmadığı İsias Otel'de 32 turist rehberi hayatını kaybetti.

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

6 Şubat depreminde Adıyaman İsias Otel’de kaybettiğimiz turist rehberleri, Çanakkale Sonsuzluk Ormanı’na dikilen ıhlamur fidanları ile yaşatılacak: "Her biri hayatlarının başındayken, başarılarıyla adlarını büyük yerlere yazdıracakken, ne yazık ki bugün isimlerini bu fidanların üzerinde görmek bizleri tarifsiz bir acıya boğmaktadır. Onların hayalleri, hedefleri vardı, her biri mesleğine aşkla bağlıydı. Şimdi ise fidanlarla yaşatmaya çalıştığımız hatıraları var. Kalbimiz bu acıyla yanıyor."

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde Adıyaman'daki İsias Otel'de, KKTC'den voleybol turnuvası için gelen, aralarında sporcu, öğretmen, antrenör ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği üyelerinin de bulunduğu 72 kişi hayatını kaybetti.

Yaşamını yitiren 72 kişiden 35'i Kuzey Kıbrıs'tan gelen ortaokul voleybol kafilesinden, 32'si ise Türkiye Rehberler Birliği ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği uygulamalı eğitim gezisine katılan turist rehberleri idi. 6 Şubat depreminde görevleri gereği bulundukları Adıyaman İsias Otel'de yaşamını yitiren 32 turist rehberinin ailelerinin ve Kıbrıslı Şampiyon Meleklerin ailelerinin adalet bekleyişi 19 aydır sürüyor.

6 Şubat depreminde İsias Otel'in yıkılması sonucu yaşamını yitiren turist rehberleri için Troya Milli Parkı içinde Çanakkale Rehberler Odası tarafından "Sonsuzluk Ormanı" isimli hatıra ormanı oluşturuldu. Turist rehberleri, Çanakkale Sonsuzluk Ormanı’na dikilen ıhlamur fidanları ile yaşatılacak. 6 Şubat depreminde İsias Otel'de hayatını kaybeden rehberlerin ailelerinin katılımıyla Çanakkale Sonsuzluk Ormanı’nda anma düzenlendi.

Anmaya Türkiye’nin birçok ilinden gelen turist rehberlerinin aileleri, Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, İstanbul Rehberler Odası Başkanı H.Özgür Özaltun katıldı.

"Rehberleri İçin Adalet" "Kader Değil Cinayet" "Afet değil Katliam" "İsias Ortak Davamız" yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasını Rehberler İçin Adalet Platformu adına İsias Otel'de hayatını kaybeden turist rehberi Çağkan Yılmaz'ın eşi Burcu Yılmaz okudu:

"Bugün, 6 Şubat depreminde İsias Otel’de kaybettiğimiz canlarımızı, turist rehberlerimizi anmak için bir araya geldik.

Öncelikle, onların hatırasına sahip çıkıp bu anlamlı hatıra ormanını oluşturan Çanakkale Rehberler Odası’na en içten teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz.

Her biri hayatlarının başındayken, başarılarıyla adlarını büyük yerlere yazdıracakken, ne yazık ki bugün isimlerini bu fidanların üzerinde görmek bizleri tarifsiz bir acıya boğmaktadır. Onların hayalleri, hedefleri vardı, her biri mesleğine aşkla bağlıydı. Şimdi ise fidanlarla yaşatmaya çalıştığımız hatıraları var. Kalbimiz bu acıyla yanıyor. Ancak çok sevdikleri mesleklerinin odası tarafından hatırlanmaları ve onların hatırasına sahip çıkılması, yüreğimize buruk da olsa bir teselli veriyor. Emeği geçen, düşünen ve yanımızda olan herkese sonsuz teşekkürler…

Yaşadığımız bu büyük acının ardından elimizden gelen, canlarımızın hatıralarını yaşatmak, onları unutturmamak ve bu acıya sebep olan herkesin hak ettiği cezayı en ağır şekilde almasını sağlamaktır.

Biz, onların adını yaşatırken, onlara bu acıyı reva görenler hak ettikleri cezayı alana kadar durmayacağız.

Bu noktada, özellikle canlarımızın bağlı oldukları odalar başta olmak üzere tüm rehber odalarına ve Türkiye Rehberler Birliği’ne sesleniyoruz: Bütün gücünüz ve rehberlerin katılımıyla davamızda yanımızda olmanız bize güç katacaktır.

22 Ekim’de davamızın 4. duruşması görülecek. Bizler, Rehberler İçin Adalet Platformu ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği olarak, bu davanın olası kast ile sonuçlanması için yılmadan mücadelemize devam edeceğiz.

Depremin üzerinden 19 ay geçti ama acımız hâlâ ilk günkü gibi taze. Geçtiğimiz hafta İsias enkazında yeni keşifler yapıldı ve gerçekler bir kez daha gözler önüne serildi. Bilim ve hukuk, bu acı gerçekleri ortaya çıkaracak. Bu canları bizden alan herkes, 72 canın bedelini en ağır şekilde ödeyene kadar mücadelemiz devam edecektir. Adalet, kaybettiğimiz canlara borcumuzdur. Yanımızda olup davamıza sahip çıkan herkese teşekkür ederiz."

Anmada söz alan Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, "Ülkemizin kültür elçilerini Adıyaman İsias Otel'de kaybettik. Kalplerimiz, hayallerimiz hâlâ orada. Adaletin tecelli bulmasını, suçluların yargılanmasını, hak ettikleri cezayı almalarını meslektaşları olarak bekliyoruz. Onlar artık kalbimizde, adım attığımız her yerde yaşamaya devam edecekler" dedi.

Anmada konuşan İstanbul Rehberler Odası Başkanı H.Özgür Özaltun, "Adalet için ailelerimizle birlikte, davanın olası kasıt hükümlerine göre sürmesi adına hukuk mücadelemiz devam edecek" dedi.

16 saniyede kum yığınına dönüşen Yaşam üçgeni oluşturacak tek bir kolonun ayakta kalmadığı İsias Otel davasının 4.duruşması 22 Ekim’de görülecek. Turist Rehberlerin aileleri, kamuoyuna, tüm rehber odalarına ve Türkiye Rehberler Birliği’ne davaya katılım çağrısı yaptı.

İsias Otel’de ne olmuştu?

Adıyaman’daki İsias Otel, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde çöktü. Otelde, KKTC’den gelen 39 kişilik voleybol takımı kafilesi ve Turist Rehberleri Birliği‘nden 43 kişilik bir grup konaklamaktaydı. Toplamda 72 kişi hayatını kaybetti.

Maraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) içlerinde sporcu, öğretmen ve tur rehberinin de bulunduğu 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Hotel İsias isimli otele ilişkin hazırlanan iddianamede, 11 sanık hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor. Ayrıca iddianamede 2018’de otelin imar affından yararlandığı ve bazı teknik gerekliliklerin sağlanmadığı bilgileri yer alıyor.

Davaya ilişkin hazırlanan iddianamede,

Bina projesinin 11 normal kat olmak üzere toplam 13 kat olarak hazırlandığı fakat ruhsatın 9 kat olarak verildiği,

Proje bilgileri ile ruhsat bilgilerinin uyuşmadığı, Zemin etüt raporunun bulunmadığı, Yapı kullanma izin belgesinin mevcut olmadığı, Ruhsatsız olarak yapılan 8. kata 11.10.2018 tarihli yapı kayıt belgesinin düzenlendiği, 6.03.2003 tarihli inceleme raporu ve 31.07.2003 tarihli genel denetim raporuyla denetimde tespit edilen eksiklikler ve çelişki içeren hususlar nedeniyle para cezası verildiği, Bir otel çalışanının beyanında otelin teras katından otele sonradan dahil ettikleri ve halen mutfak olarak kullanılan binaya bağlantı yapıldığı, Yine başka bir otel çalışanının beyanında ise ara duvarın kaldırılarak müdür ofisinin genişletildiği, 2016’da içerisinde ruhsatsız bir kat eklendiği ve toplam kat sayısının dokuzdan ona çıktığının görüldüğü ve 2018’de imar affından faydalandığı, bilgileri yer aldı.

İddianamede yer alan bilirkişi raporunda ise yıkılan binanın taşıyıcı sistem elemanlarında donatı detayı ile ilgili eksiklikler olduğunun anlaşıldığı, donatı detayı eksikliklerinin binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği, beton basınç dayanımlarının da değerlendirme kriterlerine göre şartları sağlamadığı ifadeleri yer aldı.

Davada son durum

6 Şubat depremlerinde 72 kişinin yaşamını yitirdiği ve 3'ü tutuklu 11 şüphelinin yargılandığı isias Otel'e ilişkin davanın üçüncü duruşması Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Açıklanan ara kararda, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıklar hakkındaki hükümlerin devamına KKTC'nin davaya müdahil olma talebiyle ilgili daha önce karar verildiği için talebin reddine, davanın 4. duruşmasının 22 Ekim 2024 tarihinde görülmesine karar verildi.

Tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmeden heyet, kamu görevlilerin hakkındaki soruşturmanın durumunun sorulmasına ve bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 22 Ekim'e erteledi.