Virüs, Minami Kyushu Üniversitesi'nde araştırma teknisyeni olan Misato Terao tarafından tesadüfen bulundu. Terao, üniversitenin terasında hava alırken tırtılların bitkileri farklı şekilde kemirdiğini fark etti. Tırtılları, böcek fizyoloğu uzmanı Yoshinori Shintani'nin laboratuvarına bıraktı.
Shintani, tırtıllar üzerinde yaptığı çalışmalarda, böceklerin hepsinin dişi olduğunu fark etti. Çalışma alanındaki erkek tırtıllarla dişileri çiftleştirerek, 13 nesil sonra bile bu tırtılların büyük çoğunluğunun dişi olduğunu ve sadece 3 adet erkek tırtılın hayatta kaldığını belirledi.
Shintani, virüsün DNA'sını ve hareketlerini inceledi. Virüsün, tırtılların sitoplazmasına yerleştiğini ve erkekleri öldürdüğünü buldu. Virüs, erkeklerin üremesine izin veriyor ancak onları 'işe yaramaz' hale getiriyor.
Shintani, virüsün ılıman iklimlerde ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor. İlaçların virüse karşı etkili olmadığını da belirten Shintani, bu virüsün zararlı böcek popülasyonunu azaltmak için kullanılabileceğini ifade etti.
İngiliz bir uzman da bu virüsün zararlı böceklerle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Uzman, virüsün doğal seçilimde dişilerin lehine bir avantaj sağlayacağını ve bu sayede zararlı böcek popülasyonunun azalacağını belirtti.