Haber: Ahmet Ünsal/Manisa

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Olgun Çelik Fabrikası açılışına katıldı. Kacır, BYD’nin Manisa’da hayata geçireceği 1 milyar dolarlık yatırımın sanayide sınıf atlatacağını kaydetti.  

Bakan Kacır’ın yanı sıra Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, OSB Bölge Müdürü Funda Karaboran katıldı. Olgun Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erhan Say açılışa katılan herkese teşekkür etti. 

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, yaptığı konuşmasında; “Bugün burada, Manisa Organize Sanayi Bölgemizin otomotiv sektörü temsilcilerinden biri olan Olgun Çelik firmamızın yeni yatırımı, yeni nesil üretim tesisinin açılışı için toplanmış bulunuyoruz. Hepiniz tekrar hoş geldiniz. Öncelikle, bu önemli günde Bölgemizi onurlandıran Sayın Bakanımıza ve değerli heyetine teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sizlerin desteği, sanayimizin gelişimi ve ülkemizin ekonomik kalkınması adına büyük bir değer taşıyor.

Bölge firmalarımızdan Olgun Çelik ile yolculuğumuz neredeyse yarım asır önce, 1978 yılında başladı. Otomotiv sektöründe her türlü kara nakil vasıtaları için parabolik yay, konvansiyonel yay ve hava körüğü makasları üretimi gerçekleştiren Olgun Çelik firmamız, ilk gününden bugüne kadar üretime, ihracata, katma değere ve istihdama katkıları ile bizler için hep çok kıymetli oldu.

Firmamız, gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar ile Bölgemizi gururlandırarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı. Bunun yanı sıra, uluslararası fon kaynağı olan Horizon (Horayzın) Europe projelerinin bir partneri olarak hem Bölgemiz hem ülkemizi teknoloji sınıfında üst sıralara taşıyor.
Bu ay onaylanan ikinci AR-GE Merkezi ile birlikte, inovasyon ve AR-GE alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor. 

Bugün, ileri teknoloji ve inovasyonla donatılmış modern üretim tesisiyle Bölgemize ve ülkemize katma değeri yüksek bir yatırım kazandırıyor. 27 Haziran 2022 tarihinde temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz, Olguntech yatırımını hayata geçiriyor. Bildiğiniz üzere, Bölgemiz otomotiv alanında dünyaca ünlü, çok güçlü bir yatırıma ev sahipliği yapma hazırlığında Olguntech’in, önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlarımızın paydaşı olacağına inancımız tam. 
Bizler de, Manisa Organize Sanayi Bölgesi olarak, sürdürülebilir ve yenilikçi yatırımları her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Bu yatırım, Bölge sanayimizin ileri teknolojiye adaptasyonunun ve küresel rekabet gücümüzü artırma yönündeki kararlılığımızın bir göstergesi olacaktır.

Bu vesileyle, Olgun Çelik Ailesi’ni, Olguntech yatırımının hayata geçmesinde emeği geçen herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum.  Bu yeni tesisin ülkemize ve Bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Türkiye’nin 22 yılda hayata geçirdiği proje ve yatırımlarla küresel bir üretim üssü haline geldiğini kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Ülkemizin potansiyeline ve parlak geleceğine inanan Olgun Çelik’in kıymetli yatırımının şehrimize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. Şehrimize kazandırılan bu yeni yatırımın heyecanını birlikte paylaşmamıza vesile olduğu için Olgun Çelik ailesi başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki bundan sonra da bu ülkenin potansiyeline, insan kaynağına güvenen yatırımcılarımız şehrimizin örnek sanayi altyapısını, yatırım teşviklerimizi değerlendirecek. Bizler de Türk ekonomisine güvenen, bu ülkenin kalkınmasına katkı veren herkesi baş tacı etmeye devam edeceğiz. Güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını ülkemizin istiklalinin ve istikbalinin teminatı olarak görüyoruz. İşte bu anlayışla son 22 yılda asra bedel projeleri ve yatırımları hayata geçirerek Türkiye’yi küresel bir üretim üssü haline getirdik. Ülkemizin dört bir yanında yükselen fabrikalarla artık küresel tedarik zincirlerinin vazgeçilmez oyuncusu, üretim rekorları kıran bir Türk sanayisi var. Sanayimizin verimlilik, katma değer ve teknoloji odaklı dönüşümüyle büyümedeki öncü rolüne hep birlikte şahitlik ediyoruz. Tarihi başarılar ve kazanımların ülkemiz ekonomisine yansımaları da bizleri ayrıca memnun ediyor. Türkiye ekonomisi son 15 çeyrektir kesintisiz ve istikrarlı büyümesini sürdürüyor. İstihdamımız 32,9 milyonu aştı. İstihdam oranında yüzde 50 ile tarihi bir zirveye ulaştık. İşsizlik oranımız yüzde 8,4 ile son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. İhracatta cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyelerindeyiz. Bir başarı hikâyesinin özeti niteliğindeki bu göstergeler asla tesadüfi değildir. Devletimizin bu ülke için taş üstüne taş koyan her teşebbüsün her daim yanında yer alması ve özel sektörümüzün devletimizle omuz omuza hareketi bu başarı tablosunu ortaya çıkardı. Siyasi istikrarla tahkim edilen ekonomik istikrar, yeni yatırımların önünü açtı. Teknolojideki paradigma değişimlerinin tehdit değil aksine doğru adımlarla bir fırsat olduğu anlayışı; bizler için yüksek teknolojili sektörlerde yeni atılımları mümkün kıldı.

Türkiye sanayiinin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün farklı devrimleri eş zamanlı yaşadığını vurgulayan Bakan Kacır, “Elektrikli araçlara yönelimi hızlandırıyor. Sensör, haberleşme ve yapay zeka teknolojileriyle araçlar çevre unsurlarıyla ve birbirleriyle haberleşebilen bağlantılı ve otonom araçlara dönüşüyor. Yaygınlaşan paylaşım ekonomisiyle doğrudan araç sahipliğinin araç paylaşım havuzları alıyor. Ülkemiz; son 22 yılda adeta sıfırdan inşa ettiği Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi, güçlü üretim altyapısıyla otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemi dönüşümüne liderlik etmeye hazır. İşte bu anlayışla; elektrikli araç devrimini doğru zamanda yakalayarak Türkiye Yüzyılında da teknolojide öncü, üretimde güçlü bir Türkiye için adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz. Yeni nesil endüstri politikamızın somut örneği doğuştan elektrikli ve akıllı otomobil Togg’u sayın Cumhurbaşkanımızın iddiası ve güçlü liderliğiyle milletimizle buluşturduk. Ülkemizin katma değerli üretim altyapısını destekleyen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızla yeni nesil otomotiv teknolojileri çözümlerinin ülkemizde üretiminin gerçekleştirilmesi için Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca destek sunduk. Hızlı şarj istasyonlarının kurulumunu destekleyerek çevre dostu elektrik araçların yurdumuzun dört bir köşesinde kullanımını yaygınlaştırdık. Sağladığımız desteklerle 7 bin 600’ü hızlı şarj olmak üzere 20 bin 900 şarj bağlantı noktasına ulaştık.  Hızlı şarj altyapımızı sadece bir yılda beş katına çıkardık. Ülkemizde halihazırda üretim yapan otomotiv üreticilerinin yeni nesil elektrikli araç üretimlerini ve Ar-Ge çalışmalarını Türkiye’de gerçekleştirmelerini sağladık. Bu doğrultuda ülkemizde henüz yatırım gerçekleştirmemiş otomotiv firmalarıyla da vizyonumuzu paylaşmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında düzenlediğimiz Çin seyahatinde Çin’in önde gelen otomotiv üreticileriyle görüşmelerde bulunduk. Kendileriyle ülkemizin yatırımcılar için sunduğu imkanları ve fırsatları paylaşarak ülkemize yatırım yapmaları için çağrıda bulunduk. Otomotiv sanayiinde yaşanan devrimleri doğru okuyarak kısa sürede küresel otomotiv devleri arasında yerini alan ve dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD’nin ülkemizde büyük ölçekte bir üretim tesisi ve Ar-Ge / inovasyon merkezi kurması için o günden bu yana sıkı bir temas yürüttük. Ölçeği ve niteliği itibarıyla tarihi bir yatırımı Manisa’mıza, Türkiye’mize kazandırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. 
  Manisa’da hayata geçecek olan 1 milyar dolarlık yatırımdan bahseden Bakan Kacır, “Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda imzaladığımız yatırım anlaşması doğrultusunda BYD 1 milyar dolar büyüklüğünde yatırım gerçekleştirerek yıllık 150 bin elektrikli araç üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisini ve yeşil teknolojilere yönelik ar-ge merkezini Manisa’da kuracak. Kritik bileşenleri üretim ve tedariği dahil elektrikli araç üretimindeki farklı süreçleri içeren yüksek katma değerli bu yatırımla BYD; elektrikli araçları ülkemizde üretecek, başta Avrupa pazarları olmak üzere dünyaya ihraç edecek. Doğrudan 5 bin kişiye, oluşturacağı değer zinciriyle 25 bine yakın vatandaşımıza istihdam sağlayacak bu yatırımın Manisa’mıza, ülkemize, milletimize, sektörümüze hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Manisa sanayiine sınıf atlatacak bu yatırımdan dolayı bizler ziyadesiyle heyecanlı ve mutluyuz. BYD firmasının de bu heyecanımızı paylaştığını her fırsatta müşahede ediyoruz. Kendilerinde yatırımı bir an önce tamamlayarak üretime geçmek için güçlü bir irade görüyoruz. Gerek Çin’de gerek Dünya’nın farklı ülkelerinde bugüne kadar gerçekleştirdikleri yatırımlarda bir – bir buçuk yıl gibi rekor olarak tarif edilebilecek sürelerde üretime geçtiler. Aynı performansı Manisa’daki üretim tesisinin devreye alınması için de sergileyeceklerinin sözünü Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda verdiler. Türk otomotiv sanayi için yeni bir dönemin kapılarını aralayan bu yatırımla beraber Manisa artık daha güçlü şekilde yüksek teknolojili üretimle anılmaya başlayacak. Yatırım olgunlaştıkça, otomotiv yan sanayimiz başta olmak üzere otomotiv sektörüyle güçlü tedarik bağlantıları bulunan farklı sektörlerde yeni yatırımların kapılarını aralayacak. Elverişli konumu, güçlü lojistik bağlantıları, nitelikli insan kaynağıyla yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap sunan tarihi bir yatırımı Manisa’mıza, Türkiye’mize kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi. 

Bakan Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; yatırım ve Ar-Ge teşvikleriyle, OSB’lerimize verdiğimiz desteklerle; Ecdadımızın görkemli sancağı Manisa’mızın büyüme ve kalkınma yolculuğunda her daim yanında olmayı sürdüreceğiz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 2 bin 758 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Belgeler kapsamında 350 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 88 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Şehrimizde Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas OSB, Soma OSB, Muradiye OSB, Demirci OSB’yi de tescilleyerek organize sanayi bölgelerinin sayısını 9’a çıkardık. Kurduğumuz 34 Ar-Ge, 7 tasarım merkezi ve 1 teknoparkla Manisalı sanayicilerimizin, girişimcilerimizin katma değerli üretim yolculuğunda yanında yer aldık. Makas ve süspansiyon sisteminde kompozit çözüm sunan ülkemizin ilk tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz. 15 milyon avroluk bir yatırımla üretime geçen bu tesiste üretilecek teknoloji odaklı ürünler; elektrikli araçların batarya sistemlerinin ağırlığını önemli ölçüde düşürerek araçların enerji verimliliğini artıracak ve daha uzun menzil kat etmelerini sağlayacak. Aynı zamanda, havacılık, uzay, savunma ve makina gibi Ülkemiz için stratejik öneme sahip pek çok sektörün de hafif ve dayanıklı kompozit ürün ihtiyacına cevap verecek. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımız ile hayata geçen bu yatırımı Milli Teknoloji Hamlemizin bir meyvesi olarak görüyoruz. Bakanlığımızın Ar-Ge teşvikleriyle bünyesinde iki Ar-Ge merkezi kuran ve katma değerli üretimi önceliklendiren Olgun Çelik’in yeni yatırımlara da imza atacağından hiç şüphem yok. Bu eşsiz vatan toprağında tüten her baca, emeğin, kalkınmanın, refahın, üretimin, izlerini taşırken, gelecekte inşa edeceğimiz yeni eserlerin, gerçekleştireceğimiz hizmetlerin birer emaresi niteliğindedir. Milletimizin refahı, parlak geleceği, güçlü yarınları için gece gündüz, durmadan duraksamadan çalışarak Manisa’yı, ülkemizi yeni yatırımlarla bereketlendirmeyi sürdüreceğiz. Bu önemli yatırımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Manisa Valisi Enver Ünlü, ”Manisa; verimli toprakları ve çalışkan insanları sayesinde tarımdan sanayiye, ticaretten turizme birçok alanda sağladığı katma değerle Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ülkemizin geleceğine önemli katkılar sunan, ilk paranın basıldığı, sanayi ve tarım kentidir. Manisa’mız, sahip olduğu stratejik konumu gereği kara, hava, deniz ve demiryolları aracılığıyla yerli ve yabancı yatırımcılara kesintisiz bağlantı imkânı sağlayarak geniş iç ve dış pazar avantajları sunan bir cazibe merkezidir. Yatırıma elverişli coğrafyası ile birçok sektörde faaliyet gösteren, istikrarlı şekilde büyüyen ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan yerli ve yabancı yatırımcıya uzun yıllardır ev sahipliği yapan Manisa Organize Sanayi Bölgesi, yüzde 99 doluluk oranı, 10 milyar USD dış ticaret hacmi, 240 tahsisli parseli ile 62 bin 500 kişiye istihdam sağlamaktadır. Son yıllardaki yüksek katma değerli üretim odaklı yatırımlarıyla OSB’ler şehri olmaya aday Manisa’da 8 karma OSB ve 1 ihtisas OSB bulunmakta olup 6’sı aktif olan bu OSB’lerde 3 bin 228 hektar alanda 863 sanayi parseli bulunmakta ve 93 bin 600 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Manisa sanayisi gelişmiş merkezlere yakınlığı, önemli liman, demiryolu ve karayollarının geçiş noktasında olması, ulaşım altyapısının gelişmişliği sayesinde birçok yerli ve yabancı yatırımcıyı da cezbetmektedir. Manisa’da bugün gelinen noktada; gıda sanayi, otomotiv yan sanayi, kalıp ve makine sanayi, beyaz eşya sanayi sektörlerinin ön plana çıktığını görmekteyiz. Ülkemizin önemli bir ihracat üssü olan ilimizden 2023 sonu itibariyle 7 milyar 500 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Manisa ihracat büyüklüğünde Türkiye’nin 10. ilidir. Manisa dış ticaret fazlası veren bir ildir. 2023 yılı itibariyle 4 Milyar 500 Milyon Dolar Dış Ticaret fazlası vermiştir. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün %92 si ilimizde üretilmektedir. Otomotiv yan sanayi alanlarında da önemli bir yere sahip olan ilimizden; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 1 Ocak- 30 Haziran 2024 verilerine göre Otomotiv Endüstrisi alanında 350 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Manisa’da otomotiv yan sanayisinde çalışan yaklaşık 100 firma, dünyanın sayılı otomobil üreticilerine parça temin etmektedir. Sanayi ve tarımın birlikte yükseldiği Manisa, tüm bu özellikleri sayesinde; yatırımcı arayan bir şehir değil, yatırımcıya sanayi parseli bulmak için çalışan bir şehir konumundadır. Bu da Manisa’yı özel kılmaktadır. Be burada yine Manisa’mıza önemli bir istihdam ve katma değer sağlayacak olan Olgun Çelik Fabrikasının açılışını gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirilen her yeni yatırım Manisa’nın her geçen gün hızla gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Manisa’nın bu şekilde hızla gelişmesinde bir önemli nokta da bürokrasiden sanayiye, üniversiteden sivil toplum kuruluşlarına, çiftçilerimize herkesin ortak hedefler doğrultusunda iş birliği içinde çalışıyor olmasıdır. Manisa için, güzel ülkemiz için üreten, katma değer sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek de yatırımın hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından Bakan Kıcır, protokol üyeleri ve işçilerle birlikte açılış kurdelesini kesti fabrikayı inceledi.