Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasında yaşanan karşılıklı yanıtlar sonucunda gelinen aşamayı kaleme aldı.

Selvi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti grubundaki konuşması ve Özgür Özel’in buna aynı dakikalarda verdiği ‘Artık yapılacak iş müzakere değil mücadele’ yanıtıyla birlikte bir normalleşme sürecinin daha sonuna geldik. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel’in ilk görüşmesi sırasında Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Sarayla müzakere edilmez mücadele edilir’ diye tweet atmıştı. Kılıçdaroğlu kazandı, Özgür Özel kaybetti” dedi.

“Normalleşme tabutuna son çivi çakıldı mı?” sorusunu yönelten Selvi, “Son çivi çakılmadı ama ilk çiviler çakıldı diyebiliriz. Böylece normalleşme ikliminin sonucunda atılması beklenen adımlar da hayal oldu. Yeni anayasa gibi” yorumunu yaptı.

Selvi özetle şöyle devam etti:

“Normalleşme, diyalog, yumuşama gibi süreçlerin kendisi ne kadar değerliyse, o sürecin yönetilmesinin de o denli önemli olduğunu bir kez daha gördük.

Sürecin bir yol kazası yaşamadan devam etmesi gerekiyordu. Ama maalesef bu başarılamadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme sürecinin kelebek ömürlü olmaması bilakis kelebek etkisi yapması için önemli adımlar attı.

18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Özgür Özel’in ilk görüşmede gündeme getirdiği 28 Şubat mahkûmu emekli generalleri affetti. ‘Cumartesi Anneleri’nin beş buçuk yıl aradan sonra Taksim’deki eylemine izin verildi. CHP Genel Başkan Yardımcıları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le görüştüler.

‘BAHÇELİ’NİN RESTİYLE BİRLİKTE İKLİM DEĞİŞTİ’

Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la diyalog sürecini başlatırken doğru olduğuna inanıyordu ancak CHP’deki hava farklıydı. Başta Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu diyaloğa karşıydı. Ayrıca CHP içinde “Biz nasıl olsa iktidara geliyoruz. AK Parti iktidarlarının yükünü niye omuzlayalım?” diye bir hava var. Özgür Özel hem Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun gücü hem de partideki havaya karşı daha fazla dik duramadı. O talihsiz çıkışı yaptı. Cumhur İttifakı cephesinde ise MHP, normalleşme sürecini kendisine karşı bir tuzak olarak görüyordu. Bahçeli’nin resti ile birlikte iklim değişti.”