İktidara yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumartesi Anneleri’nin 1000. haftasında Galatasaray’da eylem yapmalarına verilen izne dikkat çekti ve “Cumartesi Anneleri’nin eylemine izin verildi. Ne oldu? Türkiye rahatladı. Gereksiz bir gerilimin önüne geçilmiş oldu. Şimdi sıra Kavala dosyasında” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin cumartesi gerçekleşen eyleminde coplanmadıklarını, yerlerde sürüklenmediklerini söyleyen Selvi, “O nedenle birçoğumuzun Taksim’deki buluşmadan haberi bile olmadı. Tam aksine yasaklansaydı, Taksim’e girmek isteyenlerin üzerine gaz sıkılsaydı, coplansalardı… Yaralananlar, ara sokaklara kaçanlar, polis tarafından yakalanıp gözaltına alınanlar olsaydı hepimizin haberi olurdu. Ama ülke gerilirdi” ifadelerini kullandı.

“Şimdi sıra Osman Kavala dosyasında” diyen Selvi, “Mesele Cumartesi Anneleri ve Osman Kavala meselesi değil, Türkiye’nin normalleşmesi meselesi” yorumunu yaptı.

Selvi’nin yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Cumartesi Anneleri 5 buçuk yılın ardından bu hafta sonu 1000’inci haftada Taksim’de eyleme ilk başladıkları Galatasaray Meydanı’nda toplandı. En küçük bir olay meydana gelmeden dağıldılar. Cumartesi Anneleri coplanmadı, yerlerde sürüklenenler olmadı. O nedenle birçoğumuzun Taksim’deki buluşmadan haberi bile olmadı.

Tam aksine yasaklansaydı, Taksim’e girmek isteyenlerin üzerine gaz sıkılsaydı, coplansalardı… Yaralananlar, ara sokaklara kaçanlar, polis tarafından yakalanıp gözaltına alınanlar olsaydı hepimizin haberi olurdu. Ama ülke gerilirdi. Cumartesi Anneleri faili meçhullerin kol gezdiği 90’lı yılların karanlık dönemlerinde eşlerini, çocuklarını kaybetmiş insanlar. Kayıp yakınlarının bulunmasını ve sorumlulardan hesap sorulmasını istiyorlar. Yani hukuk devletinin gereklerini yerine getirilmesini talep ediyorlar.

Ayrıca AK Parti de o dönemin mağdurlarının verdiği mücadelenin bir sembolü olarak ortaya çıktı.

ERDOĞAN BİR ŞİİR OKUDUĞU İÇİN HAPSE ATILMADI MI?

Erdoğan bir şiir okuduğu için hapse atılmadı mı, Erbakan başbakanlıktan istifa ettirilmedi mi? Başörtüsü yasağı o dönem uygulanmadı mı?

Bu millet AK Parti’yi, 90’lı yılların karanlığına karşı bir ışık olarak, 28 Şubat’ın yasaklarına karşı bir umut olarak iktidara getirmedi mi? O zaman AK Parti’ye yakışan 90’lı yılların karanlığının hesabını sormaktır. Özgürlüklerin, reformların adresi olmaya devam etmektir.

Erdoğan kendisini hapse attıran 28 Şubat’ın emekli generallerini affetti. Ne oldu? Erdoğan büyüklüğünü gösterdi, Türkiye gereksiz bir gerilimden kurtuldu.

‘TÜRKİYE RAHATLADI’

Cumartesi Anneleri’nin eylemine izin verildi. Ne oldu? Türkiye rahatladı. Gereksiz bir gerilimin önüne geçilmiş oldu.

Şimdi sıra Kavala dosyasında.

Bu arada Adalet Bakanlığı’na yapılan ‘kanun yararına bozma’ başvurusu da geçerliliğini koruyor.

Mesele Cumartesi Anneleri ve Osman Kavala meselesi değil, Türkiye’nin normalleşmesi meselesi. Normalleşme sürecini savunan biri olarak bu noktada bir eksikliğe dikkatinizi çekmek istiyorum.

Normalleşmenin bir felsefesi ve perspektifi olmalı. Normalleşme adımlarını zorunluluktan dolayı atılıyor görüntüsünden çıkarıp vizyoner bir zemine oturtmamız gerekiyor.”