Haber: C.Saffet YILMAZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Balıkesir Şubesi bugün İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı kitlesel basın açıklaması ile İl Sağlık Müdürlüğü’nün İki yıl önce banka ile yaptığı protokol sözleşmesinde sendikalarının değil yandaş sendika yetkilisinin imzasının bulunduğuna dikkat çekerek antidemokratik bu uygulamaya tepki gösterdiler. SES Balıkesir Şube Başkanı Hanife DİNÇ tarafından okunan basın açıklamasında şu görüşler dile getirildi.

“Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ile Yapı Kredi Bankası arasında, 09 Mart 2022 tarihinde, 12.261 kişiyi kapsayan ve 18.600 TL’lik bir promosyon anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma, büyük bir PR kampanyası ile rekor olarak basına servis edilmiştir. Ancak, kısa sürede anlaşmanın tam anlamıyla bir fiyasko olduğu ortaya çıkmıştır.”

  “ANLAŞMA YETERSİZ VE ŞEFFAFLIK YOK”

“Öncelikle, bu sözleşmenin tam haline ulaşmak için birçok girişimde bulunduk. Sözleşme süreci ve sonrasına ilişkin bir dizi soruyla Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bilgi edinme hakkı kapsamında Şubat ayında başvurduk. Ancak, sözleşme devlet sırrı gibi gizlenmiş, dilekçemize yasal sürede cevap dahi verilmemiştir. Bu durum, bizi burada toplanmaya ve bu açıklamayı yapmaya iten başlıca nedenlerden biridir. Kamu kuruluşu ve onun tesis ettiği bir işlemin, kamuoyundan ve sağlık çalışanlarından neden gizlendiğini anlamakta güçlük çekiyoruz.”

  “SORUNLAR VE TALEPLER”

 “Daha önce sosyal medya aracılığıyla gündeme getirdiğimiz hususları burada tekrar ve yüksek sesle soruyoruz:

1. Protokol şartnamesini düzenlemek üzere, liyakat sahibi başka bir çalışan varken neden yandaş sendika başkanının eşi Sibel Erzi seçilmiştir?

2. Protokol şartnamesinde imzası bulunan, yandaş sendikanın yönetiminde bulunan ve halen kurumda Destek Hizmetleri Başkanı olarak görev yapan Bülent Şahan’ın bu durumu etik midir?

3. Protokolde imzası bulunan diğer kişi yandaş sendika şube başkanı olduğuna göre, bu sözleşmeyi İl Sağlık Müdürlüğü mü yoksa yandaş sendika mı imzalamıştır?

4. Yandaş sendikanın yönetiminde bulunan bir kişinin, İl Sağlık Müdürlüğü’nde etkin bir pozisyonda bulunması sendikalar arası rekabete ne kadar uygundur?

5. Yapıldığı dönemdeki enflasyon farkı, artan personel sayısı dikkate alındığında ve diğer iller ve kurumlarda promosyon anlaşmaları güncellenirken, siz bu anlaşmayı güncellemek için ne yaptınız? Eğer bir adım attıysanız, bununla ilgili duyuru ve bilgileri neden paylaşmadınız?

            Bu sorulara makul cevaplar alıncaya ve promosyon anlaşması güncellenene kadar bu konuyu gündemde tutmaya kararlıyız. Bu konuda sağlık çalışanlarının tam bir mutabakatı olduğunu belirtmek isteriz. Kimse bizden sağlık emekçileri sefalet ücretleri altında çalışmaya mahkum edilmişken, kapalı kapılar ardında promosyon haklarının gasp edilmesine sessiz kalmamızı beklemesin.”

 “SENDİKANIN TAVRI VE KARARLILIĞI”

 “Sendikamız SES, gücünü emekten ve sağlık çalışanlarının haklı davasından almaktadır. Fiili ve meşru mücadele geleneğinin gereği olarak bugün buradayız. Yarın nerede bir sağlık emekçisi baskı, mobbing veya sürgün tehdidi ile karşılaşırsa, orada da olacağız. Çünkü biz SES’iz. SES demek rekabete karşı dayanışma demek, ben yerine biz demek, kul hakkı yememek demektir. Bugün sağlık çalışanlarının çoğunluğunu manipülatif bir şekilde kontrol eden yandaş sendika bilmelidir ki, artık Balıkesir’de SES var.

Bu vesileyle, yandaş sendikaya yetki veren sessiz çoğunluğa da çağrıda bulunmak istiyoruz. Bugün kağıt üzerinde yetki verdiğiniz bu ve benzeri yandaş sendikalar, sadece kendinize değil, tüm sağlık çalışanlarına zarar vermektedir. Toplu sözleşme masasında yetki verdiğiniz bu sendika, bizleri düşük zam oranları ile satmaktadır. Liyakatsiz yöneticiler eliyle kurumlardaki iş barışı bozulmaktadır. Bu nedenle, daha fazla kul hakkına girmemek adına işbirlikçi ve yandaş sendikalardan istifa ya ve haklının yanında durmaya davet ediyoruz.”

                        “YAŞASIN SES!”