Haber: Fatoş Erdoğan

Şişli Kent Konseyi,  2 kez Rezerv Yapı Alanı ilan edilen Şişli’nin ‘Kanal İstanbul’u olarak ifade edilen rezidans projesine karşı Taşyapı’nın şantiyesi önüne yürüyerek söz konusu inşaatın durdurulmasına yönelik çağrıda bulundu: "Şişli'yi betona boğmayın, Şişli’nin nefesini kesmeyin, Şişli’yi afetlere karşı savunmasız bırakmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2021 yılında Rezerv Yapı Alanı olarak ilan edilen Şişli’deki 24.000 m2'lik alan, Şişli Belediyesi ve yurttaşların hukuksal mücadelesi sonucunda iptal edilince, Bakanlık aynı alanı 2. kez Rezerv Yapı Alanı ilan etti. Hukuksal süreçler tekrar başlamışken Taşyapı şirketi bakanlık tarafından verilen iksa ruhsatı ile inşaat alanında zemin güçlendirme çalışmasına başladı. Şişli Belediyesi verilen iksa ruhsatına aykırı işlemler nedeniyle inşaat alanını mühürledi. Taşyapı A.Ş bu sefer tadilat ruhsatı hazırlayarak faaliyetlerine devam etti. Halihazırda çalışmalar devam ediyor. 2. kez Rezerv Yapı Alanı ilan edilen Şişli’nin kalbinde yer alan 24.000 m2’lik alanda rezidans yapılacak.

Şişli Kent Konseyi, “Şişli’nin Kanal İstanbul’u” olarak ifade edilen şantiye önünde basın açıklaması yapmak için Şişli Belediyesi önünden yürüyüşe geçti. Polis, Şişli Kent Konseyi'nin şantiye  kapısında açıklama yapmasını engelledi. Konsey açıklamasını durduruldukları yerde yaptı.

Basın açıklamasına Şişli Kent Konseyi bileşenleri, CHP Şişli İlçe Başkanı Tamer Özcanlı, Kuzey Ormanları Savunması, EMEP, Sol Parti, EHP, Halkevleri, Şişli Belediyesi İşçileri ve Şişlili yurttaşlar katıldı.

"Hani Yeşil Alan Her yer Talan" yazılı pankartın açıldığı Şişli Kent Konseyi bileşenleri ve Şişlili yurttaşların katıldığı basın açıklamasını Şişli Kent Konseyi Başkan Yardımcı Şehir Plancısı Ayşe Yıkıcı okudu.

Şişli Kent Konseyi-1

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2021 yılında depreme dayanıklı yapıların yapılmasını önceleyen 6306 sayılı yasanın verdiği yetkiyi kullanılarak Şişli'nin kalbinde yer alan 24.000 m² 'lik kentsel açık alan rezerv yapı alanı ilan edilerek yine bir inşaat ağasının yağmasına açılmıştı. Şirket, bu alana 72 katlı bir beton yığını yapmak için harekete geçti. Daha sonra yurttaşlar ve Şişli Belediyesi'nin verdiği hukuksal mücadele sonucunda 24 Nisan 2022 tarihinde mahkeme tarafından

rezerv alan kararı iptal edilmişti.

Bakanlık bu kararı da görmezden gelip 8 Ağustos 2022'de 2. kez "Rezerv Yapı Alanı" ilan etmişti. Şişli Belediyesi bu karara da dava açtı. Davada önce yürütmeyi durdurma kararı verilmiş ancak konuya dair emsal bir karar olmasına rağmen mahkeme 2023 yılında davayı reddetmişti. Bugün aslında Şişli’nin kalbine saplanan bu hançerin bir sorumlusu da gücünü yurttaşın haklarından yana kullanması gerekirken sermayeden yana kullanan bu mahkemedir!

Bu süreçler ilerlerken, yani hukuksal süreçler bile başlangıç aşamasındayken, şirket inşaat faaliyetine başlaması için 1 Şubat 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Taşyapı'ya iksa ruhsatı verildi.

İksa ruhsatı demek; yapı kazılarında zeminlerin kayma yapmasına karşı, kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan zemin güçlendirmesi çalışmasıdır. Şimdi halen arkamızda devam eden inşaata gerçekleşen uygulama bir zemin güçlendirme çalışmasıdır.

Bu ruhsat ile arkamızdaki sürdürülmekte olan inşaat şimdiden Şişliyi hafriyat tozuna boğmakta, gürültü kirliliğine maruz bırakmakta, caddelerimizi dolduran yüzlerce dev hafriyat kamyonu ve beton mikseriyle halk sağlığı ile can güvenliğini tehdit etmektedir!

Halk sağlığı tehdidi yanı sıra bu inşaat alanındaki usulsüzlüklere ise her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İlçe sınırları içerisindeki inşaatları denetlemek belediyelerin ve bakanlıkların asli görevidir. Bu inşaat faaliyeti hem Şişli Belediyesi'nin hem de istanbul Büyükşehir Belediyesinin yetki alanı içerisindedir.

Şişli Belediyesi yasalardan aldığı güçle geçtiğimiz aylarda denetleme görevini yerine getirmek için önünde bulunduğumuz alanda yürütülen faaliyetlere izin veren onaylı ruhsatın kendilerine tebliğ edilmesini talep etmiştir. Arkasından Şişli Belediyesi 1 hafta sonra gelen 1 ruhsat kapsamında yerinde yapılan incelemeler sonrasında iksa ruhsatına aykırı iş ve işlemler olduğunu tespit etmiş ve inşaat alanını mühürlemiştir.

Şişli Belediyesi'nin mühürlediği "Şişli'nin Kanal İstanbul’u" olarak anılan bu alan için mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (|BB) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği istanbul Müdürlüğü devreye girmiştir Söz konusu alanda Ulaşım Trafik Düzenleme Komisyonu'nun (UTK) kararı olmadığı gerekçesiyle İBB ekipleri, inşaat alanına araç giriş ve çıkışlarını engellemek için beton bariyer koymuştur.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği istanbul İl Müdürlüğü de Şişli Belediyesinin başvurusu üzerine ilgili inşaat şirketine gönderdiği yazıda "inşai faaliyette bulunulmaması" ve "yapının ruhsata uygun hale getirilmesi" işlemlerinin yapılmasını talep etmiştir. Bu talep doğrultusunda Taşyapı tadilat ruhsatı hazırlamış ve duran faaliyetine kaldığı yerden devam etmiştir.

Şu anda devam eden bu çalışma ile rezidans inşaatına başladık diye düşünenlere sesleniyoruz:

"Bizler tüm Şişlililer, Istanbullular olarak burada rezidans inşaatı başlamadığının farkındayız. Burada yürütülen faaliyetler sadece zemin güçlendirmesi işleminden ibarettir!

Şişli Kent Konseyi olarak Şişli'de depremde zarar görmüş ya da görme ihtimali olan yapıların dönüşmesi için çıkarılmış ancak her geçen gün yapılan değişikliklerle amacını aşan 6306 sayılı yasa kapsamında işlemler yürütüp Şişli"nin merkezinde bulunan böylesine bir alanı sahipsiz bırakmadığımızı söylemek için bugün buradayız."

Henüz rezidans inşaatı başlamış durumda değil. Bu projeye izin veren ve sermaye yanında duran kamu yetkililerine, projenin altında imzası olan Sayın Bakan Kurum'a sesleniyoruz:

"Şişli milyonları etkileyen ulaşım sorunu, depreme dayanıksız yapı stoku, deprem toplanma ve açık-yeşil kentsel alan ihtiyacı, otopark sorunu gibi birçok kentsel ve yaşamsal sorunla karşı karşıyayken bu sorunları kat be kat arttıracak bu projeyi hemen durdurun!

Bizler Şişli Kent Konseyi olarak son kalan kentsel açık ve yeşil alanlarımızın da rant odakları tarafindan beton yığınlarına çevrilmesine izin vermeyeceğiz.

Şişlililer olarak kentsel toplumsal haklarımızı omuz omuza savunmaya devam edeceğiz."

Şişli Kent Konseyi projenin altında imzası bulunan bakan Kurum'a seslendi: "Şişli, milyonları etkileyen ulaşım sorunu, depreme dayanıksız yapı stoku, deprem toplanma ve açık-yeşil kentsel alan ihtiyacı, otopark sorunu gibi birçok kentsel ve yaşamsal sorunla karşı karşıyayken bu sorunları kat be kat arttıracak bu projeyi hemen durdurun!

Bizler Şişli Kent Konseyi olarak son kalan kentsel açık ve yeşil alanlarımızın da rant odakları tarafından beton yığınlarına çevrilmesine izin vermeyeceğiz. Şişlililer olarak kentsel toplumsal haklarımızı omuz omuza savunmaya devam edeceğiz."