Avrupa Parlamentosu heyetinin Türkiye'ye yapacağı ziyaret, Ankara'nın Türkiye raportörü Kati Piri'nin de heyette olmasına karşı çıkmasıyla son anda iptal edildi. Ziyaretin ertelenmesini gazeteler "Ankara için diplomatik zafer" olarak sunsa da, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un yazılı açıklaması, durumun vahametini anlamak içini ziyadesiyle yeterli. "Sayın Piri Avrupa Parlamentosu'nu temsil etmektedir. Kimin kiminle konuşacağı konusunda al-seç yaklaşımını kabul edemeyiz."
Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyetin çarşamba günü Türkiye'ye yapacağı ziyaret, Ankara'nın heyette Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri'nin yer almasına karşı çıkması üzerine son anda iptal edildi. Üstelik ziyaret, Türkiye'deki son gelişmeler üzerine Başbakan Binali Yıldırım ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir telefon görüşmesinde planlanmıştı. Başbakan Binali Yıldırım'ın davetinin ardından Avrupa Parlamentosu Ankara'ya, AP Dışişleri Komisyon Başkanı Alman parlamenter Elmar Brok ile Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri'yi gönderme kararı aldı. Heyetin Ankara'da, "AP ile Türkiye arasında siyasi diyaloğun kopmasını engellemek amacıyla" üst düzey resmi makamlar, muhalefet temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmesi bekleniyordu. Ancak Ankara, son zamanlarda Türkiye hakkındaki açıklamaları nedeniyle Kati Piri'yi istemediği mesajı verdi. AP de Ankara'dan gelen bu mesaj üzerine ziyaretin "ileri bir tarihe ertelendiğini" bildirdi.
Schulz: Al-seç yaklaşımını kabul edemeyiz
Ancak bu dururum Hürriyet gibi merkez, Yenişafak ve Sabah gibi havuz medyasında aynı ton ve üslupla tınladı. Gazeteler durumu “Ankara açısından bardağı taşıran damla", "AP'den, ilişkileri germe riski taşıyan bir adım daha" ve "sen bilirsin Avrupa" minvalinde manşet, yorum, analizlerle sunsa da, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un kaleme aldığı yazılı açıklama, durumun vahametini anlamamız açısından ziyadesiyle ihya edici oldu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye'nin itirazının hemen akabinde yazılı bir açıklama yaparak, ziyaretin, "görüşmelerin formatı hakkında Türk makamlarıyla anlaşma sağlanamadığı için ertelendiğini" belirtti. Martin Schulz yazılı açıklamasında, "Türk makamlarıyla samimi, açık ve iyi niyetli diyalogdan yanayız. Sayın Brok ve Piri Avrupa Parlamentosu'nu temsil etmektedir. Kati Piri'nin yıllık olağan Türkiye raporunun hazırlığı için Aralık ayında da Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Fakat Ankara'nın bu kriz sonrası Kati Piri'ye randevu verip vermeyeceği merak konusu. Bu kadar kriz durumun vahametini anlatmamış olabilir o yüzden son bir hakikat ile yazımızı bitirelim. Martin Schulz'un liderliğindeki Avrupa Parlamentosu Başkanlık Divanı, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulması çağrısında bulunan bir karar tasarısını, genel kurul toplantılarında görüşülmesini ele alacak. Konu gerçekten genel kurul gündemine alınır ve karar kabul edilirse, Ankara'nın müzakerelere başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bir AB organı müzakerelerin dondurulması çağrısında bulunmuş olacak.