8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gelenek hale gelen gece yürüyüşü son yıllarda yine iktidar tarafından gelenek haline getirilen bir uygulamayla yasaklandı. Beyoğlu Kaymakamlığı Taksim ve çevresinde yapılmak istenen gece yürüyüşü, kutlama ve etkinlikleri yasaklayarak tüm bölgeye yönelik abluka başlattı. Dün akşam saatlerinde başlayan 'abluka' bu sabah daha da yoğunlaşarak Taksim Meydanı ve çevresine yeni bariyerler konuldu. Çeşitli cadde ve sokaklar araç ve yaya trafiğine kapatılarak İstanbulluların günlük yaşamı zorlaştırıldı. Ablukanın bir sonraki aşaması da Metro seferlerinin Taksim, Şişhane istasyonları ile Kabataş Finüküler hattında 14.00 itibariyle durdurulacak olması.
Kadınların 8 Mart kutlamasına bu yıl da yasak çabası
Kadın örgütlerinin hemen hemen her yıl düzenlediği "Feminist Gece Yürüyüşü"nün bu yıl da yapılacağı haberleri üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı yasaklama kararını ilan etti. Açıklamada yapılacak kutlamaların 'kamu düzeni ve toplumsal barışı bozabilecek eylemlere sebebiyet verebileceği' öne sürüldü ve 8 Mart günü 08.00 itibarıyla Taksim ve çevresinde 24 saat süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, bildiri dağıtma, oturma eylemi gibi tüm etkinliklerin yasaklandığı belirtildi.
Yasak kapsamında Taksim Meydanı'na polis bariyerleri dün akşamdan konulmaya başlandı. Yasaklı alan bu sabahtan itibaren genişletildi. Kaymakamlık açıklamasında Taksim Meydanı, Gezi Parkı, İstiklal Caddesi ve ara sokaklar, Tünel Meydanı, Sıraselviler Caddesi, Karaköy Meydanı ve çevresi ile ihtiyaç görülmesi halinde ilçe sınırları içerisinde başka yerlerde yaya trafiğinin kapatılması gerekirse kontrollü şekilde yaya girişlerinin yapılmasının kararlaştırıldığı yer aldı.
Aşama aşama ablukada Metro seferleri de 14'ten itibaren kısıtlanıyor
Yasaklama kararı doğrultusunda bugün saat 14.00 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı Taksim İstasyonu, Şişhane İstasyonu İstiklal Caddesi girişi ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı işletmeye kapalı olacak.
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'nde yürütmeyi durdurma davası
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi yasak kararına karşı mahkemele başvurarak yürütmeyi durdurma talep etti. 7 Mart akşam saatlerinde bir açıklama yapan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 8 Mart etkinliğini yasaklaması kararına ilişkin idari işlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açıldığını duyurdu. İstanbul Barosu’nun sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada şu vurgular yapılmıştı:
"Beyoğlu Kaymakamlığı 07.03.2025 tarihli basın açıklaması ile 8 Mart'ta düzenlenecek eylem ve etkinliklerin "kamu düzeni ve toplumsal barışı bozabilecek eylemlere sebebiyet vereceği" gerekçesiyle yasaklandığını açıklamıştır. Temel hak ve özgürlükleri keyfi biçimde kısıtlayan söz konusu yasak kararının gerekçesi kabul edilebilirlikten yoksun olup, büsbütün hukuka aykırı niteliktedir. Bu doğrultuda İstanbul Barosu tarafından hukuka aykırılığı sabit olan yasaklama kararına ilişkin olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle bugün dava açılmıştır.”
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'ten yasağa tepki
Beyoğlu Kaymakamlığı’nın bu kararına bir tepki de CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten gelmişti. "Eylemler, yürüyüşler anayasal bir haktır. Bu haklara karşı ısrarla yasakçılık oynayanlar; hem demokrasiye, hem de vatandaşlık haklarına alenen yasak koyuyor." sözleriyle yasağa tepki gösteren Çelik, "Kadınların birliğinden, kadınların mücadelesinden neden çekiniyorsunuz? İstanbul gibi bir metropolü her 8 Mart’ta neden felç ediyorsunuz?" diye sordu ve iktidara "Özgürlüklerden ve kadınlardan korkmayın!" diye seslendi.
Kadınlar önceki yıllardaki yasak kararlarını on binlerle aşmıştı, gözler bu akşamda
Öncelik yıllardaki yasak kararı da sayıları on binlere ulaşan kadınlar tarafından fiilen boşa çıkarılabilmişti. Bugün de kadınla yasak kararına rağmen gece yürüyüşü için Taksim'e çağrı yapıyor.