GÜNDEM

Tartışmalı Kabe resmi neden çizildi, ne anlatıyor?

Boğaziçi Üniversitesi direnişi sırasında açılan sergide yer alan ve içinde Kabe’nin de yer aldığı çalışma büyük tartışma yarattı. Savcılık soruşturma açtı, 4 öğrenci gözaltında, İçişleri Bakanı “sapkın” açıklaması yaptı.

Abone Ol

Boğaziçi Üniversitesi direnişi sırasında açılan sergide yer alan ve içinde Kabe’nin de yer aldığı çalışma büyük tartışma yarattı. Savcılık soruşturma açtı, 4 öğrenci gözaltında, İçişleri Bakanı “sapkın” açıklaması yaptı. “Yere serildiği” iddiasının aksine diğer çalışmalar gibi panoya asılı olarak sergilenen resmin "aniden kaybolduğu" öğrenildi. Açıklamasında resmin şahmeran figürüyle Anadolu kadınlarının mücadelesine simgesel bir gönderme yaptığı belirtiliyor.

  

Resmin açıklaması panoda duruyor, ama kendisi ortadan kayboldu.[/caption] Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan “kayyum rektör”e yönelik eylemler, “Kabe resmi yere atıldı” iddiasıyla itibarsızlaştırılmak isteniyor. Boğaziçi Üniversitesi İslami Araştırmalar Kulübü ve iktidara yakın bazı gazetelerin kışkırtmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “Kabe fotoğrafının yere serildiği” iddiasıyla soruşturma açtı. 4 öğrenci “halkın dini değerlerini alenen aşağıladıkları” iddiasıyla okul çıkışı yaka paça gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Soylu, gözaltı işlemini “Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı” diyerek duyurdu. Resmin sergilendiği panodan nasıl kaybolduğu, kimler tarafından indirildiği merak konusu. Normalde panoda sergilenen resmin "yere atılmış fotoğrafının nasıl çekildiği" de bilinmiyor.

TARTIŞMA YARATAN RESİMDE NE VAR?

Kabe fotoğrafının yer aldığı sanatsal çalışmanın “yere serildiği” iddiası gerçeği yansıtmıyor. Sergi alanındaki panolarda diğer resimlerle birlikte sergilenen çalışmanın, altında kapsamlı bir açıklama bulunuyor. Kabe’nin etrafını saran revakların yer aldığı eski bir duvar halısı resmi kullanılarak tasarlanan çalışmada, Kabe’nin bulunduğu alanda ise cenneti simgeleyen yeşiller arasında bir şahmeran figürü yer alıyor. Geleneksel Anadolu ve Ortadoğu mitolojisinde özel bir yeri bulunan “şahmeran” figürü ile ilgili açıklamaya resmin hemen altında yer veriliyor.

SANATSAL ÇALIŞMA NE ANLATIYOR?

Açıklama, “İlk günah fikriyle özdeşleşip Anadolu coğrafyasında kötülüğün sembollerinden biri olan yılan ve geçmişten günümüze baskılanan kadın kimliğinin bir araya gelmesinden oluşan Şahmeran figürü, ne gariptir ki Anadolu’da sevilip baş köşeye konulmakta” deniliyor. “Yılan ve kadın gibi erkeğin kendine rakip olarak gördüğü kimliklerin evin baş köşesine iliştirilmesi” ise erkek iktidarına karşı gizli bir alay ve başkaldırı olarak yorumlanıyor. Çalışmayı yapan sanatçı, amacını “Anadolu kadınlarının bu gizli ve derin mücadelesini bir adım da cesurlaştırmak istedim” diye açıklıyor.









MESAJI “DÜNYANIN CENNETE DÖNÜŞMESİ”

Kabe’nin yerine konulan şahmeran figürünün arkasında ise cenneti simgeleyen yeşil yapraklar bulunuyor. Resmin hemen altında yer alan sanatçı notu şöyle tamamlanıyor: “Şayet kadın ve hayvan özgürlüğü merkezi bir konuma gelirse çok aranılan cennet imgesi bizzat dünyanın kendisi olacaktır. Eserin dört köşesine iliştirilmiş LGBTİ+ bayrakları da fark edeceğiniz üzere resmin genel estetik yapısına uzak ve yapay görünmekte. Burada da toplumsal cinsiyetin kendi öz cinsiyetlerimize bizi yabancılaştırıp, öz kimliklerimizi bize yapay olarak tanıtmasını gösterdim” deniliyor.