SİYASET

TBMM’de “merkez sağ” grubu geliyor: 5 partiden vekiller yeni parti kuruyor

Siyaset kulislerinin gündeminde merkez sağa yakın parti ve milletvekillerinin Meclis’te kuracağı yeni grup var. Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ve İzmir Milletvekili Salih Uzun’un yürüttüğü çalışmalar kapsamında DEVA, Gelecek, Demokrat Parti, İyi Parti, CHP ve AK Partili kimi isimlerin biraraya gelerek mecliste yeni bir siyasi parti grubu kurması bekleniyor. En az 20 kişilik vekil listesinin şimdiden hazır olduğu, grubun öncü isminin Salih Uzun olacağı konuşuluyor.

Abone Ol

31 Mart yerel seçimlerinden sonra milletvekili transferlerinin sonbaharda yoğunlaşması beklenirken, 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak olan meclisteki parti gruplarına yeni bir grubun daha katılacağı öngörülüyor.

Serbestiyet'ten yer alan habere göre, siyaset kulislerini hareketlendiren “merkez sağda yeni grup” hamlesinin arkasında Demokrat Partili isimler; İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve İzmir Milletvekili Salih Uzun var.

Meclisin merkez sağda yeni bir parti grubuna ihtiyacı olduğu, çok sayıda milletvekilinin de böyle bir arayışta olduğunu belirleyen iki isim, mevcut siyasi partilerdeki merkez sağ kökenli siyasetçileri bir çatı altında toplamak istiyor. İlk hedef; mecliste yeni bir grup kurulmasına yetecek olan 20 milletvekilini biraraya getirmek.

AK Parti’den İyi Parti’ye, DEVA Partisi’nden Gelecek Partisi’ne, CHP’ye kadar çok sayıda çok sayıda partiyle temasa geçen, bu partilerdeki arayış içindeki vekillerle diyalog kuran Enginyurt ile Uzun; siyaset kulislerinde “Sonbaharda siyaset hareketlenecek. Bizi takip edin” mesajı veriyor.

Cemal Enginyurt, İyi Parti’den istifa ederek bağımsız kalan milletvekillerinin yanısıra CHP’de özellikle “Kemal Kılıçdaroğlu ekibi” olarak bilinen milletvekillerinin yeni meclis grubuna destek vermesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

“Biz bir geçiş dönemi yaşayacağız. Salih Uzun da bu süreçte abilik rolünü üstlenecek” diyen Enginyurt, mecliste kurulacak yeni siyasi grubun zamanında yapılması durumunda 2028 seçimlerine kendi cumhurbaşkanı adayıyla girebileceğini öngörüyor.

TBMM’de AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, İyi Parti ve Saadet grubu olmak üzere 6 siyasi grup bulunuyor.

14 AĞUSTOS VE AK PARTİ’YE GEÇİŞLER

Gelecek ve Saadet Partili vekillerin biraraya gelmesiyle oluşturulan Saadet grubunun dağılmasının “an meselesi” olduğunun konuşulduğu meclis kulislerinde dikkatler Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci’nin üzerinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen Temurci; Erdoğan’la diyaloğunu “Aramızda abi-kardeş hukuku var” diye tanımlamıştı. Temurci’nin AK Parti’nin 14 Ağustos’taki kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında AK Parti’ye katılması tahmin edilirken, Temurci bu tahminler için sadece “Her şeyin hayırlısı olacak” yorumunu yapıyor.

14 Ağustos’ta AK Parti’ye; İyi Parti’den ayrılan kimi isimlerin de katılması bekleniyor.

14 Mayıs seçimlerinden sonra mecliste 44 vekille temsil hakkı kazanan İyi Parti’de, istifalar sonrasında vekil sayısı 32’ye kadar düştü. Parti kulislerinde yeni istifa beklentileri sürüyor.