TOPLUMSAL CİNSİYET

Temmuz ayında 23 kadın katledildi: 23 kadın ölümü ise şüpheli

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yayınlanan Temmuz ayı raporuna göre; Türkiye'de bir ayda 23 kadın katledildi, 23 kadın da şüpheli şekilde öldü.

Abone Ol

Kadına şiddet ve kadın cinayetleri haberleri devam ederken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından Temmuz ayı raporu yayımlandı.

Platformun açıkladığı "2024 Temmuz Veri Raporu"na göre; bir ayda katledilen kadın sayısı 23 oldu. 23 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiği de raporda yer aldı. Öldürülen 23 kadından 4’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi özgür iradesine müdahaleler nedeniyle olurken, 1 kadın da annelerinin boşanmak istemesi nedeniyle öldürüldü.

Tedbirler Uygulanmadıkça Şiddet Artıyor

18 kişinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemediği belirtilirken, kadın cinayetlerinin görünmez kılınması nedeniyle sayının arttığı kaydedildi.

Raporda şu ifadeler kullanıldı:

"Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Kadınların Yüzde 35’i Evli Olduğu Erkek Tarafından Öldürüldü

Temmuz ayında öldürülen 23 kadının 8’i evli olduğu erkek, 4’ü akraba, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 1’i birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i kardeşi, 1’i tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür. Bir kadının failinin yakınlığı tespit edilememiştir. Bu ay kadınların yüzde 35’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü."