SİYASET

TKP: Kürt siyasetinden bağımsızlaşmayan bir sol, sol değildir

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan TKP’nin YouTube kanalında Gündem programının konuğu oldu.

Abone Ol

Türkiye Komünist Partisi'nin 14. Kongresinin ardından, TKP'nin Youtube kanalında soruları yanıtlayan partinin genel sekreteri Kemal Okuyan, Türkiye'de solun CHP ve Kürt siyasetinden bağımsız olmadığını öne sürdü.

Okuyan şunları söyledi:

Cumhuriyet Halk Partisi ve Kürt hareketinden-Kürt siyasetinden uzaklaşamamış Türkiye soluyla ilişkimizi kesiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi ve Kürt siyasetinden uzaklaşamayan bir sol, sol değildir. Öyle anlaşılıyor ki bir süre Türkiye Komünist Partisi kendi mücadelesine odaklanacak. Tabii ki biz toplumsal düzeyde işbirlikleri yapıyoruz, toplumsal düzeyde yeni alanlar açıyoruz herkesin Türkiye Komünist Partili olmasını bekleyemeyiz mesela Türkiye Halk temsilcileri Meclisi bu açıdan çok önemli bir olanak. Ama şu sol örgütler, sol partiler arasındaki işbirliği, güç birliği adına ne diyeceksen diyelim, kimileri ittifak diyor, blok cephe bütün bunlar bizim açımızdan bir süreliğine gündem dışıdır

Cumhuriyet Halk Partisi ve Kürt siyasetinden bağımsızlaşamayan bir sol, sol değildir. Ya da TKP öyle bir sol alanda bir hegemonya mücadelesine girmiyor. Biz komünistiz, tabii ki gerçek sol bizim hattımız ama öte yandan da yani bu sol şeyin bir bulamaca döndürüldüğü, her niyete yenen bir kavram haline geldi bir şeyde sol kavramı üzerinde bir rekabete girmek de açıkçası çok istemiyoruz. Yani TKP kendi sınıf mücadelesi ekseninde, kendi ilkeleri doğrultusunda yoluna devam eder. Birileri bu yolda ortaklaşır, cephe yapılır, işbirliği yapılır. Bu ayrı bir şey ama şu anda Türkiye Komünist Partisi'nin solun diğer kesimlerinin gündemiyle alakalı olmayan kendi gündemleri var.

Okuyan; "Kürt sorununu bugünkü sıkışmadan kurtaracak olan tek şey, bu ülkenin yoksul ve emekçi insanlarını ortaklaştıracak bir mücadelenin örgütlenmesidir. Karşılıklı milliyetçi konumlanışlar bunun önüne geçiyor" dedi. Okuyan, TKP’nin duruşunun değişmediğini belirterek “TKP, aşiret yapısından nemalanan hangi siyasi ve ideolojik çizgi olursa olsun aşiretçilikle, tarikatlarla uzlaşmayacaktır” ifadelerini kaydetti.