Haber: Atilla Yoğurtçu

TÖBSEN’den 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılına Özel İlk Ders Kararı: “Cumhuriyet ve Laiklik”

Türkiye Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN), 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim kademesindeki tüm sınıflarda ilk ders olarak “Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi” temalı ders işlenmesi yönündeki yazılı duyurusuna tepki gösterdi. TÖBSEN, sendika yönetimi tarafından alınan karar doğrultusunda, bu dersin tarihsel gerçeklerle örtüşmediğini belirterek alternatif bir konu işleneceğini açıkladı.

TÖBSEN Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 08.09.2024 tarih ve 028 sayılı kararıyla, yeni öğretim yılının ilk dersinde “Cumhuriyet” konusunun ele alınacağını ve dersin içeriğinin laikliğin önemi üzerine olacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, Çanakkale Zaferi’nin emperyalizme karşı kazanılmış çok özel bir zafer olduğunun altı çizilirken, Filistin halkına saygı vurgusu da yapıldı. Ancak Ortadoğu’daki siyonizme karşı direniş temasının tarihsel gerçeklerle örtüşmeyen bir şekilde kullanıldığı gerekçesiyle, bu dayatmaya karşı ilk dersin içeriğinin değiştirilmesi gerektiği belirtildi.

TÖBSEN, eylem kararlarının da ayrıca paylaşılacağını belirterek, tüm öğretmenlere ve öğrencilere yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diledi.