Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 12 Ekim Pazartesi günü başlayacak olan yüz yüze eğitimle ilgili ayrıntıları açıkladı. Bakan Selçuk, "Öğrenciler haftanın iki günü okulda olacak. Okulda kalış süresi eskisinden kısa olacak. İsteyen veli çocuğunu okula gönderecek" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yüz yüze eğitime aşamalı geçişte alınan yeni kararlara ilişkin ayrıntıları açıkladı. Okul öncesi ve 1’inci sınıflara başlatılan yüz yüze eğitimin kapsamı 2, 3, 4’üncü sınıflar 8’inci ve 12’nci sınıfları da kapsayacak şekilde genişletildi.

"YÜZ YÜZE VE UZAKTAN EĞİTİM BİRLİKTE YÜRÜTÜLECEK"

Yüz yüze ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüleceğini belirten Bakan Selçuk, "12 Ekim pazartesi itibariyle yüz yüze eğitime başlayacak olan kademelerdeki öğrencilerimiz için tıpkı ilkokul birinci sınıf öğrencilerimizde olduğu gibi yüz yüze eğitimin ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüleceği bir planlama yaptık" ifadelerini kullandı.

"HAFTANIN İKİ GÜNÜ OKULDA OLACAKLAR"

Selçuk, okula gidilecek günlere ve sınıf mevcutlarına ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: "Yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerimiz haftanın iki gününde okullarında olacaklar. Sınıf mevcutları daha önce olduğu gibi Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları doğrultusunda gruplara ayrılacak. Çocuklarımızın okulda kalış süresi de eskisine nazaran kısaltılacak. Bu konudaki tüm teknik ayrıntılar bu hafta için sizlerle paylaşma imkanımız olacak."

"İSTEYEN VELİLER ÇOCUKLARINI OKULLARA GÖNDERECEK"

Yüz yüze eğitim seçiminin velilere ait olduğunu belirten Bakan Selçuk, şöyle devam etti: "İsteyen velilerimiz çocuklarını okullara gönderecek. İstemeyenlere yönelik esneklik tanınacak. Öğrencimiz devamsız sayılmayacak. Ancak bu noktanın altını birkaç kez çizdim. Velisi tarafından okula gönderilmeyen öğrencinin uzaktan eğitimine devam etmesi gerekiyor. Çünkü öğrenciler her koşulda devam ettiği sınıfın müfredatından sorumlu olacak. Denetmenlerimiz düzenli olarak okulları denetliyor. Denetim yıl boyu devam edecek. Kaygı duyan veli ve öğrencilerimizin birinci sınıflarda olduğu gibi sürecin iyi yönetildiklerini gördüklerinde rahatlayacaklarına emimin. Başlangıçlarda çok düşün oranlar birinci sınıflarda sonradan yükseldi, yüzde seksenlere yaklaştı."

"KÖY OKULLARINDA DA YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLIYORUZ"

Köy okullarında da yüz yüze eğitime geçileceğini aktaran Ziya Selçuk, şu ifadeleri kullandı: "Köy okullarımızda da yüz yüze eğitime başlıyoruz. Geçtiğimiz hafta yayınladığımız yönetmelik değişikliğine göre öğrenci sayısına bakılmaksınız köylerdeki okullar velilerimizin tercihlerine bağlı kalarak açık kalacak. Bu süreçte il hıfzıssıhha kurullarının koşullarını uygun görmediği okullar ise yüz yüze eğitime devam edemeyecek. Uzaktan eğitimin ana mecrası olan TRT EBA’da tüm yayınlarımız günde 3 kez tekrar ediliyor. Bilgisayar ve internet erişimi konusunda desteğe ihtiyacı olan öğrencilerimiz için Türkiye genelinde 12 bin 111 EBA destek merkezi oluşturduk."

"CUMARTESİ GÜNÜ EĞİTİM OLABİLİR"

Öğrencilere 500 bin tablet dağıtılacağını ve Cumartesi günü de eğitimin olabileceğini ifade eden Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrencilere 500 bin tablet ulaştırılacak. Öncelikli ihtiyaç sahibi öğrencilerimize hızla dağıtılması için hazırlanan stratejiye uygun hareket edilecek. Ailelerinin gelir düzeyi, kardeş sayısı, özel eğitim gereksinimi gibi bazı kriterler belirledik. Cihazların dağıtım süreci il milli eğitim müdürlükleri tarafından koordine edilecek ve okul yönetimleri tarafından öğrencilere ulaştırılacak. Cumartesi günü eğitim olabilir. Bu okulların ihtiyaçlarıyla ilgili bir konu. Biz bu tür konularda ülke genelinde karar almayız. Okulların ihtiyaçlarına göre esneklik sağlanabilir."

“12 EKİM PAZARTESİ GÜNÜ OKULLARIMIZI AÇIYORUZ”

Bakan Selçuk, dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihi de açıklamıştı: “Okullarımızda daha çok öğrencimizle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 12 Ekim Pazartesi, tüm ilkokulları, köy okullarını, 8 ve 12. sınıflar ile özel gereksinimli çocuklarımızın okullarını açıyoruz. Tüm öğrencilerimizle sağlıkla, güvenle buluşmak dileğimiz.”

ERDOĞAN DUYURMUŞTU

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yüz yüze eğitimin kapsamının genişletilmesi yönünde karar alındığını belirterek, “2., 3. ve 4. sınıflarda da belirlenen kurallarla başlatıyoruz. 8. ve 12. sınıflarda da yüz yüze eğitime geçilecek” ifadelerini kullanmıştı.