SES Adana Şubesi Eş başkanı Halide İnci Adana'daki koronavirüs salgınında sağlık çalışanlarının yaşadıklarına ilişkin açıklama yaptı.

SES Adana Şubesi Eş başkanı Halide İnci, kentte bir sosyal hizmet çalışanında koronavirüs tespit edildiğini ve temaslı olduğu kişilere test yapılarak, karantinaya alındıklarını aktardı. Adana Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Refakatsiz Çocuklar Biriminde çalışan bir kişi, koronavirüs (Covid-19) tespit edilmesi ardından kurum karantinaya almıştı.

"RUTİN TEST YAPILMIYOR"

İnci, koronavirüs salgınının can almaya devam ettiğini, bu süreçte bulaş riskinin fazla olduğu yerlerde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin bu durumdan etkilendiğini söyledi. İnci, halen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşmada zorluk yaşadığını dile getirerek; " Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri özellikle de hastane ve ASM çalışanlarının rutin test talebi karşılanmıyor. Ancak bilim kurulu algoritmasında belirtilen semptom gösterenler ya da kişisel koruyucu ekipman olmadan kovid-19 pozitif kişi ile temas varsa sağlık çalışanlarına test yapılıyor " diye belirtti.

BİLGİ AKIŞI YOK

İnci, Adana Tabip Odası'nın (ATO) verilerine göre 18'i hekim 48 sağlık çalışanının enfekte olduğunu, bir hekimin de koronavirüsten yaşamını yitirdiğini belirttiğini aktararak ; " Bu verilere kesin değildi. Tüm gerekli olan bilgi akışı sağlanmıyor. Adana'da bizim bildiğimiz şu anda enfekte olan sosyal hizmet çalışanı da bir kişi. Kesin bilgiye ulaşamıyoruz. Çünkü bilgi akışı yapılmıyor " diye konuştu.

KARANTİNADALAR

Refakatsiz Çocuklar Biriminde bir çalışanda koronavirüs tespit edilmesi ardından kurumun karantinaya alınıp, çalışanın hastanede tedavi edildiğini aktaran İnci, çalışanla temas içinde olanlara test yapıldığını vurguladı. İnci, şöyle devam etti: " Arkadaşımızla teması olanların bir kısmı evde, bir kısmı da kurumda izolasyona alınmıştı. Temaslı olduğu tüm çalışanlar ve kurumda kalanlara yapılan test sonuçlarının negatif olduğunu öğrendik. Sonuçları negatif olsa da 14 günlük izolasyonun devam etmesi tıbbi bir zorunluluk olduğu için hala kurumda kalmaya devam ediyorlar. Ancak kurum müdürünün de çabaları ile izolasyon koşullarının da iyileştirilmiş olduğunu bildirmek istiyorum. Kurum içinde karantinada olan arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla gerekli dezenfektan, maske gibi koruyucu malzemeler temin edilmişti. Şimdi de banyo WC ve yatacak yer konularında ev tipi konteyner kurularak iyileştirmeler yapılmış durumda "

"BİR BULAŞ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı; 6 çocuk kuruluşu, 2 huzur evi, bir engelsiz yaşam merkezi, 4 sosyal hizmet merkezi, kadın konukevi, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve il müdürlüğün bulunduğunu vurgulayan İnci, bu kurumlarda sadece bir çalışanda koronavirüs tespit edildiğini söyledi. Bakanlığa teması en aza indirmek için mümkün olan en sayıda çalışanla dönüşümlü mesai talebi iletildiğini aktaran İnci, ancak Bakanlığın yayınladığı genelge ile kadın, çocuk ve yaşlı bakım kuruluşlarında buna izin vermediğini dile getirdi. İnci, şunları söyledi: " Bu kurumlarda maske dezenfektan gibi ihtiyaçların giderildiğini ve kurumlara giriş çıkışların da kısıtlandığını biliyoruz ve bildiğimiz kadarıyla bu kurumlarda kalan kadın çocuk ve yaşlılarda şu ana kadar bir bulaş siz konusu değil "