Harvardlı bilim insanları Twitter ve Google aramalarına dayanarak bir bölgedeki vaka artışlarını iki hafta önceden tahmin edebilen bir algoritma geliştirdi.

Koronavirüs vakalarında yaşanabilecek olası artışları hesaplayabilen bir algoritma geliştirildi.

PATLAMADAN HEMEN ÖNCE TAHMİN EDEBİLİYOR

Harvard Üniversitesinden Mauricio Santillana ve Nicole Kogan’ın yönettiği bir uluslararası araştırma ekibi; henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş bir çalışma ile vaka sayıları artışa geçmeden en az 14 gün önceden tahmin edebilen bir çalışmayı yayınladı. Çalışma, hakem değerlendirmesinden henüz geçmemiş yayınların yer aldığı arXiv.org sitesinde yayımlandı. New York Times’dan Benedict Carey’nin haberine göre, yazılan bu algoritmanın “toplum sağlığı müdahalelerinin aralıklı olarak gevşetilmesi ve sıkılaştırılması kararlarına yön vermek amacıyla soğutma ve ısıtma sistemindeki bir termostat gibi” işleyebileceği ve bu şekilde daha güvenli bir yeniden açılma süreci yaşanacağı belirtiliyor. Boston Çocuk Hastanesi Direktörü ve Harvard Üniversitesinden Çocuk Hastalıkları ve Epidemiyoloji Uzmanı Yrd. Doç Dr. Santillana, “Enfeksiyon hastalığı modellemelerinin çoğunda, önceden yapılan varsayımlara dayanan farklı senaryolar düşünülür” diye belirtti. “Bizim burada yaptığımız şey ise varsayımda bulunmadan gözlemlemek. Bizim yöntemlerimiz, diğerlerinden farklı olarak, davranışlardaki ani değişikliklere duyarlı ve bu değişiklikleri içerebiliyor” diye sözlerine ekledi. Birgün'de yer alan çeviriye göre, henüz hakem değerlendirmesi yapılmayan bu yeni analiz hakkında fikri sorulan dış uzmanlar ise bu çalışmanın var olan modelleri geliştirmede sosyal medya gibi gerçek zamanlı verilerin artan değerini gösterdiğini söyledi. Teksas Üniversitesinden Biyolog ve İstatistikçi Lauren Ancel Meyers, bu çalışmanın “alternatif, yeni kuşak veri kaynaklarının yükselen Covid-19 yaygınlığının erken sinyallerini sağlayabileceğini” gösterdiğini söyledi.

İNTERNET KULLANIMI BAZ ALINIYOR

Bu yeni araştırmada, çeşitli kaynaklardan gerçek zamanlı veriler analiz edildi. Google’a ek olarak, Covid’le ilgili twitter paylaşımları, konum etiketleri, doktorların UpToDate adında platformundaki aramaları, akıllı telefonlardan anonim hareketlilik bilgileri, güncellenen Kinsa Smart Termometre uygulaması verileri değerlendirildi. Bu veri akışları, Norteastern Üniversitesi tarafından insanların toplum içinde nasıl hareket edip etkileşimde bulunduklarına dayanarak geliştirilen kapsamlı bir öngörü modeline entegre edildi.

SİSTEMİN TAHMİNLERİ

Şu an için bu sistem; Nebraska ve New Hampshire’da salgın eğrisinin güncel olarak düz olmasına rağmen, eğer bir önlem alınmazsa gelecek haftalarda vaka sayılarında artış yaşanmasının muhtemel olduğunu öngörüyor. Dr. Santillana, “Bu verileri, geleneksel sürveyansın (tarama) yerini alacak değil onu teyit edecek bir sistem olarak görüyoruz. Bu veriler, karar vericilerin ‘Bir hafta daha beklemeyelim, hemen harekete geçelim’ demesini sağlayacak türden bilgilerdir” şeklinde konuştu.