GÜNDEM

'Türk ışını'ndan sonra, bozuk aşı da gündemde: 90’larda çok sayıda çocuk yaşamını yitirdi

Diyarbakırlıların pandemi döneminde kobay olarak kullanıldığı haberinden sonra şimdi de 90’lı yıllarda bozuk kızamık aşıları sonucu meydana gelen çocuk ölümleri gündeme geldi. Prof. Dr. Cenap Ekinci, pandemide yaşanan durumun benzerinin kızamık aşılarında yaşandığını ve bozuk aşı sonucu binlerce çocuğun yaşamını yitirdiğini ve sakat kaldığı 90'lı yıllarda zorla kendisine görev verildiğini açıkladı.

Abone Ol

Haber: Cesim İlhani

Diyarbakırlıların pandemi döneminde 'kobay' olarak kullanıldığı haberinden sonra şimdi de 90’lı yıllarda bozuk kızamık aşıları sonucu meydana gelen çocuk ölümleri gündeme geldi.

Prof. Dr. Cenap Ekinci, pandemide yaşanan durumun benzerinin kızamık aşılarında yaşandığını ve bozuk aşı sonucu binlerce çocuğun yaşamını yitirdiğini ve sakat kaldığı 90'lı yıllarda zorla kendisine görev verildiğini açıkladı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, geçtiğimiz günlerde oldukça tartışmalı bir açıklama yaptı.

Ekinci, Diyarbakır’da 2020 yılında koronavirüs döneminde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bazı hastalar üzerinde denenen “Türk Işın Tedavi Yöntemi (TurkishBeam)” nedeniyle bazı hastaların hayatını kaybettiğini kamuoyunla paylaşması sonucu sorun gündeme geldi.

Ekinci'nin ortaya attığı iddia ve daha sonra söz konusu tedavi yöntemine dair 2020 Haziran ayında Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal ve Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Türk Işın Tedavisi Yönteminin Prof. Dr. Gedik koordinasyonunda yeni koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla yatan 46 yaşında erkek hastaya uygulandığını açıklaması da yeniden gündeme geldi.

Buna göre bir tıbbi cihaz üreticisi, Covid-19 hastaları üzerinde hiçbir resmi izin almadan deneyler yapmış. Bu cihaz, "Türk ışını" olarak adlandırılıyor ve söz konusu deneylerde, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu'nun önderlik ettiği bir ekip yer almış.

Hastane yetkilileri, ‘Türk Işın’ Tedavisi Yönteminin Kovid-19 tanısıyla uyguladıkları 46 yaşındaki hastanın sağlığına ilişkin bilgi paylaşmadı fakat Prof. Dr. Ekinci ise bu deneyler sonucunda bazı hastaların hayatını kaybettiğini söyledi. 

MHP’Lİ BAKAN DÖNEMİNDE BOZUK AŞILAR GÖNDERİLMİŞTİ

Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin paylaştığı bilgiler, 90’larda Güney Doğu’da yaşanan diğer tıbbı olayları akıllara getirdi.

MHP'li Osman Durmuş'un Sağlık Bakanı olduğu dönemde, Urfa ve Batman başta olmak üzere bölge illerinde bayat olduğu iddia edilen kızamık aşısı, binlerce çocukta Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına sebep olurken, binlerce çocuğu ölüme mahkum etti. MHP’li Durmuş daha sonra bunu itiraf etmişti. 

Hocam, "Sizin bugün paylaştığınız bilgiler, 90’larda bölgede bir çok çocuğa aşı yapıldı ve çok sayıda kişi öldü, çok sayıda çocuk da sakat kaldı. Ona benzemiyor mu?"  Sorusuna Ekinci şöyle cevap verdi: 

"O aşı kampanyasında ben de çalıştım.  Pratisyen hekimdim. Dünya Sağlık Örgütü ile aşılar gönderildi. Çocuk ve kızamık… Bizi zorla dağlara çıkartıp dağ köylerinde heyete alarak zorla aşı yaptırdılar. Aynen doğru söylüyorsunuz ve o kızamık aşıları sonucunda birçok insan SSPE hastalığına yakalandı ve hayatlarını kaybettiler. Doğrudur."