Koronavirüs salgını nedeniyle bir süre yüz yüze yapılmayan üniversite eğitimi, normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte geçtiğimiz yıl barınma sorununu gündeme getirmişti. Yetersiz yurt kapasitelerine karşılık belediyelerin de devreye girmesi yetmemiş, bir çok ilde öğrenciler tepkilerini park ve sokaklarda geceyi geçirerek protesto etmişti. Geçen bir yılın ardından mevcut sorunlara ek olarak resmi kira zammı yüzde 25 olmasına karşılık fahiş kira artırımına giden ev sahipleri de eklenince başta öğrenciler olmak üzere barınma sorununu tekrardan gündeme getirdi.
Öğrenciler, barınma sorununa karşı Çatımız Gökyüzü Hareketi’ni kurarak taleplerinin karşılanması için mücadele ediyor. Öğrenciler protestolarını görünür kılmak için Göztepe Özgürlük Parkı’nda sabahladı.
Barınma sorunu yaşayan üniversite ikinci sınıf öğrencisi Hivdar Özdemir, Özdemir, “Biz, sadece bu öğrencilerden bir kaçıyız. Öğrenicilere reva görülen bu köhnemiş eğitim sistemine artık ‘dur’ diyoruz. Bir şekilde son bulmalı. Öğrenciler daha rahat, daha yaşanılabilir bir üniversite yaşantısı olmalı” dedi.
Özdemir, kira fiyatlarının 8 - 9 bin TL’den başladığını ve öğrencilere 850 TL bursun reva görüldüğünü ifade etti. Özdemir, yurt çıkmadığı için kendileri gibi birçok öğrencinin kalacak evi olmadığını bu nedenle sokaklarda olduklarını söyledi.
“YURT SAYISI ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 9’UNU KARŞILAYACAK BİR DÜZEYDE BİLE DEĞİL”
Yurt bulamadıkları için birçok gencin cemaat yurtlarına gitmek zorunda bırakıldığını kaydeden Özdemir, “Eğer iktidar öğrencilerin taleplerini yerine getirmiş olsaydı, biz belki bugün sokakta olmayacaktık” diye konuştu.
Burs fiyatları ile yurt sayılarının arttırılmasını, kira fiyatlarının daha uygun bir hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, “Öğrencilere sunulan yurt sayısı öğrencilerin yüzde 9’unu karşılayacak bir düzeyde bile değil. Yine yurt odalarında kalan öğrenci kapasitesi de çok fazla” diyerek tüm öğrencileri dayanışma içinde mücadele etmeye çağırdı.
“GEÇEN YILA GÖRE KOŞULLAR DAHA FAZLA KÖTÜLEŞMEYE BAŞLADI”
Barınacak bir yeri olmadığı için geçici süreliğine akrabalarının evinde kalan İstanbul Üniversitesi öğrencisi olan Devran Kara, iktidarın yanlış politikalarından dolayı öğrencilerin görmezden gelindiğini söyledi. Bu politikalarla iktidarın gençleri hakimiyet altına almaya çalıştığını ifade eden Kara, “Çünkü bu düzenin değiştirici gücünün gençler olduğunun farkındalar. Ancak gördüğünüz gibi geçen yıla göre koşullar daha fazla kötüleşmeye başladı. Kira fiyatları yüzde iki yüz yüzde üç yüz bandında değişmiş durumda. İki üç gün bile cebimizi dolduramayacak burslarla bizleri avutmaya çalışıyorlar. Bizde, bunları kabul etmiyoruz” diye belirtti.
“AİLELERİMİZ DE ZOR DURUMDA”
İktidarın çözümü iki kişilik odalara 6 kişiyi sokarak bulmaya çalıştığını ifade eden Kara, öğrencilerin insani koşularda yaşamak istediğini kaydetti. Ev bulsalar dahi kira fiyatların ve evde elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemeyecek bir durumda olduklarını belirten Kara, “Okumak yerine 10 saat çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Çalıştığımız zamanda ayrı bir şekilde sömürülüyoruz. Aldığımız para hiçbir şeye yetmiyor. Bu yüzden öğrenciler zor durumda” dedi.
Kara, “Muhalefet yapan herkese yaptıkları gibi gençliğinde sesini kısmaya çalışıyorlar. Ancak biz, bir realiteden bahsediyoruz. Biz, yaşayamıyoruz, barınamıyoruz, geçinemiyoruz. Sadece biz değil, ailelerimiz de zor durumda. Bu yüzden taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz” diye çağrıda bulundu.
(Mezopotamya Ajansı)