Temmuz ayında gelen memur maaş zamları sonrasında askeri personel maaşları da merak ediliyor. Haliyle uzman çavuş maaşları 2024 Temmuz bilgileri de araştırılmaktadır. Peki, uzman çavuşların aylık maaşı zam sonrasında ne kadar oldu? Jandarma, komando, doğuda – batıda, sözleşmeli – kıdemli gibi pek çok ayrıntıyla birlikte güncel maaş bilgilerini aktarıyoruz. Detaylar yazımızda…

Uzman Çavuş Maaşları

Uzman erbaş statüsünde görev yapan uzman çavuşlar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin pek çok alt biriminde görev yapabilmektedir.

Uzman çavuşların aylık maaşı askeri personelin görev yaptığı yer, zam detayları, ek göstergeler, hizmet yılı gibi pek çok kritere göre belirleniyor. Peki, memurlara gelen %19,31’lik zam sonrasında uzman çavuş maaşları ne kadar oldu?

Uzman çavuş maaşı hesaplaması, askeri personele dair pek çok bilgi dikkate alınarak yapılıyor. Ancak genel anlamda maaş farklılıkları hizmet yılı ve görev yapılan yerle ilişkili bir şekilde gerçekleşiyor.

Bu doğrultuda sözleşmeli ve kıdemli uzman çavuşların doğu ve batı bölgelerinde maaşları değişiklik göstermektedir. İşte zam sonrasında uzman çavuşların aylık maaşı…

Uzman Çavuş Maaşları 2

Uzman Çavuş Maaşları 2024: Doğu, Batı, Kıdemli, Komando, Jandarma…

Uzman çavuş maaşı ne kadar oldu sorusuna yanıt arayan kişiler için zam sonrasındaki güncel ücret bilgilerini paylaşıyoruz.

TSK’ya ait çeşitli komutanlıklarda görev alan uzman çavuşlar, günümüz Türkiye şartlarında çok iyi maaş almaktadır. Peki, uzman çavuşlar ne kadar kazanıyor?

Uzman çavuş maaşları 2024 Temmuz zamlarıyla birlikte şu şekildedir:

Doğuda Uzman Çavuş Maaşı

53.500 TL – 65.000 TL

Batıda Uzman Çavuş Maaşları

48.500 TL – 60.000 TL

Jandarma Uzman Çavuş Maaşı

48.500 TL – 60.000 TL

En Yüksek Uzman Çavuş Maaşı

60.000 TL – 65.000 TL

Komando Uzman Çavuş Maaşları

49.500 TL – 62.000 TL

Sözleşmeli Uzman Çavuş Maaşı

45.000 TL – 55.000 TL

NOT: Uzman çavuş maaşı hesaplamak için askeri personele dair bilgilerin dikkate alınması gerekir. Tabloda yer alan veriler, TSK mevzuatı içerisindeki kriterler dikkate alınarak tahmini olarak hesaplanmıştır.

Uzman çavuş maaşları doğuda ne kadar sorusunun 2024 Temmuz zammıyla birlikte yanıtı aranırken, yukarıdaki verileri detaylı bir şekilde sizlere aktaralım…

1- Doğuda Uzman Çavuş Maaşı

Uzman çavuş maaşları batıda ve doğuda farklılık gösterir. Doğuda görev yapan uzman çavuşlar, TSK mevzuatı içerisinde belirlenen ek tazminatlara hak kazandığından dolayı daha yüksek maaş almaktadır.

Bununla birlikte doğu bölgelerinde görev yapan uzman çavuşların maaşı da kendi içerisinde hizmet yılı ve kıdem seviyesi gibi detaylara göre değişiklik gösteriyor.

Doğuda uzman çavuş maaşı 2024 Temmuz zamlarıyla birlikte şu şekildedir:

  • Doğu bölgelerinde görev yapan uzman çavuşlar, hizmet yılı ve kıdem seviyesi gibi kriterlere göre değişmekle birlikte ortalama olarak 53.500 TL – 65.000 TL arasında maaş almaktadır.

2- Batıda Uzman Çavuş Maaşları

Uzman çavuş maaşı batı bölgelerinde doğuda görev yapan askeri personellere göre daha düşüktür.

Bunun nedeni, TSK mevzuatında belirlenen ek tazminatların sadece doğu bölgelerinde görev yapan uzman çavuşlar için geçerli olmasıdır. Ancak genel anlamda batıda uzman çavuş maaşlarının iyi düzeyde olduğu söylenebilir.

Batıda uzman çavuş maaşları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye’nin batı bölgelerinde görev yapan uzman çavuşların aylık maaşı ortalama olarak 48.500 TL – 60.000 TL aralığındadır.
  • Maaşlar, kıdem seviyesi, hizmet yılı, diğer tazminatlar ve faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

Uzman Çavuş

3- Jandarma Uzman Çavuş Maaşı

Uzman çavuş ve uzman erbaş alımının en çok gerçekleştirildiği kurumlardan birisi, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan Jandarma Genel Komutanlığı’dır.

Jandarma uzman çavuş maaşları 2024 yılında, TSK’da görev yapan uzman çavuşlara göre herhangi bir fark içermez. Ancak genel anlamda kıdem ve hizmet yılı esasının burada da geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Jandarma uzman çavuş maaşı 2024 Temmuz ayı zamlarıyla beraber şu şekildedir:

  • Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı birimlerde uzman çavuş olarak görev yapan personeller aylık ortalama 48.500 TL – 60.000 TL arasında maaş almaktadır.

4- En Yüksek Uzman Çavuş Maaşı

Uzman çavuş maaşlarına dair en fazla merak edilen konu ise bu meslekteki en yüksek maaşın ne kadar olduğudur.

Doğuda ve batıda kıdemli uzman çavuş maaşı değişiklik gösterdiğinden dolayı, askeri personeller içerisinde kıdem esasına göre en yüksek maaş alınabilmektedir. Bu doğrultuda her iki seçenek için de maaş detaylarının paylaşılması önem arz ediyor.

En yüksek uzman çavuş maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

  • Meslekte en yüksek aylık ücreti alan kıdemli uzman çavuş maaşları ortalama olarak 60.000 TL – 65.000 TL aralığındadır.

5- Komando Uzman Çavuş Maaşları

Uzman erbaşlar, gerekli şartların sağlanması halinde bağlı oldukları birimde komando olarak görev yapabiliyorlar.

Komando uzman çavuş maaşı, aynı seviyeye sahip diğer askeri personellere göre biraz daha fazladır. Ancak bu fark belirgin değildir.

Komando uzman çavuş maaşları 2024 Temmuz ayında şu şekildedir:

  • Bağlı oldukları birimde komando olarak görev yapan uzman çavuşlar ortalama olarak 49.500 TL – 62.000 TL arasında maaş alırlar.

6- Sözleşmeli Uzman Çavuş Maaşı

Uzman çavuş maaşları ne zaman yatar sorusuna yanıt vermeden önce, son olarak sözleşmeli personellerin genel maaşından söz edelim.

Henüz kadroya geçiş yapmayan sözleşmeli uzman çavuşlar, kadrolu personellere göre daha düşük maaş alır. Ancak Türkiye şartlarında sözleşmeli uzman çavuşların maaşının da iyi düzeyde olduğu söylenebilir.

Sözleşmeli uzman çavuş maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

  • TSK ve Jandarma’ya bağlı birimlerde sözleşmeli uzman çavuş olarak görev yapan askeri personeller ortalama olarak 45.000 TL – 55.000 TL arasında maaş almaktadır.

Uzman Çavuş Maaşları Ayın Kaçında Yatar?

Uzman çavuş maaşına dair detayları paylaştıktan sonra, en çok araştırılan konulardan bir diğeri olan maaşların ayın kaçında yatacağı hakkında bilgileri paylaşalım.

  • Uzman çavuşların maaşı, TSK mevzuatında yer alan bilgilere göre her ayın 15’i itibariyle banka hesaplarına yatmaktadır.
  • Bunun dışında ilk kez göreve başlayan uzman çavuş maaşı ise göreve başlangıç tarihinden sonra gelen ayın 15’inde yatırılmaktadır.

Uzman Çavuş Maaşları Hangi Bankaya Yatıyor?

Uzman erbaş maaşlarını merak eden birçok kişi, ilgili ücretlerin hangi bankaya yatırıldığını da araştırıyor.

Uzman çavuş maaşı, devlet bankaları aracılığıyla askeri personellerin hesabına yatırılmaktadır. Peki, uzman çavuş maaşları hangi bankaya yatıyor?

  • Uzman çavuşların aylık maaşları, görevli personellerin devlet bankası olan Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına aktarılmaktadır.

Uzman Çavuş Nedir?

Uzman çavuş maaşları ne kadar oldu sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladıktan sonra, şimdi mesleğe ilişkin görev tanımlarıyla ilgili detayları inceleyelim. Uzman çavuş ne iş yapar? İşte yanıtı…

Uzman çavuş, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görev yapan, en az ortaöğretim ya da ilköğretim mezunu olan, Uzman Erbaş Kanun esaslarına göre istihdam edilen askeri personellerdir.

Uzman erbaş statüsünde görev yapan uzman çavuşlar; uzman onbaşı, sözleşmeli çavuş, çavuş, sözleşmeli onbaşı, onbaşı, sözleşmeli er ve erlerin üstüdür.

Uzman çavuşların görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Uzman çavuşlar, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde görev alarak yurt güvenliğini sağlamak başta olmak üzere çeşitli görevleri gerçekleştirirler.
  • Subaylar ve astsubaylar ile erler arasındaki ilişkileri düzenlemek ve yönetmek, uzman çavuşların temel görevidir.
  • Askeri iletişimi sağlamak, nöbet sistemini düzenlemek, yerleşke güvenliği sağlamak gibi başkaca görevleri de bulunmaktadır.
  • Araç onarım ve bakım hizmetleri gibi ek görevleri de bulunmaktadır.
  • Askeri operasyonlarda da aktif olarak görev alan uzman çavuşların temel görev ve sorumlulukları, bağlı olduğu birim yönetmeliklerine göre belirlenmektedir.

Uzman Çavuş Olmak İçin Gerekenler

Uzman çavuş maaşlarının yüksek düzeyde olması, son dönemde bu mesleğe olan ilgiyi de artırmaktadır. Peki, uzman çavuş nasıl olunur?

Uzman çavuş olmak için gerekli şartlar, alımı gerçekleştiren TSK, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi birimler tarafından belirlenir. Buna göre gerekli şartları taşıyan adaylar, MSB Personel Temin sayfası üzerinden alım ilanına başvuru yaparlar. Daha sonra adayları şu süreçler bekler:

  • Genel kültür, meslek bilgisi ve askeri konulara dair yazılı sınav,
  • Ön sağlık muayenesi,
  • Fiziki yeterlilik ve değerlendirme testi,
  • Uygulamalı meslek bilgisi sınavı,
  • Sözlü mülakat.

Bu süreçleri başarıyla tamamlayan adaylar, uzman erbaş – uzman çavuş olarak ilgili birimlerde görevlendirilirler.

Nasıl uzman çavuş olunur sorusuna yanıt olarak belirlenen şartları taşımak oldukça önemlidir. Uzman çavuş olmak için gerekli şartlar ise şu şekildedir:

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • En az lise ya da dengi okul mezunu olarak çavuş rütbesiyle askerliğini yapmış ya da yapıyor olmak veya en az ilköğretim mezunu olup askerlik hizmetini çavuş rütbesiyle tamamlamış ya da yapıyor olmak,
  • Müracaat edilen yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmamış olmak,
  • KPSS’den en az 50 puan almış olmak,
  • Sağlık raporuyla görevine engel bir hastalığının olmadığını belgelemek,
  • Boy ölçülerinin 167 cm – 210 cm arasında olması,
  • Adli sicil kaydının temiz olması,
  • Arşiv ve güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması.

Uzman çavuş alımı var mı?

Uzman çavuş alımları TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından gerçekleştirilir.

İlgili birimlerin resmi web sitelerinin duyurular bölümünü takip ederek alımlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz