Haber: Atilla Yoğurtçu

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Bursa Şubesi, taşımalı eğitime getirilen sınırlamaları eleştiren bir basın açıklaması yaptı. Dernek, alınan kararlarla çocukların eğitim hakkının ellerinden alındığını vurgularken, özellikle yoksul köylerde yaşayan çocukların bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Veli-Der, Türkiye’de 25 yıl önce yalnızca iki ilde uygulanan taşımalı eğitimin, bugün ülke genelinde yaygın hale geldiğini hatırlatarak, "1989-1990 eğitim-öğretim yılında 305 öğrenci taşımalı eğitimle okula ulaşırken, 2018-2019'da bu sayı 1 milyon 325 bine ulaştı" dedi. Ancak ekonomik kriz ve artan yoksullukla birlikte devletin özellikle eğitimde tasarruf tedbirleri uyguladığına dikkat çeken dernek, son olarak 1 Ağustos’ta yayımlanan genelge ile taşımalı eğitime getirilen sınırlamaların bu tasarrufun bir parçası olduğunu söyledi.

"Okula Erişim Hakkı Ortadan Kaldırılıyor"

Taşımalı eğitimin ilkokul, ortaokul, lise ve özel eğitim gereksinimi olan öğrencileri kapsadığını belirten dernek, yeni düzenlemelerin bu öğrencilerin eğitim hakkını ciddi anlamda zedelediğini vurguladı. Ulaşım masraflarının artmasıyla ailelerin servis ücretlerini karşılayamadığı, okullarda terk oranlarının yükseldiği belirtildi. Veli-Der, "Bu yönetmelik geri çekilmezse, özellikle köylerdeki çocuklar zorunlu okul terkleri ile karşı karşıya kalacak" açıklamasında bulundu.

"Kız Çocukları ve Özel Eğitim Gereksinimi Olanlar Daha Fazla Etkilenecek"

Veli-Der, yoksulluk ve eğitime erişim eşitsizliğinin en fazla kız çocukları ve özel eğitim gereksinimi olan çocukları vuracağını belirtti. Eğitime sınırlı erişim nedeniyle, kız çocuklarının okuldan kopuşunun hızlanacağını ve özel gereksinimli çocukların eğitimden tamamen uzaklaşacağını söyledi.

"Çocuklar Tarikat Yurtlarına Mecbur Bırakılıyor"

Açıklamada, kapatılan köy okullarının önemli bir bölümünün yoksul köylerde yer aldığına dikkat çekildi. Özellikle kamu yurtlarının kapatılmasıyla birlikte, çocukların tarikat yurtlarına mecbur kaldıkları ifade edildi. Dernek, "Kamu yurtları yoksa ya okuldan vazgeçecekler ya da tarikat yurduna mecbur kalacaklar. Bu, çocukların hayatını riske atan bir durumdur" uyarısında bulundu.

Taşımalı Eğitimin Tamamen Kaldırılması Planlanıyor

Son yönetmelik değişikliğiyle taşımalı eğitimin sınırlandırıldığını belirten dernek, bu adımın ilerleyen dönemde taşımalı eğitimin tamamen kaldırılması amacı taşıdığını iddia etti. Taşımalı eğitimin devam ettiği yerlerde bile ihalelere kimsenin girmediği ve ulaşım maliyetlerinin yükseldiği belirtildi.

"Çocuklarımızın Eğitim Hakkı Tasarruf Gerekçesi Olamaz"

Veli-Der, 1 Ağustos'ta açıklanan yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini talep etti. "Çocuklarımızın eğitim hakkı tasarruf gerekçesi olamaz. Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimler, tüm çocukların kamusal eğitim hakkını korumakla yükümlüdür" ifadelerine yer verdi.