Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

Tekirdağ Barosu Genç Avukatlar Meclisi üyeleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) görevi yapan avukatlar, CMK hizmeti ve ücret tarifesine ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına  konuşan Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Kamilcan Yavaş, mesleğin büyük bir sorunu olan ve giderek angaryaya dönüştürülen CMK hizmeti ve ücret tarifesi konusuna dikkat çekti.

 Problemin yalnızca genç avukatların değil, kıdemi gözetilmeksizin tüm avukatların ve hatta yurttaşların sorunu olduğunu aktaran Yavaş, açıklamanın sadece Tekirdağ Barosu avukatlarıyla sınırlı kalmadığını, aynı gün ve saatte birçok baronun Genç Avukatlar Merkezleri ve Meclisleriyle birlikte eyleme katıldığını belirtti.

Bu süreçte avukatlara ödenen düşük ücretlere karşı başlattıkları kararlı eylemliliğin ilk aşamasında olduklarını vurgulayan Yavaş, 2025 yılı CMK Ücret Tarifesi’nin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne eşitlenene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

 Adalet Bakanlığı'nın genç avukatların sorunlarını bildiği halde bu durumu görmezden geldiğini ifade eden Yavaş, 2024 yılı tarifesinde taleplerinin dikkate alınmadığını söyledi.

"Bu görmezden gelme durumunu artık kabul etmiyoruz," diyerek taleplerini yüksek sesle dile getiren Yavaş, şunları paylaştı:

"Verilen hizmet bir kamu hizmetinden ziyade mevcut haliyle angaryaya dönüştürülmüştür. Ayrıca belirtmek isteriz ki uzun süren yargılamaların varlığı düşünüldüğünde, verdiğimiz hizmetin karşılığında ödenecek ücret, açıkçası yol ve yemek gibi temel masraflara dahi yetmemektedir. Bu ekonomik baskının esas nedeni avukatı yoksullaştırmaktan ziyade, yurttaşı avukatsız bırakmaktır. Biz yurttaşın savunulma hakkı için alanlardayız! Savunmanın susmadığını, susmayacağını bilmeleri gerekir. Onlar avukatın susması durumunda hukuka aykırılıkların gün yüzüne çıkmayacağını biliyor. Onlar avukatın susması durumunda adil yargılanma hakkının çiğnendiğinde görünmeyeceğini biliyorlar. Onlar avukatın susması durumunda güçsüzün adalet karşısında yalnız kalacağını, güçlünün ise kayrılacağını biliyorlar. Bilmedikleri şey ise savunmanın susturulamayacağı, biat etmeyeceği, boyun eğmeyeceğidir"

İlerleyen günlerde eylemlilik kararını ve detaylarını duyuracaklarını belirten Yavaş, tüm meslektaşlarını dayanışmaya davet etti.