Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, yeniden değerleme oranının, 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak tespit edildiği belirtildi.

Yeniden değerleme oranı, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor. Bu kapsamda, 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlendi.

VERGİ, HARÇ VE CEZALARA YÜZDE 58,64 ZAM

Yeniden değerleme oranı, ehliyet-pasaport harçları, motorlu taşıt vergisi ve trafik cezaları gibi halkı çok yakından ilgilendiren konuları da kapsıyor. Bu vergi ve harçların tutarları, 2023 yılında yüzde 58,46 oranında artacak.

Örneğin, 2022 yılı için 100 lira olan ehliyet harcı, 2023 yılı için 158,46 lira olacak. Motorlu taşıt vergisi de aynı oranda artacak.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

Yeniden değerleme oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksi (ÜFE)'nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Yeniden değerleme oranı, enflasyon oranını yansıtması açısından önemli bir göstergedir. Yüksek yeniden değerleme oranı, enflasyonun yüksek olduğunu gösterir.