Gizlilik sorunları, yaşanan hesap çalınmaları, sahte haberler ve çevrimiçi yaşamın tüm diğer olumsuz yönleriyle ilgili tartışmalara rağmen dünya artık internet ve sosyal medyasız düşünülemiyor. Küresel dijital büyüme, dünyada her hafta milyonlarca yeni insanın internetle tanışmasıyla hızından bir şey kaybetmiyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 45'i artık sosyal medya kullanıcısı. Bu 3,5 milyar insana tekabül ediyor. Türkiye ise, sosyal medya kullanıcıları arasında Instagram kullanımında en yüksek orana sahip.
Dünya çapındaki sosyal medya kullanıcı sayıları 2019'un başında yaklaşık 3,5 milyara yükseldi ve son 12 ayda 288 milyon yeni kullanıcı ile yüzde 45'e çıktı. Sosyal medya kullanımı hala dünya genelinde eşit bir şekilde dağılmaktan çok uzak ve Afrika'nın bazı bölgelerinde giriş oranları hala tek haneli yüzdelerde. Öte yandan, Ocak 2018'den bu yana her gün çevrimiçi olan insan sayısı, ilk kez bir milyondan fazlaya ulaştı. Hootsuite ve We Are Social'ın raporları, büyümenin sadece kullanıcı sayısında olmadığını ortaya koydu.
SOSYAL MEDYA KULLANICISI SAYISI ARTIŞI NÜFUS ARTIŞ HIZININ NEREDEYSE BEŞ KATINA ULAŞTI
Rapora göre, Dünyada toplam nüfus 84 milyon artarken, internet kullanıcıları sayısı 367 milyon arttı. Aktif sosyal medyada kullanıcı sayısının 288 milyon ve mobil sosyal medya kullanıcı sayısının 297 milyon arttığı görülüyor.
[infogram id="658279ee-1ca9-4aee-b7e4-a48d40f2c746" prefix="0wQ" format="interactive" title="digital around the world"]
Mobil telefon kullanıcısı sayısının 5.11 milyara ulaştığı vurgulanan raporda genel olarak internet kullanıcısı sayısının ise yüzde 9 artarak 4.39 milyara ulaştığı ifade edildi. Sosyal medya kullanıcısı sayısı 3.48 milyara ulaşmışken, bu sayı mobil cihazlarında sosyal medya kullanan insan sayısında ise yüzde 10'luk bir artışla 3.26 milyara ulaştı.
ARTIŞ HIZI, GEÇEN YIL GEÇTİĞİMİZ TÜM YILLARIN ÜSTÜNDEYDİ
Bu yılki rakamların en ilgi çekici noktası, sayılardaki artışın geçtiğimiz bütün yıllardan daha fazla hızlanması. Dijital 2018 raporundan bu yana, 366 milyondan fazla kullanıcı çevrimiçi oldu. Çeşitli kaynaklardan toplanan ve sentezlenen verilere göre, internet kullanıcılarına her saniyede 11 yeni kişi ekleniyor. Bu sayı, her gün bir milyona yakın yeni kullanıcının katılması demek. Dünyadaki kullanıcı dağılımı, bazı bölgelerin internet kullanım oranlarının çok düşük olduğunu gösteriyor. Afrika bu bölgelerden biri. Orta Afrika'da kullanıcı oranı yüzde 12. Doğu Afrika'da ise yüzde 32. Dünyanın geri kalan her bölgesinde sayı yüzde 41'in üzerinde ve yüzde 95'e kadar çıktığı görülüyor.
[infogram id="1aad9544-1903-4296-bc8f-93acea5839c3" prefix="5sC" format="interactive" title="Copy: digital around the world-1"]
İNTERNET KULLANICILARININ YÜZDE 52'Sİ İNTERNETE TELEFONDAN BAĞLANIYOR
İnsanların interneti kullanma şekilleri de hızla gelişiyor. Çevrimiçi faaliyetler, giderek artan bir oranda mobil cihazlarda yapılıyor. 2019 başı itibariyle mobil cihazların internet kullanımında kullanılan vaktin yüzde 48 ile neredeyse yarısına ulaştığını söylemek mümkün. Öte yandan yaklaşık 4 milyar internet kullanıcısının yüzde 52'si telefondan internete bağlanıyor. Ortalama olarak, dünyadaki internet kullanıcıları her gün, 24 saatin 6 saat ve 42 dakikasını çevrimiçi geçiriyor. Bu, geçen yılın 6 saat ve 49 dakikalık rakamına göre biraz düştü, ancak bu düşüşün interneti kullanmayı öğrenen ve daha az kullanan çok sayıda yeni kullanıcı nedeniyle olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
TÜRKİYE'NİN SABİT İNTERNET ORTALAMA BAĞLANTI HIZI DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA
Ortalama bağlantı hızı, mobil cihazlar için 25 mbps oldu. Sabit internet bağlantısının ortalama hızı ise 54.33 mbps. Türkiye'de yaklaşık 10 ay önce yapılan bir araştırmada, internet hızı 31.20 Mbps olarak hesaplanmıştı. Yani, Türkiye internet hızında dünya ortalamasının altında.
GOOGLE, YOUTUBE, FACEBOOK...
Similarweb'in araştırmasına göre, dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesi, tahmin edileceği gibi Google. Google'ı YouTube ve Facebook takip ediyor. Listenin sonraki sırasında ise yaklaşık 15 yıldır açık, ancak Türkiye'den birçok kişinin muhtemelen duymadığı bir arama motoru olan "Baidu" var. Baidu, genellikle Çinli kullanıcılara hizmet veriyor. Sonraki referans sitesi Wikipedia ise, yerli kullanıcıların duyduğu ancak giremediği, girmesinin yasak olduğu engelli bir internet ansiklopedi sitesi. Zaman olarak bakıldığında ise, bunların arasında en çok vakit geçirilen site YouTube ve Rusya merkezli bir sosyal ağ projesi olan VK.
[infogram id="57fb4196-a971-4cf6-9c2b-80fc33873994" prefix="zzk" format="interactive" title="en çok ziyaret edilen siteler"]
VİDEO, İNTERNET TV'SİNİN ÖNÜNDE
Kullanıcılara, hareketli içeriklere (videolar, internet televizyonu, oyun oynamak, oyun oynayanları izlemek, e-spor turnuvası izlemek) ulaşmak için, öncelikli olarak ne yaptıkları soruldu. Hepsine ulaşanlar arasında, en çok vakit geçirilen aktivite, internetten video izlemek. [infogram id="6bfcf08f-9f25-4cb5-8173-7a81f7179803" prefix="4TH" format="interactive" title="Copy: en çok ziyaret edilen siteler"] Video izlemeyi, internet televizyonu ve bilgisayar oyunları oynamak takip etti. Oyun oynayanları izleyenler ve e-spor müsabakalarını takip edenler ise listenin dördüncü ve beşinci sıralarında.
SOSYAL PLATFORMLARDA HESAPLAR
Aylık aktif kullanıcı sayısına göre yapılan araştırmada, en aktif hesapların Facebook sitesinde olduğu ortaya çıktı. Facebook'u YouTube ve WhatsApp izledi. FB Messenger, WeChat ve Instagram ise sonraki sıralarda yer aldı.
[infogram id="db228f41-82e4-40fd-abc5-2963b647f406" prefix="hPR" format="interactive" title="Copy: streaming act"]
TÜRKİYE KİŞİ BAŞI ORTALAMA 9,7 SOSYAL MEDYA HESABIYLA DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE
Raporda yer alan sosyal medya kullanım düzeylerine bakıldığında Türkiye'nin ortalamanın üstünde bir sosyal medya kullanımına sahne olduğu görülüyor. Ülkede sosyal medya kullanan herkesin ortalama 9'un üzerinde farklı platformda hesabı var. Bu konudaki dünya ortalaması ise 8,9 düzeyinde. Sosyal medyada geçirilen vakitte ise Türkiye, ortalamaya yakın bir düzeyde. Dünya ortalamasının 2,16 olduğu bu değerlendirmede Türkiye 2,46 saniye ile ortalamanın biraz üzerinde. Listenin başında ise sosyal medyada 4,12 saniye geçiren Filipinler var.
[infogram id="613f5d11-43aa-4a58-bbcb-06ee834b5273" prefix="3py" format="interactive" title="sosyal medya zaman"]
TÜRKİYE'DE SOSYAL MEDYA'YI İŞ İÇİN KULLANANLARIN ORANI DÜNYA ORTALAMASINA GÖRE YÜKSEK
Teknolojinin gelişimiyle birlikte şirketlerin ve çalışma hayatının da değiştiği son yıllarda sosyal medya da iş hayatının önemli bir parçası haline geldi başlarda e-mail, şimdilerde ise Linkedin gibi uygulamalar iş dünyasında çok fazla kullanılan araçlar haline geldi. Türkiye ise bu alanda da ortalamanın üstünde seyrediyor. Dünyada iş alanında sosyal medya kullananların ortalaması yüzde 24 iken Türkiye ortalaması yüzde 26 düzeyinde.
[infogram id="bd6fe242-82dd-411c-b5e9-4b3ea548c863" prefix="oEi" format="interactive" title="Copy: sosyal medya zaman"]
TÜRKİYE INSTAGRAM KULLANIMINDA İLK SIRADA
Raporda Türkiye ile ilgili en ilgi çekici verilerden biri de Instagram kullanımının toplam sosyal medya kullanımına oranı. Türkiye'deki sosyal medya kullanımının içinde Instagram'ın kapladığı yoğunluk dünyada birinci sırada. Türkiye, İsveç'le birlikte yüzde 58'lik oran ile Instagram kullanımında birinci sırada yer alırken, Suudi Arabistan yüzde 49 ile 3'üncü sırada yer aldı. Bu konuda dünya ortalaması ise yüzde 15 düzeyinde.
[infogram id="e74d308d-5f10-410a-96df-829a0259e26c" prefix="gD0" format="interactive" title="Instagram Kullanımı"]