Nedir gençliğin yüzleri? Neyi hedefliyordu, öngörüsü neydi?

Gençliğin yüzleri nedir aslında Mayıs 2023 genel seçimleri öncesi biz gençler olarak taleplerimizi nasıl daha iyi anlatabiliriz, hangi taleplerle ortaklaşıyoruz ve bunları karar alıcılara anlatalım diye bir araya gelmiş bir gençlik hareketidir. Toplam 8 şehirde bu aktiviteleri çalışmaları yürüttük ve taleplerde ortaklaştık. Hangi şehirler bunlar: Ankara, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Denizli, Mersin, Samsun ve Diyarbakır. Mersin'de ise Adana ilindeki gençler de gençlerin de destekleriyle beraber yürüttük. Bu 8 ilde gençlik forumları yaptık. Her ilde gençlik sorunları konuştuk. Bence dinleyen herkes bana hak verecektir. Genellikle politika önerilerimizi anlatığımızda evet bunlar bizim en görünür sorunlarımız diyorlar. Genç işsizliği, gençlerin temel ihtiyaçlara erişimi biliyorsunuz işte ekonomik durumlar, gıdaya erişim gibi nitelikli eğitim aldığımız eğitim çok önemli ve aslında bu genç işsizliğinin de birbiriyle çok ilişkili olduğunu düşündüğümüz başka bir konu.

Şu an mecliste oturan 88 milletvekiliyle görüştük ve onlara politika önerilerimizi anlattık.

Sivil toplum temsilcileriyle hem de milletvekili adaylarıyla hem de siyasi parti temsilcileriyle bol bol görüşmeler yaptık. 600'e yakın görüşme gerçekleşti. Şu an mecliste oturan 88 milletvekiliyle görüştük ve onlara politika önerilerimizi anlattık. Şimdi yeni dönemde de aslında istiyoruz ki eylül ayından itibaren meclis hareketlenmesinde taleplerimiz mecliste anlatılsın, görünürsün. Özellikle bizi ilgilendiren komisyonlar var bunlar gençlik, milli eğitim, kültür gibi. Bu komisyonlarda da seslerimiz duyulsun istiyoruz ve bunun için de hem yerelde milletvekillerimizle seçilmiş milletvekillerimizle görüşmeye devam edeceğiz hem de meclis ziyaretleri yapmaya çalışacağız.

Gökhan Biçici: 600'den fazla görüşme, 88 vekil ile doğrudan temas. Peki sizi dinlediler mi? Mesajınız yerine ulaştı mı? 

Umuyoruz ki bizi dinlemişlerdir. Biz bu süreci 132 yerel genç elçisiyle yürüttük. Onların hepsine çok teşekkür ediyorum buradan. Onların emeğiyle büyüdü bu hareket. Birçok siyasiye de gidip gerçekten kendi okullarından, işlerinden izin alarak, zamanlarını ayırarak kendi dertlerini anlatmaya çalıştılar. Bence bu çok kıymetli bir zaman ayırma ve o siyasilerin de bizi duyduğunu, dinlediğini düşünmek istiyorum. Fakat somut çıktısı nedir? Genç girişimcilikle ilgili desteklerle ilgili birçok vaat duyduk. Gençler için özellikle ilk fırsatların sağlanmasıyla alakalı birçok kampanya gördük. Biz change.org üzerinden etkimizi büyütmek için dört tane kampanya açtık. Bir hafta sonra bazı siyasi partilerden özellikle de böyle ana akım siyasi partilerden duymaya başladık bunları vaat olarak. Bunlar bizi tabi çok mutlu ediyor. Siyasilerin dilinden bunları duymak. Bunun dışında genel başkan düzeyinde de birçok siyasi partiyle görüştük. Tüm siyasi partilerin genel başkan yardımcıları düzeyine kadar taleplerimizi ilettik. Özellikle genel başkanıyla görüştüğümüz Gelecek Partisi var. Denizli'deki mitinginde arkadaşlarımız görüştüğüm Meral hanımın Mersin'deki mitinginde genç yüzler yine görüşmeye gitti. Ali Babacan'ı biz misafir ettik, konuk ettik. Bizim bir gençlik buluşmamıza geldi. Deva Partisi'nin gençlik politikalarını anlattı. Birçok siyasi partinin temsilcisine doğrudan aslında taleplerimizi anlattık. Bunun dışında AK Parti Genel Merkezi ile birçok görüşme gerçekleştirildi. Bütün süreçte tüm siyasi partilerle konuştuğumuz, görüştüğümüz bir süreç oldu ve gün sonunda da aslında 5 genç milletvekili seçildi. Bu 5 genç milletvekili de yakın zamanda ziyaret ederek taleplerimizi anlatmak ve onları da meclise getirmelerine rica edeceğiz.

Gökhan Biçici: Toplam 600 vekillik bir parlamentoda 5  vekil çok düşük. Önceki yıllara dair veri var mı elinizde ?

Bir önceki dönemde 8 genç milletvekilimiz vardı. Bu dönem 5 genç milletvekiline düştü genellikle zaten gençlerin aday adayı olduğunu, aday da gösterildiğini görüyoruz. Fakat temel sorunumuz şu ki gençleri seçilebilecekleri yerden aday göstermiyorlar. İstanbul birinci sırada, birinci bölge birinci sırada, Ankara birinci bölge, birinci sırada da genç bir milletvekilini görmüyoruz. Anadolu şehirlerinde görmüyoruz. Çünkü biraz daha ekonomik olarak güçlü kişileri birinci sıralara yazıyorlar ya da partilerinde güçlü bu bir genel başkan yardımcısıdır partinin MYK üyesidir, onları birinci sıralara yazıyorlar. Fakat partilerinde çok emek vermiş gençlik kolları başkanlarını daha çok geri tutuyorlar bu listeden gün sonunda yerelde kampanyayı, siyasi parti adına da gençler yürütürken onların milletvekili adaylık listesini daha senin öğreneceğin var, sen dur diyerek geride tutulduğunu görüyoruz. Bu bizi tabi ki çok üzüyor. Bazı yerlerden birinci sırada aday olarak gördüğümüz gençlik kolları başkanları oldu. Fakat o partinin o ilde bir karşılığı olmadığı için birinci sırada olduğunu gördük ve seçilemediler yani gün sonunda 5 milletvekili demek, genç adayları yerleştirmede siyasi partilerin bir hata yaptığını gösteriyor

Gökhan Biçici : Sahada ilk yanıt verenler daha çok kadınlar olduğuna dair bir gözlemim var, doğru mudur?

Doğru. 132  genç yüzümüzünde ağırlığı kadından oluşuyor. En çok bu süreçte aktif olan, 9 ay 10 ay sorumluluklarını yerine getiren yine kadın genç yüzlerin olduğunu görüyoruz. Bizim ekibimiz de öyle. Şu an 8 kişiyiz. Dernekte profesyonel olarak bir çok yürütme kurulu üyemiz var ve %90'ımız kadın çok önemli bir oranımız var. Sivil toplumda da aslında kadının çok güçlü olduğunu görüyoruz. Fakat malesef meclis koltuklarında bunun çok da bir karşılığı yok. 

Gökhan Biçici:  İktidarın mevcut hali devam ediyor olması sizin temas ettiğiniz gençlerde nasıl bir etki yarattı? Bir moral bozukluğu, bir can sıkıntısı gözlemlediniz mi?

Ben 25 yaşındayım. Düşündüğümüzde aslında kendimi bildiğimden beri aynı iktidarla, aynı partinin iktidarıyla beraber büyüdüm, öğrendim. Şimdi yine bu süreç devam ediyor. Özellikle benim kuşağım hep belli bir siyaset gördü. Fakat seçimin kendi özünde bir değişim var. Bu parti bazlı olmasa dahi yani bir partinin iktidarı gelip gitmese de sonuçta kadroları değişiyor, o yereldeki milletvekilleri değişiyor, bakan kadroları değişiyor vesaire bir çok alanda kendi içinde de bir değişimi uyandırıyor. Burada genç yüzlerimizin en çok merak ettiği ya da seçim öncesi hissettiği, seçim sonrası da düşündüğü yeni iktidar dönemi. Yani aynı bir siyasi parti devam ediyor fakat yeni iktidar dönemi bu gençleri ne kadar dinleyecek, bu gençler için ne kadar çalışacak? Çünkü biz değişim istiyoruz. Kim gelirse gelsin değişim istiyoruz. Gençlere karşı yaklaşımlarda değişiklik istiyoruz, alanlarda değişiklik istiyoruz. 

Tüm gençlerde gideyim oranın olanaklarını kullanayım, öğreneyim ve geleyim. Bu ülkede bir şeyler yapayım derdi olduğunu görüyorum.

Katılım süreçleri içinde yerel seçimler için de dönüp bakıyoruz. Biz ne önerebiliriz, gençlerle ne konuşabiliriz diye düşünüyoruz. Bir gencin katılımı öğrenebileceği gençlik evleri var. Gençlik evlerinde gidiyor. Hem sadece gençlik meclisi yok, gençlik konseyi yok. Gençlik evrenin kapasitenin güçlenebileceği örnekler var Fransa'da ben bir örneğini ziyaret ettim. Böyle alanların olduğunu görünce cezbediyor. Türkiye'de de böyler şeylerin örnekleri var. Biliyorsunuz bir gençlik meclisleri var bunun dışında belediyenin açtığı kültür merkezlerinde birçok içerik var. Fakat bu içerikler sadece gence spor yapan, konsere gitmek isteyen bir genç olarak tanıyor. Bunu da isteyen gençler var ama sadece bu olarak, yani kurs açmanın genç için yeterli olacağı gibi bir gözlem var. O yüzden gence bakış açısının daha farklı olduğu ülkelerde değer görmek istiyor gençler. Fakat ben şunu da gözlemliyorum ki kendim de gitmiş ve dönmüş bir gencim. Bir Erasmus eğitimi aldım Fransa'da, Paris'te. Ben giden arkadaşlarımızda ve şu an orada olup konuştuğum, sohbet ettiğim arkadaşlarımdan bir dönme içerisinde olduklarını görüyorum. Çünkü değişimi yaratacak gençler. Ben gittim Fransa'da bir eğitim aldım. Şu an Türkiye'ye dönüp bir şeyler yapmaya çalışıyorum, görev almaya çalışıyorum. Bu belki bazı meslekler için ya da bazı gençler için çok daha uzun zaman sonra olabilecek bir şey fakat tüm gençlerde gideyim oranın olanaklarını kullanayım, kaynaklarını kullanayım, öğreneyim ve geleyim. Bu ülkede bir şey yapayım derdi olduğunu görüyorum. Tabi bulunduğu yerlerde mutlu olanlar, dönmek istemeyenler tabi ki olacaktır. Her nesilde olmuştur.