Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 2016 yılında Konya'da yaşayan bir kişinin, karakoldaki polislerle tartışması sonucu, "Ankara'yı ararsam görürsün, seni sürdüreceğim" demesi sonucu açılan dava kararını bozdu.
Şikayet üzerine hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan dava açılan sanık, yargılama sonucu Konya 12. Asliye Ceza Mahkemesince 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Eyleminin "görevi yaptırmamak için direnme" suçunu oluşturmadığını ileri süren sanık, yerel mahkeme kararına itiraz etti.
Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın eyleminin atılı suçu oluşturmadığı gerekçesiyle hakkındaki mahkumiyet hükmünün bozulmasına hükmetti.
Gerekçeli Karar
Dairenin kararında, Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesinde düzenlenen "görevi yaptırmamak için direnme" suçunun "seçenekli hareketli" ve "amaçlı bir fiil" olarak düzenlendiği belirtildi.
Söz konusu suçun "cebir veya tehdit" şeklindeki icrai davranışlarla işlenebileceğine işaret edilen kararda, "tipik hareketleri içermeyen pasif direnme fiillerinin bu suçu oluşturmayacağı" bildirildi.
Hukuka Aykırı Bulundu
Sanığın, müşteki polislerin görev yerini değiştirme gibi bir yetkisinin de bulunmadığı, bu nedenle atılı suçun oluşmadığı belirtilen kararda, şu gerekçeler yer aldı:
"Dava konusu olayda, sanığın polis memurlarının görev yerini değiştirme konusunda herhangi bir yetki ve gücü bulunmayıp, anılan sözlerin tartışmanın bütünü ve söylendiği bağlam içinde değerlendirildiğinde, görevi yaptırmamak suçunun tehdit unsurunu oluşturmadığı, bu nedenle görevi yaptırmamak için direnme suçu oluşmadığı halde kanuni olmayan gerekçeyle yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur."