Yassıada çoğunlukla siyasi olaylar ile anılan bir adadır. Geçmişten günümüze birçok olaya tanıklık eden ada, sayısız ziyaretçi ağırlamaya da devam ediyor.  Yassıada’yı hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları için ziyaret etmek isteyenler ada hakkında detaylı araştırma yapıyor. 

Yazımızda Yassıada nerede gibi soruların cevaplarına yanıt verdik. İşte, detaylar…

Yassiada Nerede 11

Yassıada Nerede?

Geçmişten bu yana farklı devletlerin himayesi altına girmiş ve önemli tarihi olaylarla anılan Yassıada, günümüzde sık sık ziyaret edilen adalardan biridir. Genellikle adalar denize girmek ve gezmek için tercih edilse de Yassıada diğer adalardan farklı olarak tarihi yapıları ile ziyaret edilmektedir. Bu adayı ziyaret etmek isteyenler ise Yassıada nerede diye soruyor. 

Yassıada, Marmara Denizi’nde yer alan bir adadır. İstanbul’a bağlıdır ve Adalar ilçesinin bir parçasıdır. Prens Adaları olarak bilinen adalar grubunun dışında kalan ve daha uzak bir konumda yer alan Yassıada, özellikle 1960 darbesi sonrası yapılan yargılamalarla tarihte önemli bir yer tutmaktadır. 2013 yılında ise adaya Demokrasi ve Özgürlükler Adası adı verilmiştir.

Yassıada hangi ile bağlı sorusunu yanıtladıktan sonra diğer merak edilenlere de değinelim…

Yassiada Nerede 6

Yassıada’da Gezilecek Yerler Nereler?

Yassıada nerede sorusu ile beraber adada bulunan ve mutlaka görülmesi gereken mekanları da paylaştık. Yassıada, tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve sık sık sürgün yeri olarak kullanılmış olması sebebiyle pek çok gezilecek yer vardır. 

Yassıada, Bizans döneminde bile siyasi mahkumların gönderildiği bir yer olmuştur. Daha sonra İngiliz ve Mısırlıların eline geçen ada, 1947 yılında Türk Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınarak bir eğitim tesisi haline getirilmiştir. Şimdi, günümüze kadar varlığını koruyan bu yapılara göz atalım.

Yassıada’da gezilecek yerler aşağıdaki gibidir:

  • Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi
  • Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı
  • Demokrasi Feneri
  • Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi
  • Demokrasi Meydanı
  • Adnan Menderes Müzesi
  • 27 Mayıs Müzesi
  • Adnan Menderes Kongre Merkezi

Yassıada’da gezilmesi gereken yerlere kısaca göz atalım…

Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi

Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi, Geç Osmanlı dönemi ve Erken Cumhuriyet döneminden bugüne kadar olan zaman diliminde gerçekleşen demokratik olaylar ile ilgili eserlerin sergilendiği bir müzedir. Müzeye günübirlik ziyaretler düzenlenmektedir. Bunun için her Cumartesi ve Pazar günleri Eminönü Mavi Marmara İskelesi ve Kadıköy İdo İskelesinden bir feribot hareket etmektedir. 

Yassiada Nerede 8

Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı

Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı, adada yargılanan siyasi mahkumların yakınlarıyla kuramadıkları iletişimi ve yaşadıkları yalnızlığı simgelemek için yapılmıştır. 

Yassiada Nerede 13

Demokrasi Feneri

Demokrasi Feneri, Yassıada’nın en önemli sembollerinden biridir. 24 metre yüksekliğindeki bu fener, demokrasiye olan saygının önemini vurgulamaktadır.

Yassiada Nerede 14

Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi

Adanın açık havasında yer alan Karanlıktan Aydınlığa sergisi, Türkiye’nin demokrasi mücadelesini sembolik olarak anlatmak amacıyla yapılmıştır.

Yassiada Nerede 4-1

Demokrasi Meydanı

Demokrasi Meydanı, Yassıada’ya adım atıldığında ilk karşılama alanı olarak bilinir. Bu meydan, adanın tarihi ve sembolik önemini yansıtan bir açık hava müzesi olarak da kullanılır. 

Adnan Menderes Müzesi

Adnan Menderes Müzesi, Türkiye’nin 9. başbakanı olan Adnan Menderes’in hayatını, siyasi mücadelesini anlatan önemli bir müzedir. Müzede, Adnan Menderes’e ait kişisel eşyalar, belgeler ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Yassiada Nerede 5-1

27 Mayıs Müzesi

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisidir. 27 Mayıs Müzesi de bu dava dosyalarına ait geniş bir arşivin yer aldığı müzelerden biridir.

Yassiada Nerede 20

Adnan Menderes Kongre Merkezi

Adnan Menderes Kongre Merkezi’nde Adnan Menderes’e ait görseller ve bilgiler bulunuyor. Günümüzde bu kongre merkezinde etkinlikler organize edilmektedir. Yaklaşık 600 kişilik kapasiteye sahip olan Adnan Menderes Kongre Merkezi, her yıl Adnan Menderes için düzenlenen anma törenlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Yassiada Nerede 21

Yassıada’ya Nasıl Gidilir? Yassıada Yol Tarifi

Yassıada Türkiye’nin siyasi geçmişinde önemli bir yere sahiptir ve günümüzde adeta bir açık hava müzesi gibi hizmet vermektedir. Yassıada belirli aralıklarla da ziyaret edilebilmektedir ve yalnızca feribot ile adaya ulaşılmaktadır. Peki, Yassıada feribot nereden kalkıyor?

Demokrasi ve Özgürlükler Adası, diğer adıyla Yassıada’ya ulaşım, yaz sezonunda Cumartesi ve Pazar günleri sağlanmaktadır. Yassıada vapur seferleri 2024 yılında sabah 10:30’da Eminönü Mavi Marmara İskelesinden ve 11:00’da Kadıköy İDO İskelesinden kalkan feribotlarla adaya rahat bir şekilde ulaşılabilir.

Dönüş için ise Kadıköy’e saat 16:45’te, Eminönü’ne ise 18:30’da gerçekleşmektedir. Bilet fiyatlarına gidiş ve dönüş ulaşım da dahildir.

Yassiada Nerede 18

Sıkça Sorulan Sorular

Yassıada nerede ile ilgili diğer merak edilen sorular aşağıdaki gibidir:

Yassıada Ziyarete Açık mı?

Günümüzde Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak da bilinen Yassıada, ziyarete açıktır.

Yassıada’da Denize Girilir mi?

Yassıada’da denize girmek isteyenler için belirlenmiş bazı plaj alanları bulunmaktadır. Fakat, adanın tamamı serbestçe gezilebilecek bir alan olmadığı için, her alanda denize girilmez.

Yassıada’da Yaşayan Var mı?

Yassıada’da şu anda kalıcı olarak yaşayan bir nüfus bulunmamaktadır.