Artnet'in akademik bir makaleye dayandırdığı haberine göre, araştırmacılar, Brezilya'da keşfedilen antik taş aletlerin ilk insanların değil, maymunların yaptığını keşfetti.

TEORİLER TERS KÖŞE

Arkeolog Agustin M. Agnolin ve paleontolog Federico Agnolin, hakemli bilim dergisi The Holocene'de yayınlanan bir makalede, "Brezilya'daki erken dönem arkeolojik alanların insan kaynaklı olmadığından, kapuçin maymunlarına ait olduğuna eminiz" diye yazdı. Makalede, arkeologların, Brezilya'nın kuzeydoğusunda bulunan Piaui'de geçmiş kazılar sırasında eski taş aletler olduğu düşünülen şeyleri ortaya çıkardığı belirtildi.

Makaleye göre, keşfedilen taş aletlerin en eskisi 50 bin yaşında ve bu, bazı akademisyenlerin bölgenin erken dönem insan yerleşimine dair kanıt sağladığı teorisini ortaya atmasına yol açtı. Ancak 2016'daki beklenmedik bulgular, bu teoriye meydan okudu. Bulgular, Brezilya'daki kapuçin maymunlarının çok çeşitli taş aletler yapma ve kullanma yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. Bu, bölgede bulunan aletleri yapanın insanlar değil maymunlar olabileceği olasılığını artırdı.

‘HİÇBİR FARK YOK’

Federico L. Agnolin, Arjantin Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi'ne (CONICET) "Kanıtları gözden geçirmemiz, Brezilya'daki antik yerleşimlerin aslında ilk Amerikalılara ait olmadığını, aslında maymun faaliyetlerinin ürünü olduğunu gösteriyor" dedi. Bulunan aletleri bugün kapuçin maymunlarının yaptıklarıyla karşılaştıran araştırmacılar, "Sonuç şaşırtıcıydı. 50 bin yıl önceki sözde insan aletleri ile bugün maymunlar tarafından üretilenler arasında hiçbir fark yoktu" dedi.

Araştırmacılar ayrıca, maymunların yemişleri ve tohum kabuklarını kırmak için küçük taşları çekiç olarak ve büyük, daha yassı kayaları örs olarak kullandıklarını gösteren kapuçin maymunlarıyla ilgili geçmiş araştırmalara baktı. Buna ek olarak, makalede, bölgede insan varlığının izini sürmek için kanıt olmadığı belirtilerek, ocakların veya yemek kalıntılarının izlerinin bulunmadığına dikkat çekildi.