Yerel medya ve yurttaş haberciler için Seçim Güvenliği ve Seçim Haberciliği programı 25-29 Mart tarihlerinde Eskişehir’de ve 31 Mart-1 Nisan tarihlerinde de Trabzon’da düzenlendi.
Bölge eğitimlerine çevre illerden çok sayıda yerel gazeteciler, seçim güvenliği platformları, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, öğrenciler ve yurttaş habercileri katıldı. Eğitim programı içerisinde seçimlere hak odaklı yaklaşımdan seçim mevzuatına, mobil habercilik pratiklerine gazeteciler ve yurttaş habercileri konularına yönelik sunumlar yapıldı.
"GAZETECİ ÖTEKİ OLANIN SESİ OLUR"
Eğitim, dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara’nın “Seçim Haberciliğine Hak Odaklı Yaklaşım” başlıklı sunumuyla başladı. Kara, seçimler ve tercihlerde objektiflik pek mümkün değildir, ancak haberin üretim yazım ve kurgu aşamalarında objektiflik kriterleri aranabilir dedi.
Kara, gazetecinin insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliğini, farklılıklarını saygıyla savunması gerektiğini belirtti. “Milliyet, ırk etnisite cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim, dil, din, mezhep, inanç, inançsızlık, sınıf, dünya görüşü ayrımcılığı yapmadan tüm ulusla, halklar ve bireylerin haklarını tanır, saygı gösterir. İnsanlar, uluslar ve topluluklar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Halkın haber alma hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan hiçbir amaç için izin verilmedikçe kimsenin özel yaşamın gizliliğini ihlal etmez. Gazeteci, mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilmenin ve sesini duyuramayanların sesi olmakla yükümlüdür. Karşıtlık kurmaz, ötekilerle empati kurar. Dezavantajlı gruplar lehine pozitif ayrımcılık yapar.
Dokuz8AKADEMİ’nin Seçim Güvenliği ve Seçim Haberciliği Trabzon Bölge Eğitiminde dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, seçim izleme süreçleri, haber takip süreci ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Biçici, Toplumun doğru haber alma ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla yerel medyalara ulaşarak böyle bir çalışma gerçekleştirmeye başladık. 2018 Haziran seçimleri ile birlikte yerel medyalar bizim bu çalışma koordinasyonumunuz içinde yer almaya başladı. Ekim 2021’den sonra Seçim2023 koordinasyonu olarak güncelledik. Mevzuata dair anlatılan her noktada birtakım boşluklar olası ihlaller söz konusu. Örneğin engelli bireyler oy kullanabiliyor mu, nasıl oluyor vs. Bu bir haber konusu. Kaç engelli yurttaş var seçimde oy kullanacak gibi haberler yapılabilir. İhlal noktalarıyla haber noktaları kesişiyor. İhlal noktaları gazetecilerin ana motivasyonudur. Bu ihlallerin ortadan kalkması konusunda gazeteci önemli rol oynayabilir” ifadelerini kullandı.
SIRADA DİYARBAKIR VAR...
#Seçim2023 Seçim Güvenliği ve Seçim Habercilği eğitimleri 14-15 Nisan’da Diyarbakır ile devam edecek. Başvuru ve ayrıntılı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.