CHP İstanbul İl Kadın Kolları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’de Genel Başkanlık görevine geldiğinden bu yana hakkında çalışma yürüttüğü ve 18 Eylül’de ekonomi muhabirleri ile İstanbul’da yaptıkları toplantıda açıkladığı “Aile Destekleri Sigortası” ile ilgili kampanya başlattı.

CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman, İstanbul’da başlattıkları kampanya’ya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. “Aile Destekleri Sigortası’nı kapı kapı anlatıyoruz. Bizleri her an mahallelerinizde, sokaklarınızda, parklarınızda görebilirsiniz.” diyen Ağırman, kampanya’ya ilişkin şunları ifade etti:

‘UMUDU TAŞI’ KAMPANYAMIZI BAŞLATTIK

Sevgili kadınlar değerli İstanbullular, kadınları, çocukları ve ailelerimizi güven çemberine alacak bir projemiz var ‘Aile Destekleri Sigortası’. İstanbul İl Kadın Kolları olarak geçtiğimiz günlerde bu proje bu projemizi anlatan, ‘Umudu Taşı’ kampanyamızı başlattık. Şimdi, bu kampanyayı tüm İstanbul’a yaymak üzere yola çıkıyoruz. Aile Destekleri Sigortası’nı kapı kapı anlatıyoruz. Bizleri her an mahallelerinizde, sokaklarınızda, parklarınızda görebilirsiniz.

“KADINLAR FERAHA ÇIKACAK, GÜÇLENECEK, AİLELERİMİZ RAHATA ERECEK”

Aile Destekleri Sigortası’nı en çok ihtiyacı olan kadınlara anlatacağız. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun yıllardır mücadelesini verdiği, iktidarımızda, bir hak haline gelecek olan Aile Destekleri Sigortası’nın kadınların ve ailelerin yaşamına neler katacağınız, mahallelerimizde anlatacağız. Kadınlar feraha çıkacak, güçlenecek, ailelerimiz rahata erecek, ülkemiz büyüyecek ve zenginleşecek. Aile zordaysa, yoksulluk yaşıyorsa ve birileri ‘işler yolunda gidiyor’ diyorsa onlara inanmayın. Ailelerimizi korumak istiyoruz. Güvende yaşamak istiyoruz ve en önemlisi bunu hak ediyoruz. Hep birlikte umudu taşıyalım.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI NEDİR?

18 Eylül’de ekonomi muhabirleri ile İstanbul’da yaptıkları toplantıda “Aile Destekleri Sigortası” hakkında basına bilgi veren Kılıçdaroğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kabul ettiği 102 sayılı sözleşmenin öngördüğü 9 sigorta dalının tamamını hayata geçirmeye hedeflediklerini söyledi: “1971 yılında Türkiye parlamentosundan bir yasa çıkararak Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Sosyal Güvenliğin Asgari Normları Sözleşmesini kabul etti. Bu sözleşmeye göre Türkiye 9 sigorta dalını uygulamayı taahhüt etti. Bunlardan 8’i uygulanıyor. 51 yıldır aile destekleri sigortası uygulanmıyor.

HER AİLEYE ASGARİ ÜCRET GELİRİ

Aile Destekleri Sigortası her aileye asgari gelir güvencesi sağlayan sigorta dalı. Kişinin doğumundan ölümüne kadar, kişiyi ve aileyi sosyal devletin güvenceye aldığı bir sözleşme. Ama uygulanmıyor. Çünkü dağınık bir çerçevede yardım yapılıyor. Oysa bunların bir çatı altında, hiçbir ayrım yapmadan, asgari gelir güvencesinin bütün ailelere sağlanması lazım.

İNTERNET SİTESİNE GİRİP BAKACAKLAR

Bu düzenlemeyle yoksulluğu artık hiçbir siyasal parti istismar konusu yapamaz. Kişi yoksulsa sosyal devletin koruması altında olmalı. Asgari ücretin altında veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak. 57 bin tür aile için bir program geliştirdik. İnternet sitemize giren ve kendi pozisyonunun yazan kişi ne kadar aile yardımı alacağını da orada görecek.

YARDIM KADININ HESABINA YATACAK

Yoksul ailenin mali durumunu kim belirleyecek? Sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar. Aile hekimlerinin bulunduğu her yerde bu kişiler olacaklar. Aynı ailelerle bunlar sürekli çalışacaklar. Kişinin yoksulluğunu sadece sosyal devlet bilecek ve bunun istismarı büyük ölçüde önlenmiş olacaktır. Çok sayıda sosyal hizmet uzmanı istihdam edilecek. Bu uzmanların yüzde 99.9’u kadınlardan oluşacak. Evlere girecekler ve rapor hazırlayacaklar. Yardım kadının banka hesabına yatacak. Kadın düzenli gidip aylık gelirini alıp geçimini sağlayabilecek. Şu anda yaşlılık engelli aylığı alan var; bunlar kesilecek mi. Tam tersine miktarı biraz daha artmış olacak.

PRİM ÖDENMEYECEK

Temel amaç, her ailede asgari bir sigortalının çalışmasına ortam yaratmak. Hiçbir aile prim ödemeyecek. Mevsimlik çalışan işçilerin de sigortası olacak.”