İşçiler ve emekçiler 1 Mayıs Çarşamba sabahından itibaren yurdun dört bir yanında haklarına dönük saldırılara dur demek, insanca yaşam ve çalışma koşulları talep etmek için meydanları doldurmaya hazırlanıyor.


🔴 CANLI BLOG | İşte 1 Mayıs'ta yaşanan gelişmeler...


1 Mayıs 16.03 | Antalya'da 1 Mayıs yürüyüşü başladı Emekçiler sloganlarla Cumhuriyet Meydanına yürüyor. CHP korteji tutuklanan belediye başkanları Mesut Kocagöz'e destek dövizleriyle yürüyor.


1 Mayıs 15.59 | Adana Demirspor taraftarları, Adana'daki 1 Mayıs kutlama alanına meşaleler ve marşlarla geldi.


1 Mayıs 15.04 | Bursa'daki #1Mayıs kutlamaları şenlik havasında devam ediyor. Kadın örgütleri de alandaydı.


1 Mayıs 15.01 | Antalya'da #1Mayıs, Antalya merkez, Alanya, Finike, Kaş ve Manavgat ilçelerinde kutlanacak. İlk kutlama Finike ilçesinde başladı. Emekçiler sloganlarla Finike Kent Meydanı'na yürüyor.


1 Mayıs 14.57 | Kars'ta 1 Mayıs kutlamaları Kars Tren Garı yanında bulunan 1 Mayıs alanında kutlandı 1 Mayıs açıklamasını tertip komitesi adına Kars Eğitim-Sen Şube Başkanı Hakan Topçu okudu

1 Mayıs 14.55 | Kırşehir'deki #1Mayıs kutlamaları, siyasi parti ve sendikaların katılıyla yapılıyor.


1 Mayıs 14.54 | Samsun'da 1 Mayıs yoğun katılımla kutlandı. Siyasi partiler, sendikaların da aralarında bulunduğu birçok kurum sloganlarla meydana yürüdü.


1 Mayıs 14.50 | Manisa'da 1 Mayıs coşku içinde kutlandı


1 Mayıs 14.47 | Dersim'de 1 Mayıs kutlamaları Seyit Rıza Meydanı'nda halaylarla devam ediyor.


1 Mayıs 13.52 | Balıkesir Ayvalık'ta ve Edremit'te  #1Mayıs kutlamaları, siyasi parti, sendikaların katılıyla yapıldı.


1 Mayıs 13.48 | Çanakkale Gelibolu'da #1Mayıs kutlamaları halaylarla başladı.


1 Mayıs 13.46 | Van'daki #1Mayıs kutlamalarında KESK Eş Başkanı Ahmet Karagöz konuştu


1 Mayıs 13.45 | Çanakkale'de #1Mayıs kutlamalarında yoğun katılımla yapıldı.


1 Mayıs 13.45 | Kars'ta 1 Mayıs kutlandı


1 Mayıs 13.43 | Balıkesir Ayvalık'ta #1Mayıs kutlamaları, siyasi parti, sendikaların katılıyla yapıldı.


1 Mayıs 13.28 | Van'da binlerce emekçi sabah saatlerinde Günpaş AVM önünde bir araya geldi


1 Mayıs 13. 25 | 1 Mayıs Van Bölge Mitingi yürüyüş korteji ile başladı


1 Mayıs 13.22 | Batman'da #1Mayıs kutlamaları yoğun katılımla başladı.


BATMAN: Doğu ve Güneydoğu'daki 9 kentteki emekçiler Batman'da bir araya gelecek

Batman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde bir araya gelen, KESK, DİSK, TMMOB, DEM Parti ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile bazı siyasi partiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, Batman’da düzenleyecekleri bölgesel mitingle kutlayacak.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Batman'da düzenlenecek bölgesel mitingle kutlanacak. Mitinge Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Bingöl, Adıyaman ve Malatya'dan Batman’a gelecek emekçiler, kortej halinde yapacakları yürüyüşle mitingin düzenleneceği 8 Mart Kadın Parkı’nda buluşacak.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Miting Tertip Komitesi Sözcüsü Batman SES Şubesi Eş Başkanı Cihan Tüzün, emekçilerin sorunlarına dikkat çekecekleri mitinge katılım çağrısında bulundu. Tüzün, bölge mitingi için Batman'ın, bir petrol ve işçi şehri olması, tekstil işçilerinin yoğunlukta çalışıyor olması, genç işsizliğin Türkiye'de en çok olduğu illerden biri olması nedeniyle tercih edildiğini söyledi.


BALIKESİR: Emek Partisi Balıkesir il örgütü 1 Mayıs için çağrı yaptı. Yapılan çağrıda şu ifadeler yer aldı: 

"1 Mayıs her yerde sermayeye onun iktidarına karşı gücümüzü, birliğimizi ve dayanışmamızı göstereceğimiz gündür.

*Hayat pahalılığına, sömürüye, yoksulluğa, baskılara ve saldırılara son vermek için,
*İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak için,
*Sendikal hak ve özgürlüklerimizi kazanmak için,
*Gelirde adalet, vergide adalet, eşit işe, eşit ücret için,
*İş cinayetlerinin son bulması, çocuk işçiliğinin yasaklanması için,
*Bağımsız demokratik yargı ve adalet için,
*Bölgede barış, Türkiye’de demokratik haklar ve özgürlükler için
Haydi; fabrikalardan meydanlara 1 Mayıs’a!"

Balıkesir EMEP'ten 1 Mayıs çağrısı Balıkesir EMEP'ten 1 Mayıs çağrısı

Emek Partisi Balıkesir İl Başkanı Cemil Mehmet Tosunoğlu'nun dokuz8'e verdiği bilgiye göre; Balıkesir'de de 1 Mayıs Balıkesir kent merkez ve ilçeleri dahil 8 merkezde kutlanacak.

Balıkesir'de 8 merkezde 1 Mayıs kutlanacak Balıkesir'de 8 merkezde 1 Mayıs kutlanacak

BALIKESİR / EDREMİT: Balıkesir Edremit’te iki ayrı 1 Mayıs kutlanacak. Demokrasi Platformu yaptığı açıklamada, “Ekmek, barış, demokrasi, adalet için haydi 1 Mayıs'a” dedi.

Balıkesir Edremit’te uzun yıllardır Demokrasi Platformu öncülüğünde ortak düzenlenen 1 Mayıs etkinliği bu yıl ikiye bölündü. 12 Eylül sonrası 2009 yılında KESK'in öncülüğünde yapılan 1 Mayıs, 2016 yılından itibaren DİSK/Genel-İş'in de katılımıyla ortaklaşa düzenleniyordu. Son iki 1 Mayıs'ta Kamu-İş'inde katılmasıyla 2023 Edremit Mayıs'ı büyük bir kitlesellikle kutlanmıştı.

“Edremit Demokrasi Platformu'nu oluşturan emek ve demokrasi güçleri olarak, enternasyonal ruhuna, tarihine ve anlamına uygun olarak, iş, ekmek, barış ve adalet taleplerimizle, 1 Mayıs'ı Edremit'te, saat 13.00'te Vergi Dairesi önünde toplanarak, ardından yürüyüşümüzü gerçekleştirerek, Şehit Hamdibey Meydanı'nda kutlayacağız. Ekmek, barış, demokrasi, adalet için haydi 1 Mayıs'a.”

1M2024 / Balıkesir - Edremit


MANİSA: Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu, yaptığı basın açıklaması ile işçi, ve emekçileri 1 Mayıs kutlamalarına davet etti. Manisa'da 1 Mayıs Çarşamba günü saat 10:30'da Sultan Camii önünde toplanılarak yürüyüş yapılacak ve Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenlenecek.

Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu'ndan 1 Mayıs çağrısı Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu'ndan 1 Mayıs çağrısı

1M2024 / Manisa


GAZİANTEP:  1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Gaziantep'te de büyük bir katılımla kutlanacak. İstasyon Meydanında yapılan kutlamalara odalar, STK'lar, siyasi partiler ve işçi sendikaları olmak üzere binlerce emekçinin katılması bekleniyor.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kapsamında Gaziantep'te İstasyon Meydanında 12.00-16.00 saatleri arasında kutlamalar gerçekleştirilecek. Yapılacak olan kutlamalara kentte faaliyet gösteren STK'lar, meslek odaları, siyasi parti temsilcileri, sendikalar, binlerce emekçi ve ailesinin katılması bekleniyor. 


MERSİN/TARSUS:  Eğitim-Sen Tarsus Şubesi’nde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs kutlamaları için çağrı yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Emek sömürüsüne, yoksulluğa, eşitsizliğe, ayrımcılığa dur demek için; eşitlik, özgürlük, laiklik, demokrasi ve halkların kardeşliği için 1 Mayıs'ta alanlardayız. Mücadeleyi büyütmek, umudu örgütlemek için hep birlikte 1 Mayıs'a! 1 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00'de Kleopatra Kapısında toplanarak, Cumhuriyet Meydanında gerçekleşecek mitinge yürüyüş düzenlenecektir. Mitingde Sanatçı Azad ve Tarsus Belediyesi Kent Orkestrası sahne alacaktır. Tüm halkımız davetlidir…”

1M2024 / Tarsus


MERSİN: Mersin Emek ve Demokrasi Platformu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü öncesinde açıklama yaptı, 1 Mayıs programını paylaştı.

Platform adına konuşan Yol-İş Sendikası Şube Başkanı İrfan Gültekin, “Eski Tevfik Sırrı Gür stadyumu önünde tüm katılımcılar toplanacak, saat 15.30’da Cumhuriyet alanına yürüyüş başlayacaktır.  Cumhuriyet alanındaki konuşmaların ardından saat 19.00’da Sanatçı İlkay Akkaya konseri gerçekleşecektir” dedi.

1M2024 / Mersin


DENİZLİ:  Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB’den oluşan Denizli 1 Mayıs Tertip Komitesi, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyerek tüm halka yürüyüş ve mitinge katılım çağrısı yaptı.

“Denizli 1 Mayıs 2024 Tertip komitesi bileşenleri olarak bizler bu adaletsiz düzene karşı tüm halkımızı 1 Mayıs 2024 Çarşamba 14.30’da Çınar Meydanı’nda toplanmaya ardından miting alanımız olan Ulus Meydanı’na doğru yürüyüşe davet ediyoruz”

1M2024 / Denizli


SAMSUN:  1 Mayıs Tertip Komitesi ve 1 Mayıs Bileşenleri Mecidiye caddesi Gazi Müzesi önünde basın açıklaması yapıp 1 Mayıs için çağrıda bulundu. Çağrının ardından 1 Mayıs bildirileri dağıtıldı ve “Yaşasın 1 Mayıs” , “iş ekmek özgürlük” ve “Filistin halkı yalnız değildir” sloganları atıldı.

1 Mayıs günü 13:00’te Cumhuriyet Caddesi üzerinden toplanacak olan kalabalık Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyüş yapacak

1M2024 / Samsun


ADANA: KESK Adana Şubeler Platformunun yaptığı basın açıklamasında “Umudu ve mücadeleyi büyütmek için 1 Mayıs’ta buluşalım” denildi. 31 Mart’ta halkın bu iktidara arttık yeter dediğini belirten KESK MYK Üyesi Erdal Karakuş “İktidarın toplumsal cinsiyet ayrımcılığını körüklemekte ısrar eden, cemaat ve tarikatların hegemonyasını güçlendiren politikalarına karşı sözümüzü söylemek, mücadelemizi örmek, tekçi, cinsiyetçi, ırkçı iktidara ‘Dur’ demek için 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nde alanlarda olacağız” diye konuştu. 

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle basın açıklaması yaptı. İsmet İnönü Parkı’nda bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı, umudu büyütmek için haydi 1 Mayıs’a” parktı açarak, Adana’da düzenlenecek 1 Mayıs İşçi Bayramı’na çağrı yapıp, broşür dağıttı.

Adana Eğitim Sen

'MÜCADELEYİ BİRLİKTE BÜYÜTME ZAMANI'

Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklaması yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, mücadeleyi büyütme zamanı olduğunu belirtti.

Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir dünya ve ülke için birleşme zamanı olduğunu vurgulayan Toprak, şu çağrıyı yaptı:

“Bunun için hangi sendikanın üyesi olursa olsun, ya da herhangi bir sendikaya üye olmasın tüm emekçileri davet ediyoruz. Emeğin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı emeğin, halkın gerçek bayramına çevirmeye, insanca bir yaşam, güvenceli iş-güvenli gelecek, demokratik bir ülke için işyerlerinde, alanlarda, meydanlarda yan yana gelmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz.”

Saat 15.00'te Kasım Gülek Köprüsünde bir araya gelip, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüyüp, burada miting düzenleyeceklerini ve Kardeş Türküler grubunun konser vereceğini belirten Toprak, tüm kesimleri ve işçileri alanlarda bir araya gelip mücadele etmeye çağırdı.


BATMAN VE VAN: İki ilde de 1 Mayıs kutlamaları bölgesel olarak gerçekleştirilecek. Çevre illerin de çağrıları sürerken kutlamaların kitlesel geçeceği öngörülüyor.


DİYARBAKIR: AKP ve MHP ittifakının olmadığı, halkın kayyumları yendiği bir 1 Mayıs kutlamalarının olacağı kentte sendika temsilcileri, ‘‘Alanlarda buluşup mücadelemizi büyütelim” çağrısı yaptı


KAYSERİ: SES Kayseri 1 Mayıs için Kayseri Mimar Sinan Parkı’nda toplanmak üzere çağrıda bulundu. Açıklamada, ‘‘Hakları için, eşitlik ve özgürlük için, sömürüsüz bir dünya ve ülke için yaşamlarını yitirenleri sevgi ve saygıyla anıyor, anılarına bağlı kalacağımızın sözünü bir kez daha veriyoruz" ifadeleri kullanıldı. 


KOCAELİ: İzmit’te gerçekleşecek 1 Mayıs kutlamalarında valiliğin 8 yıldır yasakladığı yürüyüş yolu güzergâhı bu sene açık olacak. 1 Mayıs çağrılarının devam ettiği kentte, yapılan açıklamalarda, güzergâhın bu sene açık olmasının emekçilerin, direnenlerin, devrimcilerin yıllardır süren iradesinin ve kararlılığının bir sonucu olduğu belirtildi.